Какво донесе успех на Обама

Елица Мартинова 07 ноември 2012 в 13:02 2764 3

Барак Обама на победната си реч, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Барак Обама на победната си реч, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ораторството и чарът на президента Барак Обама му осигуриха още четири години в Белия дом, пише ВВС.

Въпреки че социолозите предричаха равностойна битка, Барак Обама успя да си осигури нужните 270 електорални гласа още преди полунощ.

Предизборният му екип успя да върне в избирателните урни поддъжниците му от 2008 г. и да убеди колебливите граждани, които не харесваха Мит Ромни.

Как успя Барак Обама? С ораторство, чар и добра биография.

 

Харизма

Обама има едно голямо предимство: избирателите харесват личността му и му остават верни, дори когато са разочаровани от махмурлука на икономиката в държавата.

За настоящия и бъдещ президент се знае, че взема огромно участие в писането на политическите си речи. Когато говори пред публика, Обама умело използва своята дипломатичност.

Според анализаторите той е овладял до съвършенство езика на тялото и успява да внуши увереност, сила и спокойствие у хората.

 

Добро политическо досие

44-ият президент встъпи в длъжност по време на една от най-сериозните икономически кризи, сковавала САЩ.

2010 г. донесе особено критични момент за Обама, когато според статистиката демократите изгубиха огромна част от подкрепата на народа. Това мобилизира републиканците да пропагандират консервативните си идеи, с които се надяваха да осуетят плановете за втори мандат на президента.

Републиканците разчитаха, че Барак Обама няма да успее за втори път да предизвика същия ентусиазъм, на който се радваше през 2008 г.

Барак Хюсеин Обама влезе в историята през 2008 г. след лесната си победа над републиканеца Джон Маккейн, когато стана първият чернокож президент на САЩ.

Голям плюс бе и фактът, че за разлика от биографиите на Джордж Буш, Джон Маккеин и Бил Клинтън, миналото на Обама не е опетнено с войни и конфликти.

По време на първия си мандат Обама и екипът му направиха няколко постижения. Те успяха да преодолеят републиканската опозиция и да прокарат програма за икономическо стимулиране, да внесат реформи в здравната система, да спасят автомобилната индустрия в страната и да въведат нови правила за Wall Street и банковата система.

Важна точка в активите на демократите бе и фактът, че успяха да разчупят 20-годишен закон, с което позволиха на гейовете да влизат в армията.

Използвайки статута си на президент, без да се допита до Конгреса, Обама осигури временен статус на незаконни имигранти, пристигнали в САЩ, докато са били още деца.

Един от най-силните козове в предизборната кампания на Обама бе успехът му в борбата с тероризма. Екипът на демократите не пропускаше възможност да подчертае, че лидерът на Ал Кайда Осама бен Ладен бе ликвидиран именно по време на управлението на Обама.

Заедно с това, Обама върна у дома повече от 33 000 военни от Афганистан и да ограничи военната намеса на САЩ в страната до 2014 г.

 

Трогателна лична история

Предимство на Обама му осигурява и затрогващата семейна история, която докосва сърцата на американците.

Обама е роден през 1961 г. и е кръстен на баща си – кенийски интелектуалец. Родителите му се запознават по време на следването си в Университета в Хавай.

Когато Обама е малък, баща му изоставя семейството и не участва във възпитанието на сина си. Майката на Барак се жени повторно за индонезийски бизнесмен и семейството се мести да живее в Джакарта. Бъдещият президент обаче не желае да изостави корените си и се връща в Хавай, където е отгледан от баба си и дядо си.

Въпреки семейните трудности, Обама успява да се фокусира върху образованието си. Той завършва Колумбийския университет, след което следва в Правното училище на Харвард.

 

Силна първа дама

Барак среща бъдещата си съпруга Мишел Робинсън по време на съвместната им работа в правна фирма в Чикаго. Двамата се женят през 1992 г. и имат две дъщери – Малиа и Саша.

След като съпругът ù е избран за президент, Първата дама на САЩ успява да спечели сърцата на американците.

Позната със своята състрадателност, в Щатите тя често е наричана „американската лейди Даяна“.

Мишел Обама печели огромна популярност покрай различни кампании за защита на човешките права и закрила на децата. Тя стана лице и на идеята за здравословен живот, като оглави програмата за борба със затлъстяване на населението.

Политолозите неведнъж изтъкнаха, че тя ще осигури преднина на Обама, оставяйки в сянката си съпругата на неговия опонент – Ан Ромни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!