Арестуваха професор с подкуп

16 юни 2012 в 09:30 1594 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Университетски преподавател във Велико Търново е задържан с подкуп, съобщиха от ОД МВР Велико Търново.

66-годишният преподавател от факултета по изобразително изкуство е задържан вчера в сградата на факултета от служители от криминална и икономическа полиция непосредствено след получаването на подкуп.

Сумата от 500 лв. му била предоставена от студент, във връзка с предстояща защита на дипломна работа. Първоначално професорът поискал от дипломанта 6000 лв., след като младежът обяснил, че няма толкова пари, преподавателят смъкнал тарифата.

Полицаите намерили парите при извършен личен обиск на преподавателя, в чанта за документи, която той носел. Той е задържан за срок до 24 часа. Извършени са последващи претърсвания на два адреса, обитавани от професора на територията на община Велико Търново и Община Елена. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.

В началото на следващата седмица ще се вземе решение дали да бъде прекратен трудовият договорът на професора, хванат с подкуп във Велико Търново. Това каза пред Радио „Фокус” – Велико Търново доц. Пеньо Пенев, ръководител катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации”, при Факултета по изобразителни изкуства.

Катедрата ще се събере в понеделник или вторник, за да вземе решение дали да бъде уволнен преподавателят. В момента ръководството изчаква следствените органи да предоставят официална информация по случая. Мерките, които ще предприемат, ще бъдат адекватни на случилото се. 66-годишният професор е с временен трудов договор, който се подновява година за година като на всеки рехабилитиран преподавател, навършил години за пенсия. Всяка година ръководството на Катедрата гласува дали на определен преподавател да бъде продължен трудовият договор или не. По думите на доц. Пенев случаят е изключително неприятен и е прецедент в 50-годишната история на университета.

„Този случай е прецедент. При нас дори намек не е имало за подобно нещо за 50 години. За други факултети и специалности се е случвало, но в нашия факултет е дори абсурдно. Условията и това, с което се занимаваме, не предполагат такова нещо”, заяви доц. Пеньо Пенев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!