Aкция за кръводаряване на Цветница в шест града в страната

Вероника Шербанова 25 април 2013 в 13:45 1278 0

Кръводаряване.
Кръводаряване.

За десета поредна година на Цветница – 28 април, ще се проведе акция за доброволно кръводаряване. В традиционната кампания ще се включат София, Варна, Бургас и Пловдив, Разград, а във Враца акцията ще бъде ден по-рано.

Акцията е организирана от Здравното министерство, Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.

Тази година тя ще се проведе под надслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си“.

В София кампанията ще продължи от 9 до 13.30 часа, като мобилните екипи за кръводаряване ще са разположени на пл. „Св. Александър Невски“, на в аулата на Богословския факултет на пл. „Св. Неделя“ № 19, в сградата на VI ОУ „Граф Игнатиев“ на ул. „6 септември“ № 16, в Хоровата зала на „Дарби колидж“ в двора на храм „Света Параскева“ на бул. „Г. С. Раковски“ № 58 и в Енорийския център „Покров Богородичен“ зад хотел „Родина“.

Във Варна акцията ще се проведе между 9 и 13 часа в сградата на Варненската митрополия, а в Бургас – между 9 и 13.30 часа в Бургаския свободен университет.

В Пловдив акцията по кръводаряване ще се проведе между 9 и 14 часа близо до храма „Св.Св. Петър и Павел”. В Разград пък тя ще бъде от 8 до 14 часа в Отделението по транфузионна хематология на болница „Св. Иван Рилски”.

В кампанията за доброволно и безвъзмездно кръводаряване ще се включи и Враца, като там акцията ще се проведе ден по-рано - на 27 април, между 7.30 и 19.30 часа, в Отделението по транфузионна хематология в болница "Хр. Ботев".   

В същото време продължава и пролетната студентска кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, организирана от Националния център по трансфузионна хематология. Инициативата стартира на 2 април и ще продължи до 24 май. До момента желание да дарят кръв са изявили 600 студенти, като 465 от тях успешно са дарили кръв.

Данните на Националния кръвен център показват, че нуждата от кръвни продукти се увеличава с 10% всяка година. Кръвните продукти са необходими при лечение на остра кръвозагуба, изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации и др. Потребността от кръв за всеки отделен случай варира между 1 и 10 литра.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!