7 души се удавиха на Южното Черноморие

OFFNews 18 август 2013 в 16:53 4016 0

Плажна ивица. Снимка: БГНЕС
Плажна ивица. Снимка: БГНЕС

Седем души се удавиха в морето по Южното Черноморие в събота и неделя.

Двама от тях се удавиха в неделя, в събота морето погълна петима.

Днес към 7 ч. сутринта мъж се удави на южния плаж до панорамния път в Несебър. Починалият е 44-годишен мъж с инициали М.М. от Сливен. Смъртта е констатирана от екип на Центъра за спешна медицинска помощ в Несебър. Тялото е откарано за аутопсия в МБАЛ – Бургас.

Втората жертва днес бе 25-годишен мъж, който се удави край къмпинг "Черноморец". Сигналът за давещи се мъж и жена е подаден към 10 ч. в Районно управление "Полиция" в Созопол. 25-годишният Д.Й. от Ловеч влязъл във водата със своя приятелка, с инициали Ц.В. Тя е била извадена от водата, реанимирана и спасена. 25-годишният Д. обаче не е спасен. Тялото му е откарано за аутопсия в болницата в Бургас.

В събота към 16 ч. бе подаден сигнал за удавен мъж в РУП - Царево в морето край Попския плаж в Царево. Мъжът е на 57 г., с инициали С.П., от Видин.

Друг мъж, на 22 г., се удави на централния плаж в Приморско. Починалият е с инициали Н.Н. от с. Ракево, Враца.

Също в събота бе извадено тялото на 75-годишния И.С. от морето край Бургас.

В събота се удави и 39-годишен германски турист край Приморско.

21-годишен американски турист се удави край Царево.

Продължаващото мъртвото вълнение е причината за многото инциденти.

По бургаските плажове флагът е червен и влизането в морето е строго забранено. Спасителите на Централния и Северния плаж в Бургас изкарват хората от водата.

През август морето е опасно, тъй като точно в тези дни от годината настъпва т.н. солуган или мъртво вълнение, особено там, където няма добър залив и брегът на морето е открит, коментира д-р Артюн Еринозов, директор на Областен съвет БЧК - Добрич пред "Фокус".

За това е препоръчително плажуващите да се съобразяват с флаговата сигнализация и да изпълняват нарежданията на спасителите.

„Често не се спазват указанията на водните спасители от самите туристи. Обикновено при промяна на времето при мъртво вълнение там, където има дънни ями има указания на водните спасители, туристите да не навлизат на по-дълбоко, или когато има червен флаг изобщо да не се влиза в морето. Ниската плувна култура на самите туристи е също основна причина за удавянията”, заяви д-р Еринозов.

По думите му - дънните ями се образуват от подводни течения и стават клопка за всеки турист. „Има случаи, при които и самите водни спасители трудно се справят с тези дънни ями. Много често самите туристи надценяват своите възможности. Част от тях са толкова самоуверени, че стават жертва на тези подводни течения на подводните ями. Комплексни са причините за удавянията през този сезон, но най-важното, което можем да кажем е, че на всеки охраняем плаж най-важното е да се спазват указанията на водните спасители”, добави Еринозов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!