Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лех Валенса: Ако сме солидарни, Путин ще бъде принуден мирно да разреши проблема

OFFNews 15 март 2022 в 09:34 5554 2

Снимка Getty Images

Свободата на Украйна в момента зависи от солидарността на останалата част от света. Ако сме солидарни, решителни, тогава Путин ще бъде принуден мирно да разреши проблема. Ако не сме солидарни, тогава ще стигнем до там, докъдето стигна Хитлер – да разруши и да завладее света.

Това заяви първият демократично избран президент на Полша и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса в интервю за Нова телевизия.

Наложи се да живеем във времена на големи промени. Една част от тях подобриха живота ни, но част от света продължава да вярва в стария стил на борбата. Ние трябва да преживеем това, което се случва днес, и солидарно да изведем тези хора от войната, коментира той.

Според него вместо военен отговор на агресията, трябва да "преминем към мъдростта, която трябва да я има в 21. век, а не както в Средновековието да действаме с оръжия и танкове за разрешаване на въпросите".

Той смята, че Полша правилно е заявила готовност да изпрати своите МиГ-ове на Украйна: "Трябваше да се изрази такава готовност и много добре, че страната го направи. Но тя трябва да бъде съгласувана, защото ние сме в НАТО и такива решения се взимат солидарно. Така че – едно е да изразиш готовност, а друго е да я реализираш."

На въпрос какво би казал на нашите власти, които казват, че нашите МиГ-ове ни трябват тук, Валенса казва: "Ще отговоря кратко - ако действаме така, скоро ще се присъединим към Русия".

Той си припомня и единствената си среща с Путин:

"Всъщност срещнах президента Владимир Путин на погребението на Борис Елцин. Разговаряхме за кратко, много кратко. Днес бих водил разговор с него по друг начин. Бих ударил по масата и бих казал: "Вие използвате танкове, нападате. Знаете ли че, ако ние използваме методите, които вие прилагате, нищо няма да остане от вас, ще бъдете пометен заедно с Русия? Защото имаме по добро оръжие и повече въоръжение. Ние искаме да ви убедим с новите методи, но ако ни принудите, тогава ще видите какво ще се случи с Русия и какво ще се случи с вас".

Валенса смята, че обединението на Запада и света ще даде резултат:

"Аз дори съм изненадан от солидарността на Европа и света. Засега виждаме, че още няма ефект, но това което прави Путин, ще предизвика още по-голяма солидарност и това ще предизвика нови реакции и ще се стигне до някаква възможност за разговор с Путин. Това не може да стане толкова бързо, но вървим в добра посока и Путин би трябвало да бъде върнат в правия път, както и Русия".

Той коментира и изказването си, че ако е имал втори президентски мандат, не би позволил на Полша да стане член на ЕС без Украйна: "Ситуацията би била съвсем друга. Ако имах втори мандат, бих предложил да влезем в Съюза заедно с Украйна, даже Полша заедно с Украйна и Беларус. И тогава светът би бил друг. Ако имах втори мандат. Но нямах втори мандат, така че не би трябвало да се говори сега за това. Защото такива велики неща не се говорят, а се правят и може би ако имах втори президентски мандат, бих постигнал това, но съдбата не ми предостави тази възможност".

Това, което виждам сега от практиките на НАТО, е, че Русия е твърде голяма и това, което Путин прави в момента, може да предизвика отцепването на още някои народи от Русия и Русия ще остане не по-голяма от 40-50 милиона човека", прогнозира още той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

15.03 2022 в 14:40

Отдавна в учебниците пише кой е Лех Валенса. Ще пише и във всички следващи.
Какво са писали расийските тролчета по повод на негови изказвания може да пише в някоя дипломна работа с тема "Пост-съветската хибридна война с платени тролове и обикновени г*вноядци в първите десителетия на 21 век".

Индия, Пакистан, Бразилия, Иран били съществени страни. Кой путлеровски олигарх си е купувал имоти и т.н. там? Да добавим и Китай. Кой путлеровски олигарах си е купувал имоти там? На кой путлеровски слуга, олигарх и т.н. децата му учат в някоя от тези "съществени" държави, а не на Запад?
 
X

Подкастът на OFFNews