6 деца остават с опасност за живота, пили течност за чистачки (обновена+снимки)

Вероника Шербанова 13 февруари 2013 в 09:41 2777 0

Най-тежко пострадалото момиче също беше транспортирано в
Най-тежко пострадалото момиче също беше транспортирано в "Пирогов". Снимка: БГНЕС

Шестимата младежи от благоевградското село Падеш, които се отровиха тежко с течност за чистачки, остават с опасност за живота. Това съобщи д-р Мирослава Петкова, завеждащ Клиниката по токсикология в "Пирогов". 

18-годишно момиче и 16-годишно момче са в кома. Петима от пострадалите бяха транспортирани в "Пирогов". В сряда най-тежко пострадалото момиче - 18-годишната Даниела Апостолова, също беше преместено от болницата в Благоевград в софийското лечебно заведение. Тя е в кома и има полиорганна недостатъчност. Състоянието ù е тежко, но стабилно, обясняват от благоевградската болница. Тежко е състоянието и на 16-годишния Кристиян Ч. Той е в кома и има нарушение на дишането. 

Шестимата пациенти, две момичета и четири момчета на възраст между 16 и 22 г., са с метанолово отравяне. По предварителни данни е течност за чистачки.

По разказите на младежите, които са в съзнание, компанията се събрала в къщата на една от пострадалите. Купили си бира и след като тя свършила, домакинята слязла до мазето да потърси още алкохол. Върнала се с две бутилки от безалкохолно, пълни с бледорозова течност. Компанията решила, че това е домашен алкохол. Разреждали го с ягодов сок и затова вкусът не им се сторил съмнителен. Така шестимата пострадали изпили общо 3 литра от неясната напитка.

Едно от момичетата изпада в кома и е прието в благоевградската болница. Когато установяват, че става въпрос за отравяне с метанол, лекарите издирват останалите и ги изпращат в "Пирогов". По пътя едно момче също изпада в кома. Най-леко пострадала е домакинята, тъй като тя изпила малко количество от течността за чистачки.

Няма как да се направят прогнози за състоянието на пациентите, но то най-вероятно ще се влоши, посочи д-р Петкова. Децата са под постоянно наблюдение, прави им се хемодиализа. Следващите 48 часа са критични. Засега не може да се каже и какви са уврежданията, които младежите са получили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!