Русия се жалва, че българският олигархичен елит я е предал

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2014 в 11:51 10047 40

Снимка sxc.hu

България е контролирана от олигархични кланове, които предимно са ориентирани към ЕС и към получаване на европейски кредити, казва в коментар пред държавната руска агенция ТАСС ръководителят на аналитичната служба на "Лента.РУ" Максим Жаров.

В момента наблюдаваме отсъствието на проруски сили в политическата система на България, за разлика от Сърбия. В Белград редица обществени движения имат сътрудничество с Русия, а влиятелни политически партии са с проруска ориентация, казва Жаров.

Българите имат все така добро отношение към Русия. Ние самите обаче трябва по-активно да присъстваме в тази страна, да задействаме технологиите на „меката сила“, да влияем върху политическия живот, категоричен е ръководителят на аналитичната служба на "Лента.РУ".

Ръководителят на Центъра за политически изследвания към Института по икономика на Руската академия на науките Борис Шмельов отбелязва следния факт: преди 1989 г. България беше много по-близка на СССР, отколкото Сърбия, но днес е обратното. Сега София категорично е в полето на влияние на Запада.

Преди време някои български политици издигнаха следната теза: България може да не е съюзник на Русия, но не трябва да бъде враг на Русия. Днешното българско правителство и днешният български политически елит за жалост не спазват този принцип, коментира Борис Шмельов.

Центърът за политически анализ на ТАСС се позовава и на "публициста Яков Шустов, който живее във Варна": българският народ обича руснаците по традиция и заради щедростта, която е присъща на руските туристи.

Да, Русия има в България недоброжелатели в управляващите среди и сред една крайно малка група интелектуалци антисъветчици. Това недолюбване обаче е стереотипно и е подхранвано от западната пропаганда от времето на Студената война, казва Шустов.

Руският публицист, който живее във Варна, разказва, че е подарил на свой български познат значка на „Единна Русия“ и сега този българин „я носи като орден“.

В България се продават и тениски с лика на Владимир Путин, отбелязва още Центърът за политически анализ на ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 19:25

България като държава никога не е имала голяма полза от сътрудничество с Россия. Т.нар. "двойно освобождение" е всъщност един РУСОФИЛСКИ МИТ. Просто руския империализъм винаги си е търсел опорна точка на Балканите, и затова руските императори и първи секретари на КПСС са изпращали войски в България.

Сърбите, румънците и гърците трябва да са им повече благодарни на руснаците, защото те взеха откъснатите от България наши територии като Македония и Добруджа. Не случайно България две световни войни застава на страната на Германия - единствената държава, която е била винаги готова да гарантира връщането на заграбените несправедливо по разни международни договори български земи.

Допълнително с разпадането на СССР България понесе изключително тежък удар, който руснаците дори не са изявили желание да компенсират под каквато и да било форма. Да, вярно е, че българският и руският народ са близки - обща азбука, обща религия, донякъде общ произход и обща култура, обаче дотук.

Българо-руските отношения нямат никаква перспектива, тъй като Россия просто няма какво да предложи на България в замяна на своите претенции да използва страната ни като плацдарм към Западна Европа, както по време на Варшавския договор и СИВ. Освен това България е вече член на НАТО и ЕС, което още повече ни дистанцира от руското военно-политическо пространство.

За съжаление се оказа обаче, че и Запада не ни даде кой знае какво, и парадоксално страната ИЗПАДНА НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕВРОПА, без реални изгледи за излизане от тази дупка. Ако след ВСВ американците не бяха осъществили планът "Маршал", сега Германия щеше да е по-зле и от нас. Тоя път обаче им се досвидя да платят цената за изравняване икономическото равнище и стандарта на живот към средно-европейския и ето го резултата - БЕДНА И ЗАПАДАЩА БЪЛГАРИЯ. Омерзен съм.

