300 хил. възрастни не доживели увеличението на пенсиите

Нели Чолашка 02 октомври 2012 в 13:09 1579 0

Пенсионери. Снимка: БГНЕС
Пенсионери. Снимка: БГНЕС

Обявеното от социалния министър Тотю Младенов увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г. няма да компенсира пенсионерите за липсата на актуализация на пенсиите близо 4 години. 300 хил. възрастни са починали и не са дочакали увеличението, обявиха днес от "Подкрепа".

Ръководството на синдиката излезе с позиция по промените, обявени вчера от социалния министър Тотю Младенов.

Те предвиждат диференцирано увеличение на пенсиите с 2.2% до 9.8% от 1 април 2012 г.; увеличение на тавана на пенсиите от сегашните 700 на 770 лева; отпадане на тавана за всички пенсии, отпуснати от 1 януари 2014 г.; увеличаване на социалната пенсия за старост с 10% (от 100 на 110 лв.); увеличаване на максималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лева.

От "Подкрепа" недоумяват защо проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) е обявен първо пред медиите, преди да бъде обсъден дори от надзора на Националния осигурителен институт (НОИ).

Те все още не разполагат с официален документ, нито с информация кога ще бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество, през който проектобюджетът на ДОО трябва задължително да мине. Тотю Младенов обяви в понеделник, че проектът ще бъде гласуван следващата сряда - 10 октомври, от правителството.

От са убедени, че всичко се случва в толкова кратки срокове, за да няма време за обсъждане.

Освен че средното увеличение от 9.3% на всички пенсии няма да компенсира поскъпването на живота през последните 4 години, от "Подкрепа" смятат, че не е адекватно парите за майчинство и отглеждане на дете, както и обезщетенията за безработица, да останат замразени за пета поредна година.

Те напомниха за предизборното обещания на ГЕРБ вдовишките пенсии да нараснат от 26% на 30% от пенсията на починалия съпруг или съпруга. Това обаче няма да се случи и наследствените пенсии ще останат 26% от парите на починалия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови