Две добри думи за българската полиция

Владимир Йончев Последна промяна на 24 юли 2013 в 19:53 149210 212

Авторът по време на сблъсъците при депутатския автобус. Снимка: Евгени Димитров
Авторът по време на сблъсъците при депутатския автобус. Снимка: Евгени Димитров

 

Пиша това с пълното съзнание, че след нощ с десетки окървавени протестиращи и два пъти по толкова насинени от удари с палки, възможно най-непопулярната позиция е да се каже добра дума за полицията.

Двама наши хора пострадаха при сблъсъците. Иво Божков, който снима стрийма за OFFNews,  мина през "Пирогов", а снимката на не дотам нежното му съприкосновение с полицията бе публикувана в Би Би Си и обиколи света. Репортерът ни Кирил Хараланов е с насинена от удар с палка ръка и беше ритан от полицай, въпреки журналистическата си карта.

Въпреки това смятам, че полицията си свърши работата по възможно най-добрия начин и направи всичко възможно да няма насилие.

Както казва Елисавета - жената с окървавената глава - ние не сме отишли да се дуелираме с карамфили. Във всички ескалирали протести навсякъде по света, полицията бие. Това й е работата. Полицаите вчера направиха всичко възможно боят да е най-малко, въпреки че дружно им опънахме нервичките до крайност.

Ще разкажа няколко случки от вчера:

Моя позната, тридесет и няколко годишна и доста красива, застава с вдигнати ръце до възрастен и доста по-нисък от нея полицай от кордона, пазещ оттеглящия се вече зад "Ал. Невски" автобус с депутати. Гърдите й са точно до лицето му и тя почва да навежда глава ту към едната му, ту към другата му буза. Младите колеги на полицая от двете му страни избухват в смях от еротичната сцена, въпреки напрегнатия момент.

Как този петдесет и няколко годишен човек с бяла коса се въздържа да плесне два шамара на моята позната - не знам. Но факт е, че остана невъзмутим.

Минута след това чувам истерични писъци. Руса жена на средна възраст е минала зад кордона и е точно до автобуса, по който летят камъни. Трима полицаи я изнасят на ръце. Тя се гъне и пищи неистово, множеството крещи: "Убийци!". Полицаите я оставят възможно най-нежно на земята, приклякайки, за да не стъпи накриво и я държат, докато се изправи.

Минута след това друга жена повтаря сцената. Пак я изнасят внимателно.

Един от полицаите намира табакера зад кордона, вдига я високо и се провиква "Някой си е загубил цигарите, на кого са?".

Всякакви глупости се изговориха днес за случилото се през нощта и най-големите бяха от хора, които не само на този, а на нито един протест не са стъпвали. И все едно и също се сучеше - имало ли е провокатори или е нямало.

В нощ като вчерашната е все едно дали е имало. Мирните, усмихнатите, интелигентните хора от предишните 39 дни, бяха по-радикални и от най-печения провокатор. След като 39 дни им се подиграваха как с карнавални шествия нищо не се постига, на 40-ия ден дойде онзи момент, в който замириса на революция и изляха обидата си от всичките 39 дни, в които след работа всеки ден обикаляха улиците на София и вместо да ги чуят им обясняваха, че са 1000-1500 лумпена.

Психологията на тълпата (не е задължително тази дума да е лоша) е добре известна. Адреналинът се вдига, желанията на отделната личност губят значение и за няколко минути целият площад има само една воля. Вчера тя беше да УБИЕ депутатите в рейса. Не да им сподели какво мисли за тях, не да ги напсува на майка, а да ги УБИЕ.

Единственото нещо, което може да овладее разрушителните пориви в такъв момент е униформата. А единствената задача на хората, които я носят, е в продължение на решителните 5 минути да запазят респекта към нея. В тия 5 минути полицаите не могат да си позволят да бъдат меки. Защото, ако рухне респектът от униформата им, щяхме да убием депутатите и министрите в рейса. И после щяхме да се питаме как ни е дошло такова безумие в главата или кой "провокатор" го е направил.

Сега искам да разкажа за моя сблъсък с полицая зад мен на снимката - този гигант с маската, който прилича на Робокоп.

Попаднах в най-голямото меле, точно до депутатския рейс, със стъклена бутилка бира в ръка. Робокоп възпитано, но твърдо ми каза да отстъпя, аз му казах, че няма да стане. Разбрахме се от половин дума. Казах му: "Чакай да разкарам бирата, да не стане беля". Той отстъпи, пуснахме от ръка на ръка бутилката да я изхвърлят зад протестиращите. И чак тогава почна надлъгването.

Ако имах вътрешното убеждение, че Робокоп е мой враг, щях да опищя орталъка за думите, които си наговорихме. Каза, че ще ме смаже от бой, че ще ме рита, докато умра, че ще ми счупи главата, че ме арестува за неизпълнение на полицейско разпореждане. На което аз му размахвах едновременно журналистическата карта, камерата и телефона и му показвах как в момента целият свят гледа на стрийм какво се случва и вижда снимките в едър план, защото шервам непрекъснато. Така че да ме смаже, ако иска утре да е на първа страница.

След 3-4 минути рейсът с депутатите зави към "Александър Невски" и напрежението се пренесе в друга част на кордона.