22.10 2014 в 17:54

Точно заради про-руските политически настроения сега имаме много по-скъпа руска газ, 100% зависимост от Русия и постоянни заплахи, че през зимата ще сме на студено. Анонсират разни енергийни проекти, от които ние сме трявало да забокатеем, а веднага след това - оказва се, че ще бъдем нетен донор на същите. През последните 20 години не е имало нещо, за което да сме им благодарни - уж сме приятели, но ни точат като за последно. Не става само с високопарни приказки...

22.10 2014 в 16:56

Nok (#28), явно не си търсил добре, пич!

http://tass-analytics.com/stories/kak-bolgarskaya-oligarhicheskaya-elita-predala-rossiyu

22.10 2014 в 16:28

@Nok

Не те знам какво си търсил. Ето го оригинала:
http://tass-analytics.com/opinions/3284

22.10 2014 в 15:45

До dido:Дидко тъпо парче ,не е ли Вазов който писа за твоите любимци пияната руска сволоч следното:На руските воини
О,руси,о,братя славянски,
защо сте вий тука?Защо сте
дошли на полята балкански
немили,неканени гости?
Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки...
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!
Много си прост Дидко

22.10 2014 в 15:30

#мнение от IP

И за какво да гледам?

22.10 2014 в 15:29

#Rhapsody of fire

И какво, пропагандата си има и сайт, а добър ден :))). За 25 години много като теб, вече си и поверваха :)).
Не казвам, че трябва да ни води, против съм срещу кампанията която иска да промени мнението на един цял народ. Да омаловажи турското робство, и очерни русия, всичко е борба за влияние и келепир, затова ме е яд. Също така как всеки приема всичко за чиста монета,а не проверява поне от още един източник. Русия, колкото и да я мразят е православна страна с много положителна (и отрицателна на моменти) роля в историята ни, давала е убежище на пооети и политици, обучавала е специалисти и военни. Поддържала е православието. Старите хора я уважаваха.

22.10 2014 в 15:08

@dido,
погледай малко руски програми по телевизията довечера. Поучително е.

22.10 2014 в 14:52

@ dido

В жълтите вестници? Ти си невежа дорогой.

Я прочети тази извадка

http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

Давам ти само част тук:
“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

Русчук, 1-й Март 1886 г.

З.Стоянов

22.10 2014 в 14:35

#ultra

Русия е федерация с демократично управление, тя е империя, колкото са и САЩ, Англия, Франция, Турция и Китай. Съответно и влиянието и върху съседните малки държави е същото, така че не можеш да кажеш за едните така, а за другите да ти се разтреперват коленцата. Влиянието и върху съседите е зависело от управниците и, и тогавашната политика. Какво е било влиянието на страните от ЕС в Африка и Америка, те не са ли империи? Хуманни ли са били там? Истината е че трябва да помниш, кой ти е помогнал в труден момнет, а не кой ти обещава, че в бъдеще ще го направи.

#Rhapsody of fire - да вероятно е имало такива писаници в жълтите вестници по онова време.

по време на Режима на пълномощията (1881-1883) Стамболов се оттегля в Търново, където набира масова подкрепа и работи за привличане на руските генерали от правителството към каузата за възстановяване на Търновската конституция. При посещението на министър-председателя Леонид Соболев в града през септември 1882 организира няколкохиляден митинг в подкрепа на Русия и конституцията.[5"> В началото на август 1883 Стамболов заминава за София в безуспешен опит да прокара собствен проект за помирение на либерали и консерватори, който предвижда решението за конституцията да бъде взето от Велико народно събрание, излъчено по демократичния избирателен закон от 1880, и задържане на Соболев на министър-председателския пост.[6"> Предложението не е прието от княз Александър Батенберг. - от WIKIPEDIA

След като взима властта се отказва от власта.

Вазов ли, който написа:

Русия! Колко ни плени
туй име свято, родно, мило!
То в мрака бива нам светило,
надежда — в нашите злини!
Продължавайте да плюете все пак може би за това ви плащат :)