Quantcast

Четири сценария за падането на НС

Последна промяна на 06 ноември 2013 в 14:54 11564 36

Протестиращи студенти в парламента. Снимка: БГНЕС
Протестиращи студенти в парламента. Снимка: БГНЕС

За мен най-важният въпрос сега е не кога (веднага, на европейските избори, след тях, още по-нататък), а как ще падне този парламент, пише проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле" и предлага четири възможни сценария. Ето ги:

Вече усещаме, че дори четирите партии, попаднали в Народното събрание, се чудят как да се измъкнат от идиотската ситуация, в която се озоваха. Това само усилва безпомощната ни ярост, защото се оказваме без истински противник - ударите ни увисват в празното.

За мен най-важният въпрос сега е не кога (веднага, на европейските избори, след тях, още по-нататък), а как ще падне този парламент. Ето няколко сценария:

Първи сценарий

Най-добрият вариант е моралният катарзис на обществото (да ме прощават Аристотел и Лютви Местан, че заемам думата им). Представяме си, че студентската вълна заразява широки кръгове на интелигенцията, а оттам и цялото общество. Формира се нещо като Гражданския форум в Чехия от 1989-та, който се явява един вид морален гарант за очистването на политиката, без пряко да участва в нея. Звучи прекрасно, но за съжаление е малко вероятно. Не само защото интелигенцията ни е слаба и зависима, защото студентите ще заминат със стипендии в чужбина или просто ще се отегчат, а най-вече защото сериозните духовни събития у нас винаги идват отвън. Само че докато в момента глобалната вълна е по-скоро лява (анти-неолиберална), в нашата интелигенция мнозинството е дясно.

Втори сценарий

Следващият по желателност сценарий е надигане на масово недоволство, донякъде събудено от студентите и интелигенцията, но в по-голяма степен предизвикано от корпоративни или социални проблеми. Кризата в здравеопазването ни дава идея каква мощ могат да генерират организираните професионални групи. Профсъюзите няма да се занимават с флашмобове - те просто ще парализират държавата. В този вариант управляващите понасят тежък политически удар, БСП се раздира от междуособици, ДПС е в изолация, а „Атака” е изместена от други теле-националисти. Този сценарий е далеч по-вероятен, но бедата е, че при него на власт ще дойдат партии, които не са непременно по-почтени, макар че поне за известно време те ще са малко или много наплашени. Вероятно ще се върне ГЕРБ под някаква форма, някакви нови десни, някакви нови популисти... А ако светът започне да излиза от кризата, това управление може и да се закрепи. Но ако това не се случи, гражданските раздразнения ще продължат до другата зима. И пак стачки, пак събаряне на парламента.

Трети сценарий

ГЕРБ успяват с процедурните си хватки да обезсмислят окончателно съществуването на българския парламент; нервите на някои депутати не издържат; западните съюзници скръцват със зъби; спонсорите на политиците ни преместват залозите. С една дума: серия от задкулисни събития, за които получаваме противоречива информация, а анализаторите страстно спорят "за" и "против". Този вариант е много вероятен, а неговите последствия ще са тежки: наместо да затвърди доверието в институциите, подобно разпускане на парламента ще задълбочи още повече отчуждението, цинизма и националната депресия. Тоест - политиката се позакрепва, но държавата потъва още по-дълбоко.

Четвърти сценарий

Накрая най-лошият, но за съжаление много вероятен сценарий: премерен удар на "Атака" - партията, на чийто пръст (по карикатурата на Комарницки) се държи парламентът. Сценарият е следният: Сидеров изчаква момента, в който се надига масово недоволство от протекционистки тип - например заради проблема с бежанците, либерализирането на пазара на земята или някакви други теми, които будят сериозни тревоги и се раздухват в медиите.

Към момента доверието в тази партия е ниско и затова тя е в режим на стенд-бай. Но в момента, в който оглави някакво масово недоволство и от името на обидените граждани свали правителството, тя автоматично ще оттегли подкрепата си за кабинета. В този сценарий един нов парламент не само ще включва неофашисти, но и ще е раздиран от про- и анти-европейски настроения. Ще се радват ли студентите на една такава "оставка"? Аз лично - не. Впрочем, „Атака” вече поиска оставката на вицепремиера и вътрешен министър Йовчев, което подсказва, че този план вече е в ход. А както за жалост знаем, на Балканите подобни планове твърде често успяват.

Разбира се, всички тези сценарии могат да се случат и в комбинация. А може би ще има и други. Но е от значение ние, възмутените граждани, да имаме предвид, че една оставка е символичен акт, чийто смисъл е много важен.

Източник: Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2013 в 19:20

Само комунистите и македонистите твърдят, че в България е имало фашизъм. В България никога не е имало и не може да има фашизъм и неофашизъм. Не забравяйте, че БКП създаде Съюз на борците против капитализма и фашизма, който сега си промени името на съюз на борците против фашизма, щото борците станаха капиталисти.

07.11 2013 в 01:10

"...студентите ще заминат със стипендии в чужбина..." Осигурени, разбира се, от чичко Сорос и нему подобни борци за демокрация.

07.11 2013 в 00:34

Ооо има и много по-лоши варианти.

Например тъй както си говорим Доган и Борисов правят коалиция! Защо не? Двете европейски партии против двете съветски партии....много лесно може да се получи едно противостояние БСП срещу ДПС и хоп готово. Избират пак Бойко за премиер. Положението няма да е розово, дори няма да лилаво, щото сега няма да ни стрижат от ГЕРБ и покрай стригането и малко смислена политика като последните 4 години. Сега ДПС и ГЕРБ ще стрижат до кожа, колкото може, все едно няма утре.

Може и друго по-зле! Плана Кунева - Разпускат парламента привидно под обществен натиск на студенти лекари и т.н. Супер победа! Идват избори БСП печели 21%, ДПС 10% при гласували 40%, а в опозиция им седи Бойко с 15%. РБ се е само изключил, но е унищожил и шансовете на ГЕРБ, Атака са в батака и така...реално плана Кунева печели. Тя това се опитва да направи от бая време - Станишев и Доган във властта. Все пак те са и най-близките политически партньори....

Може и много по-зле! ....

06.11 2013 в 23:49

Тъпанарски, сега какви партии са на власт ???

06.11 2013 в 23:36

Защо толкова рано, Самоков? Ами ако ГЕРБ тогава (2017) вземе властта!

По-добър е шестият сценарий - не пада, а се отказва от властта през 2136 г. - след като всички членове и симпатизанти на ГЕРБ са отдавна умрели, а в страната освен правителството са останали само 50-ина деца и внуци на контрапротестиращите.

06.11 2013 в 21:41

Пети сценарий - закриване на държавата.

06.11 2013 в 21:28

Дичев е неграмотен - Атака не може да свали правителството, защото за вот на недоверие са необходими половината плюс един гласа, а общият брой депутати на Атака+ГЕРБ е равен на този на БСП+ДПС. Мутрата ББ ще трябва да купи някой депутат на управляващите...

Проблемът с бежанците, обаче, като нищо може да свали правителството, и това е най-вероятният възможен вариант.
Правителството трябва да покаже твърдост (да се поучи от единствената достойна за уважение постъпка на Иван Костов, неподдал се на европейския и американски натиск да приемем бежанци от Косово). Лошото е, че протестите отслабват позицията му в чужбина и ефективно допринасят за нерешителността на управляващите да се опънат на натиска отвън.

За съжаление, вероятното следващо правителство, "обгрижвано" от продажните НПО-та, ще бъде още по-послушно...

06.11 2013 в 21:02

Целият политически живот в БГ е една гигантска лъжа ! Нито БСП е лява партия, а точно обратното - това е конспиративен картел на олигархическия капитал ! Нито ДПС е движение за права и свободи, а точно обратното - това е мафиотска структура на обръчи от фирми за погазване на правата на гражданите и свободата на пазарните отношения ! Нито АТАКА е националистическа партия, а точно обратното - това е оръдие за потъпкване на националния интерес в полза на чужди рубладжийско-имперски интереси !

06.11 2013 в 20:54

Моля, имайте малко себеуважение, не се принизявайте до нивото на "великолепния професор" с такива коментари, той дори не заслужава вашето внимание.

06.11 2013 в 19:32

Много странно, но от както герб - дясното (бухахахах) не е на власт няма самозапалвания. Толкова сте смотани (т. нар. дясно мислещи, сякаш има значение с кое полукълбо си мислиш, че мислиш), та в момента реалният електорат е малко над 1 000 000 шишарки...