Колко плаща Русия на агентите си в ЕС

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2014 в 16:45 9903 14

Снимка sxc.hu

В петък в Полша по обвинение в шпионаж бяха задържани двама мъже: подполковник Збигнев Е. - на щат в Министерството на отбраната, и юристът Станислав С. И двамата са изпълнявали нареждания на ГРУ - руското военно разузнаване. Въпреки че са задържани в един и същ ден, двамата не са работили по общи задачи. 

Подполковник Збигнев Е. е вербуван от ГРУ преди няколко години. Полското контразузнаване е засякло подозрителни контакти на офицера през 2011 г. Защо се е съгласил да сътрудничи на руснаците? Имал е дългове и семейни проблеми. За времето, което е изпълнявал задачи на ГРУ, е получил общо около 100 000 злоти (около 46 425 лева).

В зависимост от важността на сведенията, които съобщавал, получавал по 500, 800 или 1000 долара. Предавал информацията на резидент на ГРУ, който действал във Варшава като служител на руското посолство, пише списание Wprost.

Подполковникът не е заемал висок пост в полското Министерство на отбраната - той бил служител в Департамента по образование и организирал част от културните дейности във ведомството. Разчитал на неформалните контакти при срещите с висшето командване и ведомствените банкети с обилно количество алкохол. 

Вторият арестуван - 28-годишният юрист Станислав С., е с двойно гражданство, руско и полско. Той бил вербуван от ГРУ на патриотична основа и не е получавал хонорари за сведенията си. Той предоставял информация за полската енергетика и е бил изключително предпазлив. На срещите си с резидентите на ГРУ се отправял без мобилен телефон, за да избегне проследяване на маршрута. Имал е контакти с няколко полски депутати. 

Пресата във Варшава отбелязва, че след кризата в Украйна дейността на руските специални служби в Полша е изключително активна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.10 2014 в 20:38

"Извън всяко съмнение е, че ролята на Русия в най-новата история на България е с драматично значение. Първо, Русия е тази, която във формата си СССР унищожи българския национален елит. Няма друга страна в Централна и Източна Европа, чийто обществен елит да е унищожен с такава последователност, както в България. И това не е цел, която е за овладяване на политическата власт в тесния смисъл на думата, за комунизация.

Това е имперска цел, защото Съветският съюз носи имперската памет, че след Освобождението българският възрожденски елит успя да се мобилизира и в лицето на Стефан Стамболов, Захари Стоянов и др. да осуети опита на имперска Русия да подчини България. Това беше един добре научен урок, поради което и българският национален елит беше унищожен с такава безмилостна последователност след 9 септември 1944 г."

26.10 2014 в 20:04

... авееееей, бълхарски, къф сноудън, кви пять рублей!

... сноудън си е абсолютен "фейк"... кагебейците издокаросват хамериканците, кат склонни към попкръстьоФщини... толкоз! Имах си хас кагебето на сноудън да е чакало за инфо...

хахахахахахахахахаха

26.10 2014 в 19:59

... драги ми ананасе,
и без да посочвам! каквито и да било източници и методики, заявявам, че сред т.н. Доброволци са се "намирали" значителен/преобладаващ брой лица с български корени както и украинци. И някъде тук се промъква въпросчето: Защо въпросната война се нарича война, та нали войните се водят от редовни армии. А и защо именно руско-турска, а не славяно - турска или, понеже замесвате и християнството, да е напр. анти-ислямски славянски поход!

хахахахахахахахахахаха

а русите са си едни хитрушки, които редовно си присвояват (приписват си) какво ли не, вкл. и редовно нан наш гръб!
я гледай видния жулик и вор путльо...

хахахахахахахахахахаха

пп: за финал! да не се забравя, че Волжка България веке 450г. пъшка под руско робство, НАЛИ!
драги ми многознаещ ананасе ...

