Не социалистите трябва да пишат историята на соца

Коментар на доц. Георги Лозанов по събитията от изминалата седмица

Последна промяна на 17 юли 2017 в 13:27 2241 8

Доц. Георги Лозанов

Въпреки всички опити да заметем дебата за близкото минало под килима, той периодично напомня за себе. Докато не бъде проведен, няма да ни остави на мира.

И през тази седмица разправията за паметниците от соца, като че ли набра много повече обществена енергия, отколкото актуалните събития. Към паметника пред НДК се прибави и този на Бузлуджа, който БСП пак си иска, но пак не й го дадоха. Въпросът дали тя трябва да го получи или не обаче е фалшива новина. Истинската е не кой, а какво трябва да се направи с него. Прилежната му реставрация, каквато предлагат комунистите, е невъзможно решение. Защото това е паметник на БКП, така и е наречен при създаването си – дом-паметник на БКП. Няма как с днешна дата да се възстановява монумент в прослава на една осъдена от историята организация, наложила най-тежкия репресивен режим в страната. Подобен подход би могъл да бъде наречен единствено подигравка с жертвите му.

Историята се пише от победителите и трябва да е ясно, че историята на комунизма в България днес може да се напише само от гледна точка на победилата го либерална демокрация. В този смисъл паметниците от комунизма символно най-малко принадлежат на наследниците на комунистическата партия.

Паметникът пред НДК отново активира защитниците и противниците му. Причината беше подпалването на крана, който го демонтира. Актът по целите си и по начина на осъществяването си напомняше терористичен, а на всичкото отгоре се намери и кой, така да се каже, да поеме отговорността. Вярно не организация, а персона – журналист от БНР, известен с ултралевите си възгледи. Така стана ясно, че дебатът за паметника, въпреки всички опити да бъде представен за културен, си остава остро политически и опира до най-дълбокото противоречие в днешното българско общество – комунизъм-антикомунизъм. Нищо, че непрестанно някой се опитва да твърди, че то е изживяно.
Стана ясно и още нещо – на паметниците не може да се гледа просто като на произведения на изкуството. Те носят преди всичко идеологически послания. Дори този пред НДК, който е посветен на 1300 годишната история на България. Но пластически разказана така, че нейното върхово постижение да се окаже властта на пролетариата след 9 септември 1944 година.

Тази седмица Прокуратурата обвини лидера на движение ВОЛЯ Веселин Марешки, че е оказвал натиск на конкурентите си във фармацевтичния бизнес. Чу се дори думата изнудване. Той от своя страна заяви от парламента, че това е политическа репресия, която почива върху злонамерени и неверни твърдения. И припомни, че и преди за същото му е била образувана прокурорска проверка, която е била прекратена.

Доколко и как този път Марешки ще оцелее икономически е неясно, но повече от сигурно е, че политическият му проект е сериозно заплашен и това не е никак изненадващо. Вече имаме опит с подобни случаи „България без цензура” на Николай Бареков, а преди това РЗС на Яне Янев. Общото между тях е, че се опитват да вкарат на политическия пазар ресурси, натрупани от другаде. Бареков превърна в партия едно свръх финансирано телевизионно реалити, Яне Янев печелеше електорална подкрепа като размахваше секретни документи, но нито можеше да докаже автентичността им, нито как и защо са попаднали в неговите ръце. Марешки пък си „купи гласове” с евтини лекарства и бензин.

Проблемът на тези проекти им е, че всеки който реши, че му пречат или дори само, че не му служат достатъчно, винаги може да припомни тяхното порочно политическо зачатие. С някои това става по-бавно, с други по-бързо, а с Марешки почти веднага.

*Коментарът на доц. Лозанов по събитията от седмицата е от авторското му предаване "Необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria on Air.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7146

8

стринка минка

17.07 2017 в 23:58

Какэв паметник на кутурата може да е една тоалетна чиния? Ама комунистите колко якъл имат?? Толкова им е акъла, такива паметници правят!!

84621

7

Много сме били "рубладжийските тролове" (ака "прогресивните сили"???!!! Еми тога като ви казвам "Много сме, силни сме!" що се гнявите толко? Факт.

31722

6

Denis Rizanov

17.07 2017 в 16:58

Но не важен актът. А нашето усещане към него.

Не се напрягай, отпусни се и може да ти хареса. Актът.
:)))

-7611

5

Ал Кин

17.07 2017 в 16:23

"...историята на комунизма в България днес може да се напише само от гледна точка на победилата го либерална демокрация."

За съжаление тоталитарният соц не бе победен. Той се изхитри да се видоизмени, за да избегне леталния край и да запази виталните си органи - парт-номенклатурата - жива. Мимикрията в една псевдо-демократична система бе двойно подсигурена от една страна с казионни партийки и вождове, а от друга с хитроумни националистически лостове на принципа "морков-тояга" и "враг-невраг". Тази червен октопод просто изпусна заблуждаващо мастило и се покри, за да се появи малко по късно с фанфари, папионка и червени килимче и чаши за шампанско в ръка. Ухилен до ушите и с преработен вариант на "Наръчник на агитатора", с малката разлика, че агитацията днес е цифрова, ама си е пак червена до костите.

Строим къща със стари тухли. А актът спрямо старите соц-паметници е Моркова или Тоягата - спред цвета на гащите.
Но не важен актът. А нашето усещане към него.

1661

4

_az_

17.07 2017 в 16:07

В този форум май само рубладжийските тролове останаха. Оффнюз, поне ги заключете коментарите, то смисъл от тях така или иначе няма.

2807

3

"паметниците от соца, като че ли набра много повече обществена енергия, отколкото актуалните събития"
Ми то имаше протести за правото на живот на българите в България, при това в няколко града, представете си, при това в България. Но, само БХК го отразиха, Бойко преряза лентата на протестите и Радан... Радане???

" въпреки всички опити да бъде представен за културен, си остава остро политически", за паметника на Рейгънс енд роузис става въпрос.

"Веселин Марешки, че е оказвал натиск на конкурентите си във фармацевтичния бизнес"
Ма, той и в петролния бизнес ви цака, бате.
Вече и в политическия бизнес ви засрами.
Голям грант лапни, голяма дума не казвай.
Внимавайте, че утре може да ви пляскат по папионката два висящи параграфа от ПП-то на Магарешки, докато предъвквате членската маса на парията му.

84621

2

Денис е прав:

И + тва Гогата хич не се старае с тея текстове; то и предходните бяха малко слабовати, ма тоя направо съвсем бездарен. Дори памфлетите на Стойко са по прилежно написани.

ОФФци, защо мълчите за огромния мегаскандал с оная патка Лаура Кьовеши в Румъния? Не ви се вписва в редакционната политика ли? Otwraten sum.

31722

1

Denis Rizanov

17.07 2017 в 13:39

Не ни занимавайте с този придворен пудел.
напишете какво стана с великия румънски модел и неговата гологърда водителка и лавна боркиня срещу корупцията Лаура Кьорвеши?