Quantcast

Петър Волгин: Задължителното гласуване е възможно най-тъпата идея

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2014 в 16:48 13515 54

Предложението за задължително гласуване е възможно най-тъпата идея, която може да роди, който и да е български политик. Тук визирам всички български политици – и от ляво, и от дясно, и от центъра...

Това коментира пред OFFNews журналистът Петър Волгин по повод предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване. Идеята беше подкрепена и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Всички, които казват, че трябва да има задължително гласуване, всъщност ни казват едно: „Ние сме некадърни, ние не можем да убедим хората да гласуват за нас, ние не можем да излезем с идеи, които да са убедителни, които да са привлекателни“ и да накарат гласоподавателите да идат до урните. И след като ние сме толкова некадърни и нефелни, ние обаче ще ги задължим тези гласоподаватели да идат до урните. Тоест, това ми напомня времето на социализма, когато на повечето хора, на които не им харесваше и те не приемаха неговите догми, но управляващите тогава ги задължаваха да направят едно или друго, включително ги задължаваха и да ходят да гласуват. Ето на това ми прилича тази идея за задължително гласуване", коментира Волгин.

Той смята, че задължителното гласуване няма да намали ролята на ДПС. "Защото, представете си какво ще стане при едно задължително гласуване: хора, които така или иначе не са искали да гласуват, ще бъдат накарани да идат до урните под страх от глоба, след което те или ще нарисуват един нецензурен символ върху бюлетината, или ще задраскат цялата бюлетина, или ще гласуват за някакви странни ексцентрични партии, за да направят напук на тези, които са им развалили неделния ден. Така че, ако се правят такива сметки да се удари някой, това са сметки без кръчмар", каза журналистът.

Той смята, че вместо да бъдат накарани насила да отидат до урните, гласоподавателите трябва да бъдат стимулирани с идеи. "Надявам се все пак, че здрав разум има в политическата класа и че шефовете на по-големите политически партии все пак ще осъзнаят, че е по-добре да си размърдат мозъчните клетки и да измислят нещо, с което да накарат избирателите да отидат до урната, а не да го ръчкат като добитък със заплахи за глоби или административни санкции. А какво ще решат избирателите си е техен въпрос. Възможни са всякакви комбинации, възможно е да управляват ГЕРБ с ДПС, ГЕРБ с друга конфигурация, например Бареков. Може БСП и ДПС отново да управляват – всичко е в ръцете на гласоподавателя. Във всеки случай, на мен политиците ми се иска да са по-интелигентни", каза още той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2014 в 12:54

Напоследък в България за пореден път се поднови медийната кампания за задължително гласуване, явно по „внушение“ на външни сили. Освен това прави впечатление, че въпреки традиционно ниската избирателна активност, повечето коментари във форумите са за принудителното гласуване. Единственото възможно обяснение за такъв абсурд е, че всички подкрепящи поредното законодателно насилие над личността коментари са тенденциозно подставени. В същата връзка се лансира и нелепото твърдение, че гласуването не било само право, но и задължение, въпреки че двете са взаимно изключващи се понятия. Това е показателно, че кампанията се води от некомпетентни политици, журналисти и дори „учени“ с професорски звания и научни титли, които при това явно подценяват масовата аудитория, в която има достатъчно интелигентни и културни хора, включително и истински учени. Още повече че чл.29(1) от Конституцията на Република България, във връзка с чл.3 от Европейската конвенция за човешките права гласи, че никой не може да бъде подлаган на унизително отношение или наказание, а законодателната принуда да се избират всъщност не най-подходящите, а най-малко нежеланите кандидати, поради липса на достатъчно подходящи, както и произтичащите от нейното неизпълнение глоби са крещящо унизителни и драстично нарущаващи горепосочените конституционни разпоредби. Като се има предвид и чл.5(1) от Конституцията, който гласи, че тя е върховен закон и другите закони не могат да `и противоречат, от това следва, че всеки български гражданин ще има конституционно право да обжалва принудителното гласуване и произтичащите от него противоконституционни глоби. Единственият начин да се легализира задължителното гласуване е да се отменят горепосочените конституционни разпоредби, което обаче би било крайно позорно за която и да е държава от света през 21 век и би върнало България в робовладелската епоха, превръщайки българските граждани в послушно и безропотно овче стадо, което би било реализирана „мечта“ на всяка тоталитарна власт, включително и на „тайното“ световно правителство по отношение на цялото човечество.