Подадох ръка на моя Робокоп и му казах: "Много си печен". Отговори, че и мене си ме бива и си поговорихме около минута за това колко са забавни протестите, докато не го предислоцираха в друга част на площада.

Напрежението вече беше паднало рязко и с полицаите, с които допреди минута се бутахме, пак бяхме приятели, както в началото на протеста. Един от тях - изглежда дребен началник, гледаше отдалечаващия си рейс и казваше: "Гледай ги идиотите - колко си мислят, че ще издържат така. Можеш ли да управляваш държава по този начин?".

Питах го: "Вие как издържате?", а той ми каза - "Не издържаме. Въпрос на време е да се направим, че сме объркали редиците и да ви пуснем при ония".

Тази нощ си говорих с много от полицаите. Питах ги: "Защо ви трябваше да вкарвате рейса точно в най-многобройното шествие, вместо да преспят една нощ депутатите в парламента?". Всички отговаряха едно: "Тази глупост полицай не може да я измисли. Може да сме всякакви, но дотолкова си знаем работата".

Малко по-късно, при една от по-малките ескалации на напрежението, интелигентно момче до мен на висок глас питаше един полицай шаблонното: "От кого ги пазите? Ние протестираме и за вас, и вашите деца ще живеят в тази страна".

Изненадах се, че полицаят отговори: "Не пазим тях. Вас пазим от това, което искате да направите. А тях... Тях вече никой не може да ги опази...".

Сигурно сред всичките 400-500 полицая около парламента е имало 10% садистични кретени, които са използвали момента да се отбият на беззащитните. Но огромното множество от полицаите изтърпя обидите и блъскането, без да използва сила. Както и унижението да стоиш 18 часа на крак, пазейки политици, които не харесваш от роднините, приятелите си и хората, които вече познаваш от 39-те дни шествия, в които са ти ръкопляскали и се ти давали цветя и вода.

За всичко това, полицаите заслужават две добри думи, въпреки кръвта, която се проля.

Измежду всичките основания, които правителството има да подаде оставка, неизвестно защо пропускаме едно много важно - след сприятеляването на протеста с полицията, властта не е сигурна дали контролира репресивния си апарат.

Ако протестиращите тръгнат на сблъсък с полицията, властта ще си осигури лоялността на полицаите, която сега е под въпрос.

Идеята да се вреже рейса в тълпата целеше именно това. Полицаите го разбраха по-добре от протестиращите и въпреки че се оказаха между два огъня, направиха всичко възможно да се пролее по-малко кръв, отколкото беше планирано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2013 в 15:33

Защо какво са ви направили полицаите толкоз през февруарските протести а .Ако не ги предизвиквате и те няма да са сурови с вас не го ли разбирате това ,че и те са хора като нас но може би много повече търпеливи .И за благодарност от това ги изкарвате виновни .При едно такова обстоятелство като пред парламента никой не може да твърди че някой ги е ударил . Защото всичко което се хвърля от зад пада в предните редици ,и на полицейските глави .Че при тази ситуация виновни ,и невинни са всички участници .

28.07 2013 в 09:58

статията е чудесна , но силно ме бодна в третия параграф преди края използването на термина "репресивен апарат" . Лошо е да не можем да се измъкнем от щампите, лошо е ако не си овладеем държавата.
тези хора ( униформените ) независимо от личните си качества са част от механизмите на държавата, а тя отдавна не е тоталитарна, все пак идат нови избори, други ( или същите ) ще дойдат пак на власт. ние решаваме. И същите хора в униформи ще трябва да ни пазят да не се изтрепеме един друг подкокоросвани от зависими медии

27.07 2013 в 02:21

Да ,да кажем 2 добри думи за полицаите и да обясним как те наистина подкрепят протестите ...много сте жалки наистина!Нещо много от журналистите ,като Найо ,който би трябвало да е обективен ..както и още много други субсидирани от американски асоциации ,са организатори на протеста!Същите тези журналисти ,чийто телевизии и радиа получиха милиони от предишното правителство за реклама на евро програми и т.н !Много ми е прозрачен като цяло този протест! Такива журналисти искат да убедят цяла България ,че протеста е общонационален ,а не концентриран само тук в София!Е ,местен е ! И как може според вас 1000 или 10 000 човека ,които не харесват правителството да могат да го свалят ,те са по-малко дори от опозицията! Като се замисли човек тогава всяка една опозиция може да свали от власт правителството,което е на власт ,щом според вас 1000 човека могат! Аз тук живея бе ,как вие ми обяснявате колко многохилядни са протестите ,като в 19 часа пред министерски съвет няма и 200 човека!Не съм вярвала ,че ще гледам ТВ 7 в конкретната нощ ,за да видя ясно колко са били всъщност хората !Да точно ,снимат отгоре и как хвърчаха камъни към автобуса се виждаше! Тия камъни после по чии глави падаха бе малоумници ,интелигентни и красиви?!?!Те не се изпаряват ,дори да улучвахте автобуса ,те отскачаха в 90 % ,сами се наранявахте ,вие сами искахте да има кръв! Всеки ,който беше ударен от камък и разкървен ,тичаше пред камерите да покаже ,все едно ще вземе по 1000 лв ако има кръв!!Кървяха и се радваха като луди! