1200 дка гора изгоря в Брягово

Елица Мартинова 31 юли 2012 в 08:14 1404 0

Снимка: БГНЕС, Архив
Снимка: БГНЕС, Архив

Пожарът край хасковското село Брягово, който пламна вчера следобед, днес се разрастна.

Пожарът между хасковските села Брягово, Любеново и Родопи е обхванал площ около 2000 декара, съобщиха от пресцентъра на МВР. От тях около 700 дка са общински широколистни гори, останалите са сухи треви и храсти.  През нощта в района са работили екипи от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ от Хасково, Димитровград и Харманли. Към тях са привлечени и два екипа от Кърджали.

1200 декара горски масив е изпепелен при пожара до хасковското село Брягово.

Тази сутрин екипите са сменени и в момента на терена работят над 200 огнеборци. В гасенето на огъня се включиха колегите им от Пловдив, Първомай и Асеновград, групи от горското стопанство, военнослужещи и доброволци от близките села. От три страни пожарът е ограничен и пътят на огъня към село Родопи е пресечен.

Фронтът на пожара е 7-8 км в землищата на селата Брягово и Любеново. Няма опасност за населените места, няма пострадали хора. Създадена е организация за овладяване на огъня и той се гаси от две страни. В района е съсредоточена пожарна и тежка верижна техника, която прави просеки в гората. Действията се ръководят от щаб, начело с областния управител на Хасково. Има готовност за включването на още екипи от околните области. 

Кризисен щаб начело с областния управител на Хасково ръководи гасенето на пожара на място от село Брягово. На място са трактори, водоноски от Хасково и Харманли. 

Няма опасност за населените места и за сега не се налага евакуация на селата в близост до стихията. Кметовете са създали организация и доброволчески групи охраняват районите в близост до населените места. Няма пострадали хора. 

Огънят пламна в понеделник следобед в гората между Брягово и Родопи. Пожарът се разрасна бързо и обхвана 150 дка широколистна гора. На мястото незабавно бяха изпратени огнеборци. Причините за огъня все още се изясняват. Най-вероятно става въпрос за небрежност, предположиха вчера от областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Хасково.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки