Асоциацията на българските села предлага 20 стипендии за учители

Ирма Аврамова 19 март 2024 в 14:58 587 0

Училище

Снимка Pixabay

Асоциацията на българските села представи новия си проект, насърчаващ развитието на образованието в малките населени места.

Инициативата включва програма за обучение на педагози "Озарена педагогика", чийто създател е Любов Миронова.

Миронова споделя, че програмата е подходяща за малки населени места, защото не изисква определена материална база. Тя има нужда от пространство, в което децата да се движат свободно.

Таня Борисова - координатор на АБС (Асоциация на българските села), съобщи, че в момента тече записване за първия модул за обучение на учители и педагози по "Озарена педагогика", като педагозите могат да кандидатстват за 20 стипендии, за да изкарат този курс безплатно.

"Озарена педагогика" е разработена в партньорство с "Училище за съзнателни родители", а нейната цел е предоставяне на възможност за усъвършенстване на познанията и уменията на учителите и педагозите в малките населени места.

Стимулът за създаване на кампанията е негативната тенденция за закриване на все повече български училища, като по-голямата част от затворените учебни заведения са именно в селата.

"Тази инициатива ще допринесе не само за подобряване на качеството на образователните услуги в населените места в селските региони, в които живее 52% от населението на България, но и ще подкрепи внедряването на нов модел на образование с цялостен подход, специално адаптиран към местната среда и в хармония с природата", посочиха организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!