21.10 2014 в 15:14


@ Станчева
Руско-турската освободителна война е отделна тема от темата за Путин (и неговия репресивен режим). Не разбирам защо ги смесвате.
Но така или иначе коментирате Руско-турската война (1877-1878) и цитирате съмнителни източници, така че:
1) Статията, която сте копирали долу е от типа „Една жена каза…“, т.е. е ненаучна и не е достоверен източник за каквато и да било информация. Пълна е с грешки (примерно за отмяната на крепостното право). С такива статии можете да водите махленски спорове с полуглухите старци пред блока.
2) Различни източници оценяват загиналите руски войници от 40 000 до 100 000. Така че точни и общоприети данни няма. Но всеки уважаващ себе си историк дава и източниците, и методите за изчисленията си. Публикацията, която копирате тук е невалиден източник, защото авторката Весела Кулева е световно неизвестна, не е авторитет в никаква сфера и не е източник на никакви експертни знания, плюс не дава никаква методика и източници за тези изчисления. Данните за нея в интернет са: журналист и политолог. Намерих нейни публикации, от които изглежда, че е „специалист по всичко“. Нейното мнение няма никаква стойност.
3) Независимо какви са цифрите за загиналите руски войници в тази война – реални или въображаеми, има един важен елемент: голяма част от тези войници са ДОБРОВОЛЦИ. Трябва да благодарим на тези обикновени руснаци, които са си дали живота, за да спасяват българските християни. Аз им благодаря с цялото си сърце. По ОТНОШЕНИЕ НА ДОБРОВОЛЦИТЕ (подчертавам: само на доброволците) не ме интересува, че руският цар е започнал войната с политически цени. Това няма връзка доброволците и техния алтруизъм.
Ако не вярвате на историците за това, че в руската армия е имало много доброволци, вижте дневниците на Ф.Достоевски (писателя). Достоевски има много картинни и емоционални разкази за доброволческата кампания и нейните християнски мотиви.
4) Историците са на мнение, че Руско-турската освободителна война е започнала с геополитически цели. Аз също смятам, че това е геополитическа война. Аз не съм историк, но специалистите по история го твърдят и повечето факти, които на мен са ми известни, го потвърждават. Русия винаги се е опитвала да налага контрол и влияние върху България. Това е факт. Е и? Вие какво ново ни казахте?20.10 2014 в 20:58

Еми това в действителност са били полски патриоти-разузнавачи, изпълняващи своя интернационален дълг да се борят с прогнилия капитализам и Четвъртия хилядолетен Райх.

И заглавието е подвеждащо. И двамата са работели БЕЗ ВЪЗНАГЛАЖДЕНИЕ от ПАТРИОТИЧНИ ПОДБУДИ и по ИДЕЙНИ СЪОБРАЖЕНИЯ. Този, който уж бил зимал евентуално пари, може просто да са му възстановявали разходите, щото е бил материално затруднен.

Да не би пиндосите да не шпионират цял свят, включително чужди държавни глави, президенти и премиери? То не случайно немците, французите, италианците и много други им поискаха обяснения ЗАЩО си позволяват тия незаконни подслушвания. Еди Сноудън се оказа напълно прав.

20.10 2014 в 18:13

Някоя безпристрастна статия ще напишете ли? Например за ВСИЧКИ агенти на служби по света, а не за някакви смешки, дето получавали по една българска заплата за "шпионаж"? Не усещате ли, че си личи чии поръчки изпълнявате?

20.10 2014 в 18:13

Станчева, два факта:
- Крепостното право в Русия е отменено 1865 г.
- Жертвите на Русия са към 100 хил:
15 567 убити в битка
56 652 ранени,
6824 умрели от рани,
81 363 умрели от болести,

20.10 2014 в 18:12

Кога ли ще видим арестувани и тука по подобни обвинения...няма да е скоро като гледам. Все някога ще стане де! :)

20.10 2014 в 17:30

Най-добрия руснак е застреляното прасе !!!!

20.10 2014 в 17:24

Виктор Суворов - Аквариумът
http://chitanka.info/text/2038-akvarium