АЕЦ „Белене“ може да спъне ГЕРБ на изборите

Елица Мартинова 26 септември 2012 в 14:41 1857 0

Мира Радева, Снимка: БГНЕС
Мира Радева, Снимка: БГНЕС

„Управляващите може да имат сериозен проблем, ако заедно с изборите, се проведе и референдум. Казвам това на фона на всички останали данни, които сме разгледали в изследването“, заяви Мира Радева, директор на Института за социологически изследвания и маркетинг.

Заключението ù бе част от презентацията на резултатите от представителното проучване „Политически нагласи и рейтинг на основните политически фигури и институции“.

Според техните данни, ако бъде проведен референдум за строежа на АЕЦ „Белене“, 32% ще бъдат „за“, 22% - „против“, 24% няма да гласуват, а останалите 22% от гражданите ще решат в последния момент.

Според социолозите главният риск за управляващите се крие именно в последната група граждани, които ще формират мнението си на база на преобладаващите преди референдума настроения.

Изследователите са на мнение, че ако общественото запитване се проведе непосредствено преди изборите тази „непредвидима“ група може да отъждестви вота с въпроса „за“ или „против“ ГЕРБ.

Близо ¼ от запитаните са посочили, че биха гласували за втори самостоятелен мандат на ГЕРБ. 28% са се обявили за широка коалиция с участието на ГЕРБ, а също толкова, 28%, желаят коалиционно управление без партията на премиера Бойко Борисов.

Отговорите в проучването сочат, че по-голямата част от българския народ е скептично настроена към предстоящите парламентарни избори. 60% от запитаните са на мнение, че вотът ще бъде манипулиран, а 68% смятат, че нищо в бъдещия политически живот не зависи от гражданите.

„Нашите данни сочат, че за хората има ясно отделяне на политическата клика, която не е до тях и не обслужва интересите им. Те не очакват особена ползва от политиците“, обобщи резултатите Давид Кюранов от Института.

Над ¾ от анкетираните са заявили, че според тях политическите актьори работят само за собствения си интерес.

69% са на мнение, че политическите партии са свързани и няма реална опозиция.

Негативни нагласи личат и в отговорите на анкетираните по отношение на доверието им в инстутициите, където с най-голям авторитет се ползва телевизията.

Полицията се нарежда на трето място, като печели одобрението на малко повече от 1/3 от анкетираните.

Доверие в правителството имат 30% от запитаните, а на дъното на класацията се нарежда съдът.

Особено любопитна е ситуацията с доверието в медиите в страната. Според проучването на социалната мрежа Facebook и хартиените издания вярват еднакъв брой от запитаните – 26%.

„За мен всички тези резултати показват, че, уви, политическата система в страната е в много лошо здраве. Това не го констатираме за първи път. Българският избирател се чувства изключително зле представен в институциите“, обясни Радева.

Анализаторите коментираха, че в сравнение с резултатите от миналото подобно проучване през февруари политическите фигури са загубили част от доверието си.

Начело на класацията е президентът Росен Плевнелиев, който е получил одобрението на 47% от анкетираните. Веднага след него е еврокомисарят Кристалина Георгиева.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови