Кои са Гражданите на райха - хората зад готвения преврат в Германия

OFFNews 07 декември 2022 в 20:47 6474 3

Флагът на Гражданите на райха

Снимка Getty Images

Флагът на Гражданите на райха

Въоръжена група от "Гражданите на райха" са планирали преврат в Германия, обявиха днес властите във федералната република.

В Германия са арестувани 25 членове на "Граждани на райха" (Reichsbuerger). Един арест е извършен в Австрия и още един – в Италия.

Задържаните са заподозрени в подготовка за насилствено нахлуване на въоръжена група в германския Бундестаг.

Кои са Reichsbuerger и защо са опасни?

Движението възниква през 80-те години на ХХ век в Германия, а разузнавателните данни сочат, че към 2017 г. има над 16 000 поддръжници.

Те се самоопределят за граждани на Германския райх - това е името на монархическа Германия преди 1918 г., на така наречената Ваймарска република през 1919-1933 г. и на нацистка Германия.

"Гражданите на райха" твърдят, че конституцията на Германия отпреди Втората световна война никога не е била отменяна по надлежния ред и че образуването на Федерална република Германия през 1949 г. и след това на обединена Германия през 1990 г. никога не е било валидно. За тях все още са валидни границите на Третия райх от 1937 година.

"Гражданите на райха" не признават институциите в съвременна Германия, не се подчиняват на полицията, не плащат данъци и подменят номерата на колите си.

Радикалното им крило предвижда и насилствени действия за постигане на целите на организацията.

Собствени "държавни територии" и паспорти

Основните клетки на движението са в провинциите Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Бавария.

През последните десет години активисти на движението са провъзгласявали свои собствени "държавни територии", които наричат "Втори германски райх", "Свободна държава Прусия" или "Княжество Германия".

Те дори си набавят "лични документи" - паспорти и шофьорски книжки, издавани от въпросните "държавни територии".

Сред привържениците на движението има и много десни популисти, хора с антисемитски и нацистки възгледи, отбелязва Дойче веле.

Известни са редица случаи как "Гражданите на райха" заливат местните власти със съдебни искове и обжалвания на платежни нареждания. А властите са задължени да разглеждат всяка подадена жалба, независимо от съдържанието ѝ.

Много кметове протестират, защото тези хора създават излишна работа на общинските служители, които нерядко са подложени на вербални и дори физически атаки. Често хора от движението заснемат тези нападения и ги качват в интернет.

В Хьокстер, Северен Рейн-Вестфалия, група от "Свободна държава Прусия" преди години се опита да създаде собствени сили за сигурност с оръжия от чужбина.

Общи идеи с QAnon 

Според прокуратурата членовете на разбитата днес група споделят и редица идеи на движението QAnon – крайнодясна конспиративна организация, създадена в САЩ.

Те са твърдо убедени, че Германия в момента се управлява от членове на т. нар. дълбока държава и за "освобождението" на страната е необходима незабавна намеса на "Алианса" – тайно дружество с техническо надмощие над "дълбокото" ръководство, което да включва правителства, разузнавания и военни от различни страни, сред които Русия и САЩ.

"Ще загинат хора"

Сформирана не по-късно от края на 2021 г., разбитата днес клетка на "Гражданите на райха" е имала за цел "да преобърне държавния ред в Германия и да го замести с някаква собствена форма на държава" – проект, който би могло да бъде осъществен само "чрез използване на военни и насилствени средства срещу представителите на държавата", съобщиха от германската прокуратура.

Разработвайки своя проект, мрежата "осъзнавала, че ще загинат хора" – "междинен етап, смятан за необходим" с оглед "промяна на системата".

"Гражданите на райха" са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да извадят от строя електроснабдителната мрежа в Германия, за да предизвикат ситуация, подобна на гражданска война, както и да свалят правителството, за да поемат властта. Още преди момента на „завземането“ е трябвало да бъде сформиран и екип от министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

3

dolivo

09.12 2022 в 14:58

тез пикльовци не разбират защо демокрацията работи по-добре от другите системи

ако бяха постигнали нещо, щяха да се изправят пред проблема на автократа от общество и да трябва да управляват насилствено.

следват изолация, щото никой не ще да се занимава с насилник, и фалит, щото ще ти свършат средствата в този свързан свят

прочетете за икономическия крах на Хитлер

75

1

230 млрд баксов

07.12 2022 в 22:17

опят двадцат пят