09.06 2014 в 11:11

Тоя като влезне в метрото се оглежда като все едно очаква нещо заслужено

09.06 2014 в 10:33

Я г-н Волгин коментирай твоята фаворитка достена и майка и пиргова/не случайно изписвам имената им с малки букви/. Тези безумни нещастници,които взривиха обществото с отвратителното им отношение към хората на труда.

08.06 2014 в 22:09

волгин!

ти си къс!

08.06 2014 в 15:20

абе няма ли кой да му дръпне щепсела на тоя лаладжия продажен?! Вън от БНР, бе плъх нещастен продажен... не ща с моите данъци да субсидирам национално радио в което пребивава такъв безродник и предател на България.
Искам да бъде разследван тоя шут за неправомерна зависимост от БСП и ДС и техните олигархични структури,щото няма как да ги приказва такива безумия и да му е чиста работата.Явно има нещо гнило в БНР, иначе тоя плъх нямаше да си пери пишленцето, така безнаказано

08.06 2014 в 13:57

Волгн се издуха . Време е да се певсионира и да си пие хапчетата под надзора на психиатри...

08.06 2014 в 09:24

NAPALNO E PRAV,KATO NEMOGAT DA TE NAKARAT ,GLEDAT S NASILA DA IDE6 DA GLASUVA6.KATO NEISKAM DA GLASUVAM ZNA4I IMA PRI4INI.NEMOJE NQKOI S NASILA DA ME NAKARA,ZA6TOTO TOI DA STANE DOBRE A AS DA SAM ZLE.ZNA4I 6TOM DADEN 4OVEK NQMA INTERES DA GLASUVA ZNA4I TOI ILI SE 4UVSTVA OT4AQN ,ILI VE4E MU E PISNALO OMRAZNALO VSE TOI DAE PREEBAN A DRUGI TZQL JIVOT DA TARSQT OBLAGI NA NEGOV GRAB,DAITE MI PRI4INA S KOQTO DA ME NAKARATE DA GLASUVAM,ZA6TO DA GLASUVA,NQKOI TZQL JIVOT DA STOI I DA LEJI,NE SAMO TOI A I NEGOVITE BLIZKI RODNINI DA GI NAREJDA NA KOMFORNI MESTA A AS TZQL JIVOT DA SAM XAMALIN,NQMA DA STANE NA NQKOI TZQL JIVOT DA GLASUVAM TOI DAE DOBRE A AS ZLE

08.06 2014 в 01:29

Да точно за Поро става дума, за неговата mother. Щото той е, както казват браточките N Da Hood - motherfucker. И ние не сме Явор Дачков, който обслужваше the blue dream killer from Dragalevtzi.

Единственото предаване на Дачков, което ни е харесало, е последното Гласове, преди да го махнат от БНТ - онова, в което заедно с д-р Михайлов направи бай Симо на мат и маскара. Абсолютен шедьовър, трябва да се изучава във факултета по журналистика.

Докато циганите и турците гласуват, хаир няма да видите.

08.06 2014 в 01:00

Glasuvane na sila na 2/3 = glasuvane NAPUK !
Polza njama!

07.06 2014 в 21:40

Толкова простотия на куп не е лесно да се види! Прост народ слаба държава! Нека ви яха / но и аз заради вас съм вътре/, най тъпия и престъпен простак Буда! Искате си го! Не е истина!! Не можете да му стъпите на малкото кутре на Волгин!!! Буда, Буда, Ура--------ааа!!!