17 убити и 42 ранени по време на лов в последните четири години

Милен Енчев 28 декември 2012 в 17:01 3971 0

Мирослав Найденов демонстрира как се ловува безопасно. Снимка: пресцентър на МЗХ
Мирослав Найденов демонстрира как се ловува безопасно. Снимка: пресцентър на МЗХ

Общо 17 души са загинали и 42 са били ранени по време на лов от 2009 г. досега. Това показва статистиката на земеделското министерство.

През 2012 г. (по данни към 26 декември) значително по-малко ловци са попаднали в черната хроника: два са смъртните случаи – в монтанско и край Симитли, и 3 са нараняванията с ловно оръжие. В статистиката не е включен инцидентът край софийското с. Железница отпреди две седмици, когато двама ловци взаимно се простреляха смъртоносно. Единият беше 49-годишният директор на „Национална спортна база“ ЕАД Петър Божилов, а другият – 70-годишен ловец. Това не е бил ловен инцидент, уточниха от агроведомството.

Като допълнителна мярка за безопасност при лов земеделският министър Мирослав Найденов ще предложи забрана за продажба на едри сачми, над определен калибър. Това обяви днес Найденов по време на демонстрация на правилата за безопасен лов в държавното ловно стопанство „Витиня“.

Употребата на сачми и сега е забранена при лова на глигани и едър дивеч, припомни министърът. Продажбата им обаче е разрешена, което е предпоставка за нарушения и инциденти.

За подобряване на контрола над ловците 5 мобилни групи към Изпълнителната агенция по горите ще наблюдават ловните райони в страната. Новите инспектори ще бъдат назначени и оборудвани с модерна техника, включително очила за нощно виждане.

Сред новите правила за безопасен лов е и забраната за употреба на алкохол, въведена тази година с промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Ловци с концентрация на алкохол над 0.5 промила ще се наказват с глоба от 200 до 2 000 лева, а за рецидив в рамките на една година санкцията ще скача от 3 000 до 5 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови