Storm Shadow - оръжието, за което Украйна вярва, че променя войната

OFFNews 02 юни 2023 в 18:54 22487 3

На украински, Storm Shadow „се превежда“ като Game Changer – оръжие, което променя хода на войната в Украйна. Темата - на Украйна да бъдат предоставени крилати ракети с въздушно базиране Storm Shadow, се разискваше от ноември 2022 г. Но едва на 11-май т.г. министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолес обяви, че това вече е факт.

Четири дни по-късно френският президент Макрон заяви, че Франция също ще предостави на Украйна ракети SCALP-EG (френският аналог на Storm Shadow). Които според него „ще подпомогнат съпротива на Украйна и успешното провеждане на предстоящото контранастъпление“.

Съвместната разработката на този тип крилати ракети започна през 1994 г. от френската „Matra“ и „British Aerospace“. Системата беше приета на въоръжение във Франция и във Великобритания през 2001 г. Във Франция допълнително беше разработена модификация с морско и с подводно базиране. Понастоящем Великобритания разполага с около 800 ракети от този тип, които са преминали модернизация след 2009 г.

Storm Shadow се отнася към системите оръжия от класа „стреляй и забрави“.

Storm Shadow е крилата ракета с нисък радиолокационен профил. Предназначена е да осъществява пробив в противниковата противовъздушна отбрана на малки височини. Снабдена е с най-съвременна комбинирана система за насочване: инерционна, чрез задаване на курса на ракетата преди старта; с автономно фотометрично сравняване на курса с особеностите на терена по време на полет и с термовизионно коригиране преди и по време на поразяването на целта. Този комбиниран способ за управление и насочване гарантира не повече от един метър кръгово вероятно отклонение на ракетата от точката на прицелване.



По своите бойни възможности ракетата се отнася към най-съвременните крилати ракети със среден обсег и има редица преимущества в този клас оръжия:

Теглото на бойната глава е 450 килограма, два пъти повече от бойната част на американската ракета със среден обсег ATACMS, която също се разглеждаше като вариант за доставка в Украйна.

Бойната част на ракетата е тандемна. Състои се от проникващ боезарят за разрушаване на бетонни, землени или от комбинирано метало-бетонен тип укрития и съоръжения. Допълнен с високоексплозивен заряд за унищожаването на целта в такива укрития.

Ракетата е особено ефективна при поразяването на подземни командни и свързочни пунктове, на хангари – укрития за авиацията, на промишлени и енергетични обекти, на мостове и на други критични елементи на транспортната инфраструктура.

В сравнение с крилатите и с балистическите ракети със земно базиране, самолетите, въоръжени със Storm Shadow, могат да покриват в пъти по-голям периметър и то за значително по-кратко време от пусковите райони, които могат да заемат например установките HIMARS с ракети ATACMS.

Експортният вариант на Storm Shadow има далекобойност 250 километра, което двукратно превишава този параметър на модификацията на ATACMS, която се разглежда като възможна за доставка в Украйна.

Докато ATACMS е класическа ракета от балистически тип и може да бъде унищожавана от противоракетни системи, Storm Shadow следва траектория съобразно релефа на местността и има изключително нисък профил на полета – 30, 40 метра. Особеностите в управлението и насочването на Storm Shadow позволява нейното интегриране и бойно използване и от самолети, които са на въоръжение във военно-въздушните сили на Украйна (произведените през съветския период Су – 24 М и Су - 27).

Една снимка на украински Су-24 М, с посвещение от министъра на отбраната на Великобритания Бен Уолес илюстрира как украинските специалисти са се справили с този проблем. Предпоставка за това е, че ракетата се програмира преди полета и тя автономно следва курса и разкрива и поразява целта, без необходимостта от управление от оператор на земята или в самолета-носител. Товароподемността на Су – 24М позволява да бъдат оборудвани три подвесни системи за пуск на Storm Shadow.

Storm Shadow е многократно изпитана в бойни условия и е с доказана бойна ефективност:

Първият значим епизод беше в рамките на операцията „Свобода за Ирак“ през 2003 г., но тогава бойното използване на Storm Shadow остана в сянката на американските „Томахавки“, от които бяха изстреляни над 800. Докато използваните Storm Shadow бяха само 27.

През 2016 г. Саудитска Арабия използва ефективно Storm Shadow срещу обекти в Йемен.

Две години по-късно 9 британски Storm Shadow и 9 френски SCALP бяха използвани за унищожаване на сирийски обект за производство и съхраняване на химическо оръжие край град Хомс.

Темата за появата на въоръжение на Storm Shadow в Украйна се обсъжда широко в руските военни среди. Според оценки на руски военни специалисти - Storm Shadow е цел, която е трудна за поразяване от противовъздушната отбрана. Защото лети на пределно малка височина със следване на особеностите на релефа и има ограничена радиолокационна отражателна повърхност.

Счита се, че ако лети на височина до 50 метра, многофункционалните радари на занитно-ракетните комплекси С -300 и С - 400 могат да разкрият и да захванат за следене Storm Shadow едва когато тя вече е влетяла на разстояние не повече от 16-18 километра от позиционния район на руските зенитни средства. Макар и с дозвукова скорост ракетата би преодоляла това разстояние за около 55-60 секунди. Време, за което зенитните разчети не биха могли да захванат целта и да произведат пуск.

Смята се, също така, че ограниченото време за разкриване на ракетата и краткият период за който тя може да преодолее зоната за поражение на зенитните комплекси налагат изграждането на ешелонирана противовъздушна отбрана в дълбочина и използването на различни по тип зенитно-ракетни комплекси.



Подчертава се, че заради напълно автономната система за управление на Storm Shadow , средствата с които разполага Русия за водене на радиоелектронна борба срещу тези ракети са значително „по-безсилни“, отколкото срещу класически аеродинамични цели.

Израелският военен експерт Давид Генделман, който често коментира войната в Украйна за БиБиСи подчертава:

"Дали Storm Shadow ще имат системен ефект върху хода на бойните действия зависи от доставените количества. Но даже единични удари по обекти от инфраструктурата, по командни пунктове и по летища - предизвикват паника".

Според него, това е много опасна система със значителни възможности за преодоляване на противовъздушната отбрана. Класическите радиолокационни средства не могат да я разкриват защото тя следва релефа на местността, като маршевият участък на траекторията е с височина 30-50 метра. Освен това в конструкцията на ракетата са приложени редица мерки за намаляване на нейния радиолокационен отпечатък. Корпусът е без остри ъгли, покрит е с радиопоглъщащ материал, а лопатките на двигателя са екранирани.

За успешното противодействие на Storm Shadow е необходим самолет за далечно-радиолокационно разузнаване и управление, който постоянно да „виси“ и „покрива“ вероятните райони за пускове на такива ракети. Но самолетите носители по принцип не влитат в контролираното от противника въздушно пространство. А за разкриване на целите и за целеуказване на Storm Shadow се използват спътникови системи.

Игор Романенко, генерал-лейтенант от резерва, бивш заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна изтъква:

"Безусловно Storm Shadow дава принципно нови възможности. Досега най-далекобойните системи с които разполагаха въоръжените сили на Украйна - реактивните системи за залпов огън HIMARS нанасяха удари на дълбочина до 80 километра. Но това беше далеч недостатъчно за поразяването на обекти в оперативната дълбочина на построението на противника, срещу командни и свързочни центрове, по районите за съсредоточаване на резервите и по линиите и обектите за логистично осигуряване".

Storm Shadow позволява нанасянето на ракетни удари по всички цели, намиращи се на окупираните територии в рамките на международно признатите граници на Украйна от 1991 г. От особено значение е възможността за нарушаване на логистичните доставки и на прегрупирането на войските на противника в навечерието и в хода на предстоящото украинско настъпление.

"Като съвременен вариант на знаменитите американски „Томахавки“, Storm Shadow е фактор, който ще промени хода на войната в Украйна. Защото дава възможност за нанасянето на унищожителни удари по цялата територия на Крим, в това число и по обектите за базиране на Черноморския флот. А начело на списъка с първостепенните цели е Кримският мост", подчертава Игор Романенко. "С унищожаването на който ще бъде срината цялата система за маньовър и за логистично осигуряване на руските войски в южния и в югоизточния участък на фронта. И този път заплахата за Кримския мост е не с дронове, с ограничени бойни глави от по десетина килограма, а от високоточна система носеща 450 килограма високовзривно вещество", заключава Игор Романенко.

Бойното кръщение на Storm Shadow на фронта в Украйна беше отбелязано на 13-май с масиран удар в района на Луганск. „Столицата“ на самообявилата се „Луганска народна република“ отстои на повече от 120 километра от предната линия на фронта. Извън обсега на досегашните най-далекобойни средства за поразяване, с които разполагаха украинските въоръжени сили. Като логистичен „хъб“ със стратегическо значение - в Луганск са развърнати редица мощности за ремонт на бронетанкова и на артилерийска техника, армейски складове за въоръжение и боеприпаси и бази за съсредоточаване и подготовка на личен състав.

При тези удари, украинските Военно въздушни сили използваха успешно и американски ракети ADM 160B MALD, които създават лъжливи цели за „претоварване“ на руската противовъздушна отбрана.

Наред с ударите по обекти в Луганск, в следващите дни Storm Shadow порази складови райони и в Бердянск. Ключово пристанище за доставка на боеприпаси и материални средства през Азовско море за разтоварване на маршрута, който минаха по Кримския мост.

Перспективите пред украинския арсенал от крилати ракети с въздушно базиране не се изчерпват с британските Storm Shadow и с френските SCALP-EG. На 24-и май в парламента на Федералната република Германия беше инициирано обсъждане за доставката в Украйна на германския аналог на Storm Shadow – на крилатите ракети с въздушно базиране Taurus. Германия разполага с около 600 подобни ракети, разработени и произвеждани съвместно от MBDA Deutschland и Saab Dynamics – Швеция.

На 28 май руски военни кореспонденти разпространиха в мрежата снимки от разгрома в южната част на Херсонска област на зенитно-ракетен дивизион С 400, най-съвременната и най-мощната противовъздушна система във Въоръжените сили на Русия. Снимките дават представа как изглеждат отломките на Пункт за целеуказване и управление и отломките на пускова установка от състава на зенитния комплекс С400 след удар от въздуха. Характерът на пораженията по тази нетипична, но особено приоритетна цел сочат не други оръжейни системи, а преди всичко към крилатите ракети с въздушно базиране Storm Shadow“.

------------------

Вижте още:

Къде са новите руски танкове? И защо руснаците монтират скари от винкели и арматура върху куполите?

Ново мощно оръжие за ВСУ - камикадзе дронът Суитчблейд 600

Импровизираните (невоенни) бойни дронове и тяхното използване във войната в Украйна

За още видеа за войната в Украйна, абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

5

dolivo

06.06 2023 в 22:38

тролягите не мога да им чета коментарите бе, чак интересно ми стана

12078

2

edin slep

02.06 2023 в 22:56

Ами, каквото повикало - такова се обадило. Нападнаха Украйна, плашат с ядрена война и унищожаване на Париж, Лондон и прочее - нормално бе, на хората да им писне и да дадат артилерия, танкове, ракети, самолети ...

Пригожиж говореше, за някакви два милиона мобилизирани, но с какво ще ги въоръжат, то не става да ги пуснеш със стрелково оръжие, а и да го направиш - няма смисъл.

Рашистан, Рашистан, в първия месец украинците дори бяха готови да прежалят Крим, а сега ще си го върнат.

9030

1

Ivan Terziysky

02.06 2023 в 20:20

Мдааа, сега следва катарзис на бункерния жужи.
И той ще тропне по масата и ще начертае 21-та червена линия.:D