Тренд: Само 0,3% разлика между БСП и Продължаваме промяната в спора за второто място на вота

Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция, ще има балотаж на президентските избори

OFFNews 10 ноември 2021 в 07:49 4755 1

Шест формации влизат със сигурност в следващия парламент. Първи са ГЕРБ с 22,9% от заявилите, че ще гласуват, а за второто място БСП изпреварва "Продължаваме промяната" с едва 0,3 на сто. 

Това показват данните в проучване на социологическа агенция Тренд по поръчка на 24 часа.* Формацията около Петков и Василев разполага с по-голяма периферия от социалистическата партия и при по-висока избирателна активност може да се окаже на втора позиция. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност, коментират социолозите. 

"Има такъв народ" на Слави Трифонов заема четвъртото място с 12,8%, следват ДПС с 10,3% и “Демократична България” с 9,1 на сто. Под чертата от 4% за влизане в Народното събрание остават “Възраждане” с 3,6% и “Изправи се БГ! Ние идваме” с 3,3 на сто от гласуващите. 

Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55%. Като се има предвид, че 1% от извадката в изследването отговаря на 55 хиляди души, може да се очаква да гласуват малко над 3 милиона български граждани. От избирателните списъци това би било активност от около 45%, показва моментната снимка на нагласите седмица преди вота според проучването на Тренд. 

За президентския вот

Структурата на подредбата на президентските избори изглежда доста по-ясна от тази на парламентарните избори и трудно би могло да се очаква разместване в нея. Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция в подреждането с 46.8%, следвана от Анастас Герджиков-Невяна Митева с 24.4% от гласуващите. Твърда трета позиция на Мустафа Карадайъ-Искра Михайлова (9.9%), които успяват да мобилизират целия електорат на ДПС.

Четвърта позиция заема двойката Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе с 6.4% от гласуващите. Следват Костадин Костадинов-Елена Гунчева с 3.1%, Милен Михов-Мария Цветкова с 1.6% и Луна Йорданова-Иглена Илиева с 1%.

Декларираната активност на президентските избори е малко по-ниска от тази за парламентарните – 53%, като това би означавало малко под 3 милиона български граждани упражнили правото си на глас на вота за държавен глава. От избирателните списъци това би било активност от около 43%.

Вторият тур на изборите за държавен глава изглежда почти сигурен. Само изненадващо висока избирателна активност евентуално би могла да повиши вероятността за изход на изборите в един тур. 

-------------------------------------------------------

Данните са получени от терен, който е проведен седмица преди изборите за Народно събрание и държавен глава. Те не могат да се приемат като прогноза за изборния резултат, а за моментна снимка към периода на провеждане на терена. Проучването е реализирано само на територията на Република България и не отчита вота на българските граждани, които ще гласуват в чужбина. 

Реализация на изследването: „Тренд“
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“ 
Обем на извадката: 1013 ефективни интервюта с респонденти
на възраст 18+ г.
Представителност: За пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ чрез таблет
Период на провеждане: 1-7 ноември 2021 г.
Максимално допустима стохастична грешка: ± 3.1%

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

15.11 2021 в 11:56

И всъщност се оказа, че разликата е към 15% в полза на ПП. Не знам какво доверие може да се има на социологическите агенции при това положение.