19 деца и родителите им обявиха гладна стачка в дома в Бусманци

31 юли 2013 в 17:26 2181 3

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Близо 30 сирийски бежанци, включително 19 деца, обявиха гладна стачка. Семействата протестират заради продължаващото им задържане в дома в Бусманци, съобщи Българският хелзинкски комитет.

Бежанците гладуват заради бездействието от страна на Държавната агенция за бежанците своевременно да ги освободи и регистрира молбите им за закрила.

"Задържането на хора, търсещи закрила в Република България под претекст липсващ капацитет за настаняване, е в разрез с европейското и националното законодателство, както и с поетите международни ангажименти на българската държава за предоставяне на убежище и закрила на лицата, нуждаещи се от нея", се казва в позиция на БХК, изпратена до медиите.

Тези хора следва да бъдат освободени, настанени, регистрирани и по отношение на тях да започнат незабавни действия по оценка на молбата им за закрила. Убежището и правото да потърси закрила от преследване за защита на живота, сигурността и гражданските си права, е основно право на всеки човек. Стачкуващите хора са бежанци от Сирия, избягали от продължаващата вече близо две години гражданска война, за да се спасят от непосредствената и реална заплаха за своя живот, допълват от комитета.

"Домовете за чужденци са структури на МВР за изпълнение на мерки по депортиране на нелегални мигранти и бежанците нямат място в тях, особено като се има предвид, че тези хора бягат от насилие и посегателства върху основните им човешки права и най-вече - техния живот и лична сигурност. Необходимо е тези хора да бъдат преместени в общежитията на Държавната агенция за бежанци (ДАБ), която следва да изпълни своите преки законови задължения за осигуряване на подслон и подкрепа", пишат още от БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!