12 години затвор за Брендо поиска прокуратурата

Юлиан Христов 14 февруари 2013 в 12:31 2664 2

Евелин Банев - Брендо Снимка: БГНЕС
Евелин Банев - Брендо Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска 12 години затвор за Евелин Банев-Брендо.

За бившата му съпруга, която също е обвинена за съучастие, държавното обвинение поиска три години. За останалите двама подсъдими исканата присъда е 6,5 години. Градският съд ще се произнесе с присъда в петък.

Евелин Банев-Брендо е подсъдим у нас за пране на 2 млн. евро. Според обвинението препирането на парите е ставало през офшорка. Банев е в България с разрешение на властите в Италия, където той е екстрадиран и чака да бъде съден по делото за разбиването на група за трафик на наркотици

Днес в съда трябваше да бъде разпитан председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Прокуратурата настоява за разпита му, тъй като негово дружество е участвало в регистрацията на фирма на Банев. Мавродиев не се яви в съдебната зала, след като стана ясно, че призовката не е стигнала до вего. Според съда призовката била пратена на адреса, посочен на болничния лист, с който Мавродиев удостоверил, че е в болнични. Призовката обаче е върната, защото на посочения адрес живеело друго лице, което обяснило, че Мавродиев не живее на този адрес от много време.

Прокуратурата поиска налагането на глоба на шефа на КФН за това, че умишлено или не е подвел съда и по този начин бави хода на съдебното следствие. Съдът не се съгласи с това искане, но отправи случая към СДВР от където да направят проверка за актуалното състояние на документите за самоличност на Мавродиев и това дали той е посочил в тях актуалния си адрес. Съдът прецени, че Мавродиев няма да е полезен за хода на делото и затова го заличи като свидетел.

Това е втори опит за призоване на Мавродиев като свидетел по делото. Прокуратурата поиска изслушването му, защото негова фирма е била свързана косвено с регистрацията на фирма, през която се смята, че Брендо е препирал пари. Дружеството на Марводиев "Юнайтед консултинг" е предоставяло консултантски, юридически и счетоводни услуги и е ръководено от него от 1996 г. до 2006г., когато става финансов секретар на ГЕРБ.

Показания даде друг служител на комисията - Антон Георгиев, който е неин главен секретар, а фирмата, в която е работил преди да стане държавен служител, е работила с фирмата на Мавродиев. Днес Георгиев заяви в съда, че Стоян Мавродиев няма какво повече да каже, от това, което самият той днес е обяснил пред съда за механизма, по който се регистрират офшорни компании. „Ако за нещо ви трябвам, може пак да ме повикате“, обясни на съдебния състав главният секретар на КФН. 

Според Антон Георгиев медиите придавали на офшорните компании негативен отенък. Всъщност регистрирането на такава компания се ползвало в световен мащаб като инструмент за данъчни облекчения, от който се ползвали дори и големи компании. Такава била и британската „OCRA Worldwide“, в чийто български клон работил и Георгиев. Той обясни, че от българска страна регистрация на фирми не са правени. Тази дейност е извършвана от централата на компанията, регистрирана на остров Ман. Служителите в българския клон извършвали предимно административна дейност като пращали в компанията майка исканите от нея документи за регистрации на фирми. В тази връзка "OCRA Consulting (Balkans)" работила с родни компании, като тази на Мавродиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!