100 души на протеста в подкрепа на децата с увреждания

Вероника Шербанова 02 ноември 2012 в 15:28 2076 0

Протест в подкрепа на децата с увреждания. Снимка: Булфото
Протест в подкрепа на децата с увреждания. Снимка: Булфото

Около 100 души се събраха на протеста в подкрепа на децата с редки и тежки заболявания пред Министерството на здравеопазването в петък.

Организаторите от Движение за национално единство и спасение „ДНЕС” и Коалиция „ЕДНИ ОТ НАС” поискаха на децата, болни от тежки и редки заболявания, да бъдат осигурени лекарства и помощни средства, подходящи за деца до 18 години. По думите на протестиращите такива помощни средства на практика не съществуват, а отпуснатите от социалното министерство пари са крайно недостатъчни.

Демонстрантите настояха и да бъде създаден единен регистър на хората с увреждания в България. Един от приоритетите в Националната програма за редки болести е създаването на регистър, а срокът е до 2009 г., обясниха те. До сега обаче такъв не е направен.

„От създаването на Национален регистър могат да се приемат ефективни мерки, да се гласуват за следващия бюджет. Преди това да се направи всичко е на парче, прави се нещо дребно, което не помага нещата да се променят", допълни Илияна Пирянкова от Коалиция „ЕДНИ ОТ НАС“.

Протестиращите се оплакаха още от това, че жилищните блокове и колите на градския транспорт не са приспособени за хора с увреждания. Те настояха за диалог със здравното министерство, Министерството на труда и социалната политика и Здравната каса, тъй като опитите им за среща от февруари насам не са се увенчали с успех.

Представители на Министрството на здравеопазването излязоха при демонстрантите, но не се срещнаха с тях, а се задоволиха с това да отговорят на въпросите на журналистите. Говорителка на здравното министерство заяви, че до края на другата седмица ще бъде организирана среща на експертно ниво с представители на организации на родителите на деца с увреждания, за да бъдат разгледани исканията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!