Аню Ангелов не бил любознателен за полетите на Борисов

OFFNews 10 септември 2013 в 16:04 1504 1

Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив
Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив

Никога не е бил мой интерес, никога не съм бил любознателен, не съм искал да знам с каква цел са изпълнявани полети с министър-председателя.

Това каза бившият военен министър Аню Ангелов, който беше изслушан в парламентарната комисия за полетите на властта. 

„По искане на дирекция „Протокол” към Министерски съвет при мен са постъпвали факсове, с които се иска съответен полет да бъде изпълнен с начална и крайна точка. Тези факсове съм ги изпращал към началника на отбраната. С негова положителна резолюция са изпълнявани конкретните задачи. Тези задачи са изпълнявани стриктно, така, както са поискани”, заяви Ангелов, цитиран от "Фокус".

Бившият министър в кабинета "Борисов" обясни, че по негово настояване е направено устно разпореждане на министъра на финансите до края на 2012 г. да бъдат възстановени средствата на Военно-въздушните сили (ВВС) за изпълнените полети. "И през 2011, и през 2012 г. са заделени допълнителни средства от Министерството на отбраната, възстановени от Министерството на финансите, заради свръхпланираните приходи, осъществени чрез продажба на ненужна техника и въоръжение. С тези средства е закупено допълнително гориво за около 20 млн. лв. за 2012 г., а през 2011 г. – около 10 млн. лв.”, заяви Ангелов.

„Той обясни, че военното министерство е сключвало договори за използване на самолети и преди и сега. "Дори сега има договор за снимките на филм с Антонио Бандерас”, обясни Ангелов.

МВнР е използвало на три пъти военнотранспортния самолет „Спартан” през 2010 и 2011 г. – при загубата на човешки животи в Охридското езеро и при извеждането на освободените наши пилоти от Судан. "При тези случаи е немислимо да има договор. Това са държавни институции, държавни органи”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови