Съдете банките, ако ви вдигнат лихвата по кредит*

Любомир Христов Последна промяна на 09 февруари 2016 в 08:40 9360 1

кредит

Може би сте чували, че банките у нас имат навика да променят едностранно и произволно лихви по кредити след като сте подписали договора, което ще рече, без вашето знание и съгласие. През април 2010 г. писах, че “ Широко практикуваното у нас определяне на лихвата по жилищни заеми по начин, който зависи изцяло от решението на банката и може да бъде променян произволно, е непочтено, несправедливо и неправомерно…”, а също и че банка и клиент са равнопоставени само ако “промените в лихвения процент по конкретен кредит не зависят нито като момент, нито като размер от произволно решение на управляващите банката”. Написах и че ще има осъдени банки за едностранно повишаване на лихви.

Такива осъдени банки има. Например, “Уникредит Булбанк” – 19 пъти с 36 висящи дела.

Нещо повече, от тук нататък районните съдилища ще трябва да решават в полза на клиента спорове с банки за едностранно повишени лихви. Така казва Върховния касационен съд в решение № 424 от 2.12.2015 г. и по-конкретно:

“че е допустима уговорка в договор за кредит, предвиждаща възможност за увеличаване на първоначално уговорената лихва, само ако тя отговаря на следните кумулативни** условия:

обстоятелствата, при чието настъпване може да се измени лихвата, трябва да са изрично уговорени в договора или в общите условия (ОУ);
тези обстоятелства следва да са обективни, т.е. да не зависят от волята на кредитора – тяхното определяне или приложение да не е поставено под контрола на кредитора;
методиката за промяна на лихвата да е подробно и ясно описана в договора или ОУ (чл. 144, ал. 4 от З.), т.е. да е ясен начинът на формиране на лихвата;
при настъпването на тези обстоятелства да е възможно както повишаване, така и понижаване на първоначално уговорената лихва – ако е предвидена възможност само за повишаване, това несъмнено води до „значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца и потребителя“ съгласно чл. 143 от З.….”
С други думи, банката изчислява, но не може да решава каква да е лихвата след като договорът за кредит вече е подписан. (2012 г.)

Ако банката е повишила лихвата ви по кредит и още не сте я осъдили, побързайте.

* Заглавието е на редакцията

** “кумулативни” ще рече “с натрупване”. Иначе казано, или всички условия са изпълнени, или ако дори едно не е изпълнено, уговорката за увеличаване на лихва в договор за кредит не е допустима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2016 в 09:56

Пичуе, оная нощ, нокато си спях, взех, че измислих НОВ БАНКОВ ПРОДУКТ!

Чудя се да ви го кажа ли, ама айде ще ви го кажа, пък ако го реализира някой, да се обади да почерпи една лимонада.

Значи, става дума за гарантиране на наема при отношения между наемател и наемодател - нещо като мини-акредитив, подходящ и за простолюдието.
Работи така: наемателят депозира в банката наема си АВАНСОВО, а банката го изплаща на наемодателя след като е изтекъл наемния период(примерно месеца).
По този начин наемателят покрива риска да бъде изгонен при предварително платен наем, наемодателят покрива риска от неплащане на наем за нает и използван актив, банката печели от такси, привлича евтин ресурс, привлича допълнителни клиенти, на които покрай този продукт може лесно да продаде и допълнителни - например да финансира наема. Може да се доразработи и с депозит, който да се връща накрая след проверка за нанесени щети и т.н.
Абе не откривам топлата вода, но факт е, че тва май го няма на БГ пазара.

А? Айде сега юруш на печалбите..