Русия се жалва, че българският олигархичен елит я е предал

OFFNews 22 октомври 2014 в 11:51 12329 40

Снимка sxc.hu

България е контролирана от олигархични кланове, които предимно са ориентирани към ЕС и към получаване на европейски кредити, казва в коментар пред държавната руска агенция ТАСС ръководителят на аналитичната служба на "Лента.РУ" Максим Жаров.

В момента наблюдаваме отсъствието на проруски сили в политическата система на България, за разлика от Сърбия. В Белград редица обществени движения имат сътрудничество с Русия, а влиятелни политически партии са с проруска ориентация, казва Жаров.

Българите имат все така добро отношение към Русия. Ние самите обаче трябва по-активно да присъстваме в тази страна, да задействаме технологиите на „меката сила“, да влияем върху политическия живот, категоричен е ръководителят на аналитичната служба на "Лента.РУ".

Ръководителят на Центъра за политически изследвания към Института по икономика на Руската академия на науките Борис Шмельов отбелязва следния факт: преди 1989 г. България беше много по-близка на СССР, отколкото Сърбия, но днес е обратното. Сега София категорично е в полето на влияние на Запада.

Преди време някои български политици издигнаха следната теза: България може да не е съюзник на Русия, но не трябва да бъде враг на Русия. Днешното българско правителство и днешният български политически елит за жалост не спазват този принцип, коментира Борис Шмельов.

Центърът за политически анализ на ТАСС се позовава и на "публициста Яков Шустов, който живее във Варна": българският народ обича руснаците по традиция и заради щедростта, която е присъща на руските туристи.

Да, Русия има в България недоброжелатели в управляващите среди и сред една крайно малка група интелектуалци антисъветчици. Това недолюбване обаче е стереотипно и е подхранвано от западната пропаганда от времето на Студената война, казва Шустов.

Руският публицист, който живее във Варна, разказва, че е подарил на свой български познат значка на „Единна Русия“ и сега този българин „я носи като орден“.

В България се продават и тениски с лика на Владимир Путин, отбелязва още Центърът за политически анализ на ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!