Медиите грозно замълчаха за "агент Буда"

04 февруари 2013 в 12:58 13584 8

Бойко Борисов - агент Буда. Колаж: Не!Новините
Бойко Борисов - агент Буда. Колаж: Не!Новините

Новината, че българският премиер Бойко Борисов е бил предложен за вербовка за информатор на ЦСБОП под кодовото име "агент Буда", бе грозно премълчано от огромна част от тъй наречените водещи медии у нас.

Новината съобщи сайтът "Биволь", като ден преди да я публикува написа:

Биволъ предупреждава изрично своите читатели да не отварят и да не четат сайта утре, 3-ти февруари. Редакцията не носи отговорност за действията, които ще бъдат предприети срещу читателите от трети лица.

На въпросния 3 февруари едва няколко интернет медии, сред които и OFFNews, си позволиха да съобщят за скандалната вербовка, в която се твърди, че Борисов е набелязан за агент, защото поддържа чести контакти с "оперативно интересни лица". Новината се появи и в агенция БГНЕС, сайтoветe pik.bg, dnes.bg, e-vestnik.bg, Mediapool, dir.bg и vesti.bg.

От големите телевизии единствено Нова пусна кратка информация. Големите всекидневници също вкупом онемяха по темата. Единствено вестник "Преса" публикува на първа страница отправка под заглавие "Буда ли е Бойко Борисов? Не, не съм - отговаря премиерът" и отделя на разкритието две страници в броя си.

Огромната част от останалите "големи" и "авторитетни" медии съобщиха мимоходом новината едва СЛЕД КАТО самият премиер я изкоментира, отричайки изнесената информация от "Биволь".

Всеки студент по журналистика знае, че премълчаването на новини е сред основните похвати на цензурата. Всеки журналист със стаж в редакциите пък знае, че традиционна практика е опасните новини да се пропускат, докато властта сама не даде знак как да се реагира. В случая - Борисов сам коментира информацията за агент Буда и медиите се втурнаха вкупом да го цитират без да се притесняват, че преди това не са съобщили на зрителите/читателите/слушателите си нещото, което сега съобщават, че се отрича.

Дайнов: Основните медии да не се правят на дръж ми шапката

Първата независима институция, която трябва да си свърши работата, е медиите. Основните медии да не се правят на дръж ми шапката, а да разследват случая, за да отстоят публичния интерес. Втората независима институция е прокуратурата, която трябва да провери дали става дума за фалшификация, документна измама, за която трябва да бъдат привлечени хора към отговорност, или става дума за автентичен документ, посочи политологът Евгений Дайнов пред БГНЕС. 

А. Райчев: Не скандално, а опасно е, че пресата мълчи 

 Не ми харесва това, че единственият вестник, в който ситуацията около досието на Борисов, е излязла, и то с мнението на самия Борисов, е вестник "Преса", заяви също пред БГНЕС социологът Андрей Райчев. Има го в интернет на две места и никъде другаде. Това е опасно за самата ситуация. Това е много голямо обвинение, скандалът е много голям, той е или верен, или неверен.

В дадения случай няма нищо лошо, направено от Борисов като гледам, но това предварително го казвам. Не се ангажирам, защото още не знам достатъчно. Самият факт, че такова нещо се твърди за най-силния мъж в държавата и пресата не го отразява, е не скандален, а опасен за здравето на страната факт. 

 Още са скандала тук, тук и тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!