Колко плаща Русия на агентите си в ЕС

OFFNews 20 октомври 2014 в 16:45 10634 14

Снимка sxc.hu

В петък в Полша по обвинение в шпионаж бяха задържани двама мъже: подполковник Збигнев Е. - на щат в Министерството на отбраната, и юристът Станислав С. И двамата са изпълнявали нареждания на ГРУ - руското военно разузнаване. Въпреки че са задържани в един и същ ден, двамата не са работили по общи задачи. 

Подполковник Збигнев Е. е вербуван от ГРУ преди няколко години. Полското контразузнаване е засякло подозрителни контакти на офицера през 2011 г. Защо се е съгласил да сътрудничи на руснаците? Имал е дългове и семейни проблеми. За времето, което е изпълнявал задачи на ГРУ, е получил общо около 100 000 злоти (около 46 425 лева).

В зависимост от важността на сведенията, които съобщавал, получавал по 500, 800 или 1000 долара. Предавал информацията на резидент на ГРУ, който действал във Варшава като служител на руското посолство, пише списание Wprost.

Подполковникът не е заемал висок пост в полското Министерство на отбраната - той бил служител в Департамента по образование и организирал част от културните дейности във ведомството. Разчитал на неформалните контакти при срещите с висшето командване и ведомствените банкети с обилно количество алкохол. 

Вторият арестуван - 28-годишният юрист Станислав С., е с двойно гражданство, руско и полско. Той бил вербуван от ГРУ на патриотична основа и не е получавал хонорари за сведенията си. Той предоставял информация за полската енергетика и е бил изключително предпазлив. На срещите си с резидентите на ГРУ се отправял без мобилен телефон, за да избегне проследяване на маршрута. Имал е контакти с няколко полски депутати. 

Пресата във Варшава отбелязва, че след кризата в Украйна дейността на руските специални служби в Полша е изключително активна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!