Петър Волгин: Задължителното гласуване е възможно най-тъпата идея

OFFNews 06 юни 2014 в 16:48 14489 54

Предложението за задължително гласуване е възможно най-тъпата идея, която може да роди, който и да е български политик. Тук визирам всички български политици – и от ляво, и от дясно, и от центъра...

Това коментира пред OFFNews журналистът Петър Волгин по повод предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване. Идеята беше подкрепена и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Всички, които казват, че трябва да има задължително гласуване, всъщност ни казват едно: „Ние сме некадърни, ние не можем да убедим хората да гласуват за нас, ние не можем да излезем с идеи, които да са убедителни, които да са привлекателни“ и да накарат гласоподавателите да идат до урните. И след като ние сме толкова некадърни и нефелни, ние обаче ще ги задължим тези гласоподаватели да идат до урните. Тоест, това ми напомня времето на социализма, когато на повечето хора, на които не им харесваше и те не приемаха неговите догми, но управляващите тогава ги задължаваха да направят едно или друго, включително ги задължаваха и да ходят да гласуват. Ето на това ми прилича тази идея за задължително гласуване", коментира Волгин.

Той смята, че задължителното гласуване няма да намали ролята на ДПС. "Защото, представете си какво ще стане при едно задължително гласуване: хора, които така или иначе не са искали да гласуват, ще бъдат накарани да идат до урните под страх от глоба, след което те или ще нарисуват един нецензурен символ върху бюлетината, или ще задраскат цялата бюлетина, или ще гласуват за някакви странни ексцентрични партии, за да направят напук на тези, които са им развалили неделния ден. Така че, ако се правят такива сметки да се удари някой, това са сметки без кръчмар", каза журналистът.

Той смята, че вместо да бъдат накарани насила да отидат до урните, гласоподавателите трябва да бъдат стимулирани с идеи. "Надявам се все пак, че здрав разум има в политическата класа и че шефовете на по-големите политически партии все пак ще осъзнаят, че е по-добре да си размърдат мозъчните клетки и да измислят нещо, с което да накарат избирателите да отидат до урната, а не да го ръчкат като добитък със заплахи за глоби или административни санкции. А какво ще решат избирателите си е техен въпрос. Възможни са всякакви комбинации, възможно е да управляват ГЕРБ с ДПС, ГЕРБ с друга конфигурация, например Бареков. Може БСП и ДПС отново да управляват – всичко е в ръцете на гласоподавателя. Във всеки случай, на мен политиците ми се иска да са по-интелигентни", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!