Първите наблюдатели на ОССЕ пристигат през април

Елица Мартинова 28 март 2013 в 10:09 1378 0

Организация за сигурност и сътрудничество в Европа
Организация за сигурност и сътрудничество в Европа

Първата делегация с наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които трябва да следят изборите у нас, ще пристигнат в средата на април. Това заяви пред БНР говорителят на Бюрото за демократични институции и права на човека в ОССЕ Томас Раймер.

„Ядрото на екипа ще бъде от 10 експерти по изборите, които ще бъдат разположени в столицата. В допълнение поискахме страните-членки на ОССЕ да предоставят още 22-ма дългосрочни наблюдатели, които да работят в различните райони на страната. Те ще бъдат подпомагани от 220 наблюдатели, които ще останат за по-кратко време.

От думите на Раймер става ясно, че в страната ни ще пристигнат общо 252-ма наблюдатели – 32-ма дългосрочни и 220, които ще останат за по-кратко време. Според предписанията в доклада на ОССЕ, който бе публикуван във вторник вечер, в България трябваше да бъдат изпратени общо 242-ма наблюдатели – 22-ма дългосрочни и 220 краткосрочни.

Екипът от 32-ма пратеници на ОССЕ ще проследи предизборната кампания на партиите.

По думите на Раймер наблюдението на ОССЕ няма за цел да легитимира изборния процес. Той заяви, че делегацията в България не е  многобройна, защото "ситуацията тук е по-сериозна". Той обясни, че след срещите с политическите лидери на страната, от ОССЕ са преценили, че са нужни повече наблюдатели, за да се обхванат всички аспекти от изборния процес, които будят притеснения.

„Ролята на нашето бюро с тези наблюдателни мисии е да прави препоръки на страните-членки как да усъвършенстват изборните си процедури, така че те да отговарят на международните стандарти. Нашата работа не е да легитимираме изборите. Ние само оказваме помощ и посочваме слабите места в системата, които имат нужда от подобрение. Това не е някакъв изпит, на който или минавате, или ви късат. Ние не определяме дали изборите са, или не са свободни и честни. Крайният изход от изборите – кой печели и кой губи, не засяга нашата работа“, уточни Раймер.

Той подчерта, че ОССЕ има аналитичен метод, с който следи отразяването на изборите в медиите.

„Ще следим за това дали медиите спазват българския Изборен кодекс по време на кампанията, както и дали самото законодателство гарантира честното отразяване“, изтъкна Раймер.

България е поканила и наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Международната институция ще прецени дали да уважи поканата, след като проведе разговори с политически представители в България на 4 и 5 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови