Галъп интернешенъл: Цвета Караянчева с 16% доверие преди оня запис

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2020 в 15:26 6842 1

Кризата с коронавируса не промени съществено отношението на българите към институциите. 

Парламентът в началото на юни има доверие от 23% и недоверие 67%, а правителството – 30% доверие срещу 60% недоверие. Институцията на президентството получава 52% доверие и 33% недоверие, показват данни от проучване на Галъп интернешънъл.*

Поредица бързи сондажи на „Галъп интернешънъл“ през април и май показаха, българите оценяват високо действията на властта в справянето с коронавируса. Когато обаче става дума за общополитически въпроси, отражението на извънредната ситуация не е толкова чувствително, коментират социолозите. 

В края на май 16% от пълнолетните българи заявяват доверие в Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, а 66% заявяват недоверие. 13% се колебаят, а 5% все още не са запознати с нея. Трябва да се отбележи, че доверието в председателя на Народното събрание се измерва на всеки два месеца, респ. последните данни са от края на май и няма как да отразят евентуално влияние на спрягането на името на Караянчева по повод изтеклия запис с глас, за който се твърди, че е на лидера на ГЕРБ. Доверие към Румен Радев в началото на юни пък декларират 50%. 31% са на противоположна позиция, 17% се колебаят, а малцина не могат да се сетят за президента.    

30% заявяват доверие на Бойко Борисов, 57% – недоверие. 12% се колебаят, а само 1% не се сещат за Борисов. 

От данните за Цвета Караянчева личи обичайната тенденция за български политик – с ръста на разпознаваемостта по-бързо в годините да расте и недоверието. Все пак доверието в председателя на НС не е малко в сравнение с много други политици у нас. 

Коронакризата може би е поставила на изпитание част от доверието в президента, но като цяло то остава високо на фона на обичайното у нас отношение към политици. Като че ли премиерът Борисов е получил шанс да излезе с малко по-укрепнало общополитическо доверие след извънредните мерки – след няколко по-тежки месеци, в които доверието към него беше останало трайно под 30%. 

Белезите на известно укрепване на доверието в правителството се проявяват и в покачване на доверието в почти всички членове на кабинета в сравнение с края на края на зимата (когато доверието в кабинета беше застрашено заради текущите скандали). Немалка част от тях сега се ползват с доверие в диапазона около 20%. 

---------------------------------------------------

*Данните са част от ежемесечната, независима, изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ Политически и икономически индекс. Последната вълна на изследване е проведена между 4 и 12 юни сред 809 души. Представително е за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. 

Данните на „Галъп интернешънъл“ са от възобновената програма за независими изследвания „лице в лице“, известна като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Последните две изследвания от нея, преди извънредните мерки, бяха през февруари и март. След прекъсване през април, програмата беше възобновена в края на май, За максимална коректност, „Галъп интернешънъл“ публикува данни едва след проведена още една вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X