Какво става? Ще има ли кабинет или нови избори?

Георги А. Ангелов 30 юли 2021 в 11:23 9817 3

Снимка БТА/Асен Тонев

Филип Станев от "Има такъв народ" се ръкува със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в консултациите за съставяне на правителство.

Какво се случва в парламента, след като до сряда ИТН, ДБ и ИБГНИ бяха уж в един лагер, а от четвъртък вече са в компроматна война? Ще има ли правителство с мандат на ИТН или въобще каквото и да е правителство в този мандат? Това са въпроси, на които все още нямат отговори и надали ще има скоро, въпреки че президентът днес ще връчи мандат на ИТН, което e началото на развръзката.

Има обаче много сюжетни линии, прозират и различни, не особено чисти интереси. Възможните сценарии за развръзка са няколко.

Президентът Румен Радев беше декларирал, че ще изчака с връчването на мандата на ИТН, докато няма гаранции за успех на преговорите, но днес обяви неговото връчване за следобяд. "Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация, вместо диалог вие чувате атаки към служебните министри, които доскоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет", каза Радев. Това говори и за влошаване на отношенията му със Слави Трифонов.

Фактическата обстановка

Разривът между т.нар. “партии на протеста” - ИТН, ДБ и ИБГНИ започна в сряда, след като съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов каза, че успешните министри от служебното правителство трябва да служат като ориентир при подбора на предложения за редовния кабинет и посочи имената на Кирил Петков, Асен Василев, проф. Николай Денков като подходящи и за следващия кабинет. Той получи подкрепа и от Мая Манолова. Ден по-късно от ИТН започнаха компроматна атака срещу двама от най-ярките министри от служебния кабинет - Кирил Петков и Асен Василев.

Видимата част от спора е, че ДБ и ИБГНИ настояха за подписване на програмно споразумение и да обсъдят проектосъстава на бъдещия кабинет преди да бъде вкаран за гласуване в пленарна зала. “Искаме подкрепа от ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме", внасяме правителство и депутатите решават подкрепят ли експертен кабинет на ИТН или не подкрепят”, обясни виждането на партията на Слави Трифонов депутатът Радостин Василев тази сутрин. Колегата му Ивайло Вълчев категорично заяви, че няма да има писмено поемане на ангажименти, а такъв документ няма да има никаква стойност.

Кабинет с мандат на ИТН - вероятности и подвероятности

За да бъде избран кабинет, са необходими 121 гласа. Групата на Слави Трифонов в парламента е от 65 депутати. Принципна подкрепа са заявили от Демократична България (34 народни представители) и ИБГНИ (13). Тези гласове не са достатъчни. ИТН провеждат разговори, а не преговори, с тези партии, както и с БСП, с чиито 36 народни представители се събират достатъчно гласове. Всички декларират пълна или частична съвместимост по политики. ДБ и ИБГНИ не могат да се съгласят обаче, че няма да дебатират състава на бъдещия кабинет, въпреки заявката им, че няма да предлагат министри. Намирането на съгласие между трите партии прилича на невъзможно, след като ИТН прекрачиха границата на добрия тон и взаимоотношения към партиите, от които очакват подкрепа, като удариха компроматно Асен Василев, а после и Кирил Петков. “Какво се случи в тези четири дни? Какви игри се играят? Политиката е мръсна игра, когато се играе от мръсни хора", каза възмутен вчера лидерът на ИТН в парламента Тошко Йорданов и добави, че ДБ си позволява да изброява имена на министри без дори да е спечелила изборите.

Василев и от ДБ заговориха за дългата ръка на ДПС, която стои зад този акт. "ДПС започнаха да поставят условия за подкрепа на следващия парламент", каза и Мая Манолова. Тя също настоя за споразумение и ясен ангажимент, че участие на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове няма да има.

В кулоарите на парламента обаче се обсъжда, че тези действия на Слави Трифонов са чиста проява на неговото его, на човек, свикнал да раздава заповеди и неможещ да изневери на мъжкарския си екранен образ. “Защо, след като три пъти ме каниха за министър от Има такъв народ, сега се оказах проблемен?”, попита риторично Асен Василев вчера. Според наши източници последният разговор между Василев и Трифонов е завършил, образно казано, с тряскане на слушалката от страна на Трифонов. От ИТН казаха, че са предложили на Василев мястото на вицепремиер по еврофондовете и след неговото настояване, че иска да гони мръсните пари и би приел да е министър на финансите, са му предложили да му дадат и финансовото разузнаване.

Атаката срещу двамата изглежда добре координирана, тъй като излязоха компроматни материали в жълти медии, подкрепящи ГЕРБ.

Шах и пат

Така стигаме до патовата ситуация, в която без истински преговори за кабинета и без споразумение ИТН няма да получи подкрепа от ДБ и ИБГНИ, а в същото време хората на Слави Трифонов не желаят да отстъпят. Корнелия Нинова каза, че БСП ще даде подкрепата си, след като види проектосъстава на МС и след като получи мандат от Националния съвет на партията.

Остава потенциална вероятност за кабинет с мандат на ИТН с друга подкрепа. ИТН се срещнаха и с ДПС, което логично предизвика въпроси. От кратките изявления на участниците след срещата се разбра, че "Има такъв народ" и ДПС имат "съвпадения в идеите си", но движението няма да подкрепи "на всяка цена" кабинет, излъчен от формацията на Трифонов. Тоест налице е едно полуобещание, което ако се осъществи, ще си има и цена. Според участници в първия председателски съвет в парламента, ДПС не желаят да бъде пипан главният прокурор Иван Гешев. Според друг източник ДПС са прежалили Гешев в последните два дни, за да запазят лостовете си за влияние в парламента. Неофициално от ГЕРБ не изключват възможността да подкрепят по някакъв начин в пленарна зала кабинет на ИТН, примерно с кулоарна игра с извеждане на депутати за осигуряване на кворум. Това би им дало възможност после да говорят за “реставриране на кабинета Орешарски”, което би им дало силен предизборен коз, тъй като този кабинет без мнозинство ще има къс живот.

Ако не се спазариш предварително, ще се пазариш всеки ден

ИТН отказват да подписват споразумение с мотив, че очакват подкрепа за политики и няма и не искат да се пазарят. Като всички предишни партии. “Ако не се спазариш предварително, трябва да се пазариш всеки ден”, коментира пред OFFNews депутат от ГЕРБ в кулоарите. А ДПС са най-добри в това, добави негов колега от ДБ. Според него проблемът на ИТН е, че те са фиксирани “в изчегъртването на Бойко Борисов" и въвеждането на мажоритарни избори, които смятат, че ще им осигурят дълго оставане във властта, но реално не знаят къде отиват политически. “Ако не знаеш къде отиваш в българската политика, стигаш до ДПС”, заключи той.

Бойко Борисов вече заяви, че няма да вземе мандата, който се полага на ГЕРБ като втора парламентарна сила, ако ИТН не направят кабинет. Нищо не му пречи да направи обратното, но е почти невероятно да събере подкрепа, тъй като е най-удобният политически противник за всички.

Трети мандат - последните стават първи

Ако първите две политически сили не успеят да направят правителство на малцинството, президентът трябва да го даде на трета политическа сила, но не задължително на третата по големина. Корнелия Нинова вече си поиска мандата, но също е малко вероятно да събере подкрепа. Президентът може да даде мандат и на друга политическа сила по избор. Според източници на OFFNews се обсъжда сценарий, при който мандатът да бъде връчен на Мая Манолова и тя да предложи кабинет, съставен предимно от министри от сегашният служебен кабинет.

Ако не бъде съставен кабинет в рамките на това Народно събрание, се обявяват нови избори и парламентът се разпуска.

Служебно правителство до януари

Съществува хипотеза, при която е възможно България да бъде управлявана от служебно правителство до януари. В конституцията няма срокове, в които президентът трябва да връчи първия и втория мандат. Има срок от 7 дни, в които трябва да бъдат върнати, ако не бъдат изпълнени. За третия няма срок за връщане, но има такъв за връчване – до седмица след връщането на втория. Президентът Радев може да бави връчването на втория непределно време. Третата политическа сила пък може да започне нов кръг от бавни преговори за съставяне на правителство, а може да има и четвърти мандат.
Ако преговорите и процедурите се проточат до 22 октомври, то парламентът няма да бъде разпуснат, а служебното правителство ще продължи да работи. Причината – по конституция президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат, нито да назначи ново служебно правителство.

Въпреки че от ГЕРБ обичат да плашат с този вариант, той е малко вероятен, тъй като Радев по това време вече ще е е предизборна кампания за президентските избори и ще може да понесе негативи, че служебният кабинет, назначен от него, организира изборите.

От всичко изредено до тук може да се заключи, че дори и да има кабинет в рамките на този парламент, той няма да изкара дълго и пак ни чакат парламентарни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12636

3

prascho

30.07 2021 в 12:22

Ще стане точно това, което прогнозираха всички. Ще се предложи кабинет с хора зависими от ДПС и той ще бъде подкрепен от тях и ГЕРБ. Най-вероятно и от някаква част от депутатите от БСП. Всички ще се оправдаят, че предпочитат стабилност отколкото нова несигурност и нещата ще си продължат както са си били досега.
Силно се надявам да греша, но като гледам как се развиват нещата до момента...

2000

2

запознат

30.07 2021 в 11:53

И да цъкате минуси, фактът че Асен Василев е признал в съдебната зала за кражба няма да стане лъжа, факта, че е "оптимизирал" данъци през офшорки, но иска да вдига тези на останалите българи, и да се разпорежда с парите, факта, че с наглостта на професионален политик се изцепи "не са ме осъждали" сякаш това променя факта че е признавал вина в съда, и че е плащал в извънсъдебни споразумения, факта, че вицето на Кирил Петков еднолично отговаря зад надзора на парите, които с чували се изсипват на бизнесите на мъжа и, а отговорът на Кирил Петков е "тя е добър професионалист".

Нито факта че Кирил Петков и Асен Василев в началото на ковид вълната лобираха държавата да закупи бързи тестове на стойност 400 милиона през техни фирми - няколко месеца преди да бъде доказано и оповестено от СЗО че тестовете дават абсолютно произволни резултати.

Нито факта, че Христо Иванов по-скоро би върнал ГЕРБ и ДПС на власт, отколкото да види как се осъществява съдебна реформа, без тези двама негови министри.

14469

1

случайно прочетох

30.07 2021 в 11:48

Според мен ще е добре някои от министрите от служебния кабинет да останат и в редовен кабинет, а как да стане това няма значение.
ИТН се самозабравиха.Тошко е доста импулсивен, а за политик това е вредно.