Кога Комисията за защита на потребитeлите ще стане независима?

Отворено писмо до бъдещите народни избранници

Александър Масларски 10 август 2022 в 14:47 3974 1

КЗП

Снимка OFFNews

Комисия за защита на потребителите

Не е чак толкова лошо да стигнеш дъното. Може да стъпиш на него и да се изтласкаш обратно към повърхността.

Клетата КЗП стигна своето дъно като се превърна в една мини арена за политически битки, на която настояще и бивше нейно ръководство, съюзени и превърнати в политически проксита на своята червена кралица, водят ожесточена битка със своя „нов“ принципал, считайки го за президентското оръжие на отмъщението.

Но да започнем отначало. И да си зададем правилния въпрос, който не е КАК се стигна дотук, а ЗАЩО се стигна дотук. А това „защо“ съдържа в себе си няколко „под – защо-та“

Защо Комисия за защита на потребителите, която трябва да бъде независим мандатен колегиален орган, и като такъв да осъществява контролните си пазарни функции свободно и самостоятелно, без политическа украса или вмешателство, е пришит към конкретна политическа фигура – министъра на икономиката?! (По силата на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) той се явява неин принципал.)

И вместо Комисията да работи експертно и независимо в интерес на българския потребител като следи за нелоялни търговски практики, опасни стоки, неравноправни договорни клаузи и прочие, същата е превърната в евтино, но ефективно средство за личен политически ПР.

Защо ръководството на КЗП, подобно на КЗК, КЕВР, Омбудсман и прочие, не се избира от Народното събрание?! Защо и е необходим принципал?! И защо този принципал е точно министъра на икономиката. Та това е фигурата, притежаваща възможно най-големия потенциал за конфликт на интереси спрямо българския потребител. Как министърът на икономиката хем ще премахва административната тежест от бизнеса, хем ще му създава оптимална среда за развитие, а пък същевременно ще прокарва закони в защита на потребителите… и инспекторите на КЗП ще обикалят по търговските обекти с актове в ръка?!

Та, решението е простичко. За да не гледаме смехотворните политически изяви на бившето и настоящето ръководство на КЗП в сутрешните блокове на телевизиите, нека престанем да боядисваме клетата КЗП в конкретен политически цвят и да й дадем шанс в нейното ръководство да попаднат доказани експерти, избрани с консенсус.

Предвид задаващата се криза и силно влошена икономическа среда, новото НС трябва да включи в приоритетите си спешна поправка в ЗЗП, с която да осигури необходимата самостоятелност и независимост на Комисията, за да може тя да се избира и отчита само от и пред НС.

И наистина да се занимава само със защита на потребителите!

---------

Авторът Александър Масларски е бивш служител на Комисията за защита на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови