За умрелите или добро, или нищо. А за дрогата?

"Бяха луди времена. Тогава разбрах за наркотиците и щастието. Видях най-добрите мозъци на моето време да се превръщат в кал", Робин Уилямс за наркотиците

Калоян Константинов 30 декември 2016 в 19:12 18116 4

Майкъл Джаксън почина през 2009 г., когато бе на 50 г., след свръхдоза успокоително, към което е пристрастен от години. Принс си отиде тази година на 57 г. след предозиране с обезболяващо.

За мъртвите или добро, или нищо, е казал народът още по времето на Римската империя (De mortuis aut bene aut nihil) и със сигурност е бил прав в повечето случаи. От тогава до сега обаче светът се е промени и докато поговорката като цяло е общовалидна, то се появяват все повече изключения.

Кончината на голям брой световни знаменитости през последните няколко години шокира изнеженото ни западно общество, а необичайно високата смъртност тази година накара по-нетрезво разсъждаващата част от него да пренебрегне фактите и здравия разум и да обяви 2016-а за "най-гадната година някога"

Докато приживе е социално приемливо да се изтъкват лошите качества и деяния на някои знаменитости, то секунди след смъртта им всеки подобен опит се заклеймява от мнозинството като проява на лош вкус и злоба, а въпросните починали хора се издигат в ранг на светски мъченици или светии.

Проблемът при т.нар. звезди е, че личността им не е само тяхна, тя не принадлежи на семейството, приятелите и самите тях, ами е "собственост" на милиони души по света, които са я почитали, уважавали и са се влияели от нейните творчество, дела и изказвания. Именно затова границата на личния и обществения живот на въпросните хора често пъти бива размивана, също както при политиците. 

Няколко доказателства

Редица са изследванията, които посочват ролята на знаменитостите като модели за подражание на младите, а често и на възрастните. Така например проучване на Дейвид Гилеса и Джон Малтби посочва, че юношите формират парасоциална връзка със своите идоли, която понякога може да надмине по важност и влияние контакта с родителя и да застане наравно с приятелството с живи хора.

Едва ли имаме нужда от учени и за да разгадаем един от любимите и най-успешни похвати за влияние в рекламния бизнес - използването на различни звезди като рекламно лице за даден продукт. В тези случаи масовият потребител частично или напълно предава своята автономна преценка за въпросните артикул или услуга и се доверява на "мнението" на знаменитостта. Много често пък се подвежда с идеята "искам да съм като него/нея" и си купува парфюм, четка за зъби или тоалетна хартия, каквито ползва Роналдо например.

"Кокаиновият Оскар" бе статуя на шмъркаща кокаин статуетка "Оскар", която бе поставена в близо до прочутия "Долби тиатър" на булевард "Холивуд" от артист, желаещ да обърне внимание на наркотичния проблем на индустрията. Снимка: Huffington post

Като последен пример за "положително" използване на знаменитостите и техните личности е превръщането им в лице на кауза. Така наскоро Леонардо ди Каприо започна борба срещу глобалното затопляне, а Анджелина Джоли стана посланик на добра воля към ООН по въпросите с бежанците. При подобни случаи е налице желанието феновете на двамата актьори, които не се интересуват от глобалното затопляне или бежанците, но им пука за Джоли и Ди Каприо, да се заинтересуват и за промотираните от тях каузи. Безспорно е, че има много повече подготвени специалисти и по двете теми, но нито един от тях няма общественото влияние, което знаменитостите притежават.    

Ако умрем, ил' загинем

Защо, след като се смята, че образите и личностите на звездите могат да повлияят с добър пример на хората, и най-вече на подрастващите, толкова рядко се допуска възможността те да влияят и с лошо? Нима Чарли Шийн, който е по-известен като наркоман, алкохолик и т.н. отколкото като актьор, не може да бъде лош пример за младите?

Може, разбира се, по-горе вече бе посочено изследването на Гилеса и Малтби от 2004 г., че звездите често пъти влияят повече на младежите отколкото родителите и дори приятелите им. Обществена тайна е, че наркотиците, алкохолът и цигарите са основни елементи на редица субкултури, които в съвременния си вариант са повече модерен лайфстайл отколкото обоснована позиция или социален бунт. Често пъти знаменитостите се оказват предводители на тези субкултури, техни идоли. 

Какво да очакваме от хората, ако звездите, които тачат и възприемат като модели за подражание, дори не крият, че постоянно злоупотребяват с наркотици, алкохол и тютюневи изделия (дори няма да споменавам за поведение, морал и интелектуално послание). 

Обществена тайна е, че Холивуд се крепи на наркотици. И не само филмовият елит промотира тези пороци: музикалният, литературният, модният и художественият също. Вредите не са само директни, ами и индиректни - не е задължително да умреш от свръх доза, за да си съсипеш здравето, достатъчно е и кратка употреба на някои вещества.По данни на ООН
 през 2008 г. 16 милиона души по света приемат дрога венозно, като 3 милиона от тях са заразени с ХИВ. През 2010 г. 46,7% от наркоманите (7,4 милиона), ползващи спринцовки, са болни от хепатит C, 2,3 милиона пък страдат от хепатит B. Приложени са и доказателства за това, че дори хората, ползващи наркотици, които не се приемат венозно, включително и канабис, са с повишен риск от заболяване с ХИВ и др. болести, тъй като наркотиците влошават преценката им и те може да се изложат на опасност чрез незащитен секс и т.н.

Да се върнем на Чарли Шийн, наскоро актьорът призна, че е ХИВ-позитивен и болен от СПИН, а бившата му приятелка заплаши да го съди, защото той е правил секс с нея, без да я предупреди за болестта си. А впрочем и не само с нея, стана ясно от последвали публикации, тъй като актьорът беше и все още е известен като "доста вървежен". И въпреки всички тези и много други негови грехове, хората често го наричат галено "чичо Чарли". Примери като с чичо Чарли има много, сигурен съм, че може да намерите и сами.

Толерантността към греховете на известните винаги ме е изненадвала: "Рок лайфстайлът не е за трезвеници. Правиш жертва за изкуството, няма как", гласи коментар под вчерашната дописка в "Наука OFFNews". Написаното като че ли обобщава най-добре масовото мнение за хората на изкуството - че те са по-различни, животът им е по-тежък, имат нужда от това, то ги вдъхновява, отключва музата им и т.н.

Всеки може да си прави каквото иска, така е, не ги съдя, но както казах в началото на материала - личността на знаменитостите не им принадлежи, тя е на всички, за добро или за лошо. Техните действия и образ влияят на огромна част от обществото, особено сред младите.

Изглежда обаче малко хора се замислят над това, докато не дойде и на техния праг. Така преди време споделих на един приятел, че много харесвам музиката от началото на 90-те и ми се ще да съм бил "там" в разгара на онези години. А той просто ми отговори: "Да, страхотно беше всяка сутрин да се събудиш и да не знаеш кой познат ще намериш мъртъв на стълбите от свръхдоза".

Малко факти

Употребата на наркотични вещества и тежката употреба на алкохол се наблюдава най-вече сред развитите общества - в Северна Америка, Австралия, Европа, което ги прави бич за съвременното общество.

По данни на ООН през 2010 г. в следствие на използване на незаконни наркотици в света са починали между 99 и 253 хиляди души, причината за голямата вариация е лошата система за събиране на данни в някои региони на света. Това значи, че между 0,5 и 1,3% от всички смъртни случаи на хора между 15 и 64 г. са в следствие на използване на незаконни наркотици.

През същата година броят на хората, употребяващи канабис, е между 119 и 224 милиона души на планетата между 15 и 64 г., което го прави най-употребяваният наркотик. Общият брой на хората, опитали поне веднъж наркотик за последната година преди проучването, е между 153 и 300 милиона души между 15 и 65 г. От всички тях между 15,5 и 38,6 милиона са зависими или имат тежки проблеми. Между 13 и 21 милиона ползват хероин.

Процент от населението между 15 и 64 г., което е пушило канабис поне веднъж през 2010 г. Снимка: ООН

Алкохолът е причинил смъртта на 3,3 милиона души през 2012 г., сочи информация на Световната здравна организация. 139 млн. души пък са заболели или са осакатени заради ползването на алкохол.

Въпреки това алкохолът си остава един от най приемливите социално наркотици, водещи до тежко пристрастяване. По предварителни данни приходите от продажби на алкохол по света през следващата година се очаква на надхвърлят 1 трилион долара. По груби сметки обаче щетите, които алкохолът нанася на обществото годишно - наранявания, повредено имущество, загуба на работа, смърт и т.н. - надхвърлят много над 1 трилион долара. Световният прием на алкохол се е увеличил с 10% само за последните 5 години, като се очаква да се увеличава.

Цигарите също не са за пренебрегване, като за изминалата година общият приход по света от тях е 610 милиарда долара. Въпреки това Центърът за контрол на болестите и превенцията на САЩ смята, че пушенето може да доведе до заболяване или инвалидизиране на почти всеки един орган от човешките тяло.

Цигарите са виновни за смъртта на 6 милиона души по света всяка година, а до 2023 г. броят им ще стане 8 млн. Повече от 16 милиона американци живеят с тежки болести, причинени от пушенето. Само в САЩ на година се харчат 9 милиарда долара за рекламиране на цигарите, което прави по 25 милиона долара на ден или 1 милион на всеки час за реклама. Данни за световен мащаб няма.

Промяна на мисленето

В нито една от тези статистики обаче не се посочват социалните и семейни проблеми и трагедии, причинени от наркотиците, алкохола и цигарите. Никъде в сметките на починалите и заболелите не се броят разбитите семейства, понижаване качеството на живот на близките и роднините на зависимите, семейните финансови проблеми, тормоза, конфликтите с околните и прочие трудности, произлизащи от употребата на наркотични и вредни вещества.

Процент на населението от 15 години нагоре, което през 2010 г. употребява поне веднъж месечно над 60 милилитра чист алкохол. Снимка: Световната здравна организация.

Ние, като хора, семейство и общество трябва да променим мисленето си спрямо употребата на дрога, концентрати и тютюневи изделия. Трябва да променим и толерантността си спрямо прегрешенията на "елита". Принс, Джордж Майкъл, Хийт Леджър, Майкъл Джаксън, Филип Сиймур Хофман, Мерилин Монро, Джими Хендрикс, Джеф Ханеман, Кърт Кобейн, Елвис Пресли, Джим Морисън - всички те губят живота си заради свръхдоза или здравословни проблеми, пряко причинени от злоупотреба с вредни вещества.

Всички тези велики личности до една са били наркомани и не се притеснявам да го кажа, защото не влагам злоба в това, а констатирам факт. Трагичната и преждевременна кончина на всеки от тях трябва да действа като отрезвително както за колегите им, така и за почитателите, а не да се подминава между другото и да си затваряме очите. Всяка една подобна смърт е нужно да се превръща в кампания против злоупотребата с наркотици и алкохол и по този начин да бъдат спасени стотици хиляди и милиони човешки животи и съдби, които се съсипват годишно. Тяхната памет е редно да помогне в борбата и превенцията на много други.

Някой с подхилкване ще каже: "Ей, ама Кийт Ричардс още е жив, нали, а изшмърка цялата Менделеева таблица?" Да, защото чуждите проблеми винаги са чужди, друго е, когато твоят брат или дъщеря няма същия късмет като чичо Чарли или дядо Кийт.

Ако още не ми вярвате, може би ще повярвате на Робин Уилямс и неговото кратко описание на 70-те години на миналия век: "Бяха луди времена. Тогава разбрах за наркотиците и щастието. Видях най-добрите мозъци на моето време да се превръщат в кал."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче