14% от автомобилите у нас нямат "Гражданска отговорност"

Лилия Христова 01 октомври 2013 в 16:39 2656 1

Застраховка
Застраховка "Гражданска отговорност"

14% от регистрираните автомобили нямат задължителната застраховка "Гражданска отговорност", сочат данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Полиците вече се следят в реално време и сега всеки шофьор, чийто договор е изтекъл, бил е прекъснат или изцяло липсва, веднага получава известие за това.

От КНФ посочват, че в някои райони на страната, намиращи се предимно в Северна България, премията по застраховка "Гражданска отговорност" е с между 200 и 500% по-висока от базовата тарифа. По-скъпа полица се формира спрямо лица, които притежават повече от четири регистрирани автомобила или при даване на превозно средство за ползване от чужденци извън граница.

"Съществува практиката чуждестранни граждани, най-често от Румъния, да управляват автомобили с българска регистрация на територията на други държави - членки на Европейския съюз. Има и български граждани, които регистрират на свое име много автомобили и ги предоставят за ползване на чуждестранни граждани с пълномощно за управление", обясниха високите цени на застраховката от КФН.

Също така от комисията предвиждат направата на промени в Наредбата за задължителното застраховане, за да предотвратят объркването у водачите по въпроса със "Зелената карта" при пътуване в някоя от членките на ЕС. Недоразбирането на шофьорите идва от факта, че повечето смятат, че е задължително закупуването на "Зелена карта", а всъщност Кодексът за застраховането и европейската директива по автомобилно застраховане предвижда единната премия "Гражданска отговорност", осигуряваща покритие на рискове за цялата територия на ЕС, както и на другите държави, чиито национални бюра са страна по Многостранното споразумение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!