Медиите грозно замълчаха за "агент Буда"

Последна промяна на 04 февруари 2013 в 12:58 11922 8

Бойко Борисов - агент Буда. Колаж: Не!Новините
Бойко Борисов - агент Буда. Колаж: Не!Новините

Новината, че българският премиер Бойко Борисов е бил предложен за вербовка за информатор на ЦСБОП под кодовото име "агент Буда", бе грозно премълчано от огромна част от тъй наречените водещи медии у нас.

Новината съобщи сайтът "Биволь", като ден преди да я публикува написа:

Биволъ предупреждава изрично своите читатели да не отварят и да не четат сайта утре, 3-ти февруари. Редакцията не носи отговорност за действията, които ще бъдат предприети срещу читателите от трети лица.

На въпросния 3 февруари едва няколко интернет медии, сред които и OFFNews, си позволиха да съобщят за скандалната вербовка, в която се твърди, че Борисов е набелязан за агент, защото поддържа чести контакти с "оперативно интересни лица". Новината се появи и в агенция БГНЕС, сайтoветe pik.bg, dnes.bg, e-vestnik.bg, Mediapool, dir.bg и vesti.bg.

От големите телевизии единствено Нова пусна кратка информация. Големите всекидневници също вкупом онемяха по темата. Единствено вестник "Преса" публикува на първа страница отправка под заглавие "Буда ли е Бойко Борисов? Не, не съм - отговаря премиерът" и отделя на разкритието две страници в броя си.

Огромната част от останалите "големи" и "авторитетни" медии съобщиха мимоходом новината едва СЛЕД КАТО самият премиер я изкоментира, отричайки изнесената информация от "Биволь".

Всеки студент по журналистика знае, че премълчаването на новини е сред основните похвати на цензурата. Всеки журналист със стаж в редакциите пък знае, че традиционна практика е опасните новини да се пропускат, докато властта сама не даде знак как да се реагира. В случая - Борисов сам коментира информацията за агент Буда и медиите се втурнаха вкупом да го цитират без да се притесняват, че преди това не са съобщили на зрителите/читателите/слушателите си нещото, което сега съобщават, че се отрича.

Дайнов: Основните медии да не се правят на дръж ми шапката

Първата независима институция, която трябва да си свърши работата, е медиите. Основните медии да не се правят на дръж ми шапката, а да разследват случая, за да отстоят публичния интерес. Втората независима институция е прокуратурата, която трябва да провери дали става дума за фалшификация, документна измама, за която трябва да бъдат привлечени хора към отговорност, или става дума за автентичен документ, посочи политологът Евгений Дайнов пред БГНЕС. 

А. Райчев: Не скандално, а опасно е, че пресата мълчи 

 Не ми харесва това, че единственият вестник, в който ситуацията около досието на Борисов, е излязла, и то с мнението на самия Борисов, е вестник "Преса", заяви също пред БГНЕС социологът Андрей Райчев. Има го в интернет на две места и никъде другаде. Това е опасно за самата ситуация. Това е много голямо обвинение, скандалът е много голям, той е или верен, или неверен.

В дадения случай няма нищо лошо, направено от Борисов като гледам, но това предварително го казвам. Не се ангажирам, защото още не знам достатъчно. Самият факт, че такова нещо се твърди за най-силния мъж в държавата и пресата не го отразява, е не скандален, а опасен за здравето на страната факт. 

 Още са скандала тук, тук и тук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2013 в 20:34

Борисов е не само омазан,като всички останали герои от така наречения български преход,но и обясненията му са много,много нескопосани,с което заблуждава и без това заблудената от неговите "безспорни качества"една малка,но доста креслива част от народа ни.Доста отегчителни ми се струват вече скандалите през изминалите вече почти 4 години,време е готините хора да кажат тежката си дума на изборите.

04.02 2013 в 23:39

Я някои хора да прочетат вчерашната статия и тогава да коментират че Буда е бил борец против престъпността.Вече съм сигурен че не само платени писачи има но и добре платени медии!?

04.02 2013 в 18:42

Първият, който го публикува след Бивол беше http://daniivanov.blogspot.com/ то се вижда и по часа на публикуване аз там го четох

04.02 2013 в 18:33

Ако ще и Мата Хари да е - пак ще гласувам за него.

04.02 2013 в 17:26

Защо ли пък, след като медиите нищо не са казали, аз тъкмо от телевизията първо чух за това. Дали е вярно или не – не знам. Но дори да е вярно, какво толкова? Имал охранителна фирма, търсили са го какви ли не клиенти. Включително (а вероятно и най-често) такива от престъпния свят. При това положение, ако може да съдейства на службите, защо да не го потърсят и защо той да не приеме. Ама вече – голямата новина! Той Бойко че си има кусури – има си. При това не малко. Като толкова ви се пиша за него, намерете нещо по-актуално, вместо да се ровите във времена, когато всеки оцеляваше както може, вместо да се тюхкате, че някои телевизии не били цитирали статията ви със съмнителна достоверност.

04.02 2013 в 16:32

Не Фейсбук, а бившите червени тайни ченгета истерясаха във Фейсбук. Не виждам какво грозно има тук - медиите не са обърнали внимание на една долна клеветническа кампания. На всичко отгоре тъпа! Защото няма нищо лошо в това, ако Борисов като информационен сътрудник е участвал в борбата срещу престъпността. Точно обратното - в онези години(1996-1997) на развихрена престъпност беше дълг на всеки честен патриот да потърси начин за участие в обуздаването на подземния свят. А Биволъ се превърнаха в свърталище на лекета от бившата ДС!

04.02 2013 в 15:02

Което си е вярно, вярно си е.
Медиите се провалиха около "Буда". Не говоря дали е вярно или не, важното е, че беше събитие от голям обществен интерес. Фейсбук гръмна, а всички мълчаха солидарно и гузно.

04.02 2013 в 14:57

Е как медиите няма да премълчават? Нали всички са на държавната хранилка. Сега и покрай изборите ще захлебят добре - вие какво очаквате? Кой рита срещу парите?