240 наблюдатели на ОССЕ ще следят изборите на 12 май

Елица Мартинова 27 март 2013 в 10:49 1996 1

ОССЕ
ОССЕ

 

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще изпрати 242-ма наблюдатели за предстоящите парламентарни избори у нас. Това става ясно от доклада на ОССЕ, публикуван във вторник вечер.

Организацията взе решението си, след като миналата седмица делегация от представители бе в България и се срещна с парламентарно представените партии от 41-вото Народно събрание.

От ОССЕ препоръчват за предстоящите избори в страната ни да бъде изпратена стандартна мисия за наблюдение. Те ще включва 22-ма дългосрочни и 220 краткосрочни наблюдатели. Те ще следят за нередности в изборния процес.

„Всички събеседници, с които делегацията на ОССЕ се срещна, подчертаха необходимостта от разполагане на наблюдатели за предстоящите предсрочни избори. Повечето събеседници настояха да бъде изпратена пълна мисия за наблюдение.

На 28 февруари вече разпусналият се парламент гласува решение, с което Министерството на външните работи да поиска „разширена“ мисия от наблюдатели на ОССЕ. Организацията взе под внимание всички опасения, изпратени до ОССЕ от заинтересованите страни. Те са свързани с прилагането на правната рамка, ролята на медиите, потенциалните проблеми с администрирането на изборите, преброяването и отчитането на бюлетините.

В резултат на това ОССЕ препоръчва да бъде изпратена стандартна мисия за наблюдение, която да следи дали предстоящият вот ще се проведе, съгласно изискванията на ОССЕ. В допълнение към ядрото от експерти, ОССЕ препоръчва в България да бъдат изпратени и 22-ма дългосрочни наблюдатели. Освен тях, в страната ще пристигнат 220 краткосрочни наблюдатени, които ще осигурят покритие във всички региони на страната и ще следят за спазването на изборните правила“, гласи констатацията на ОССЕ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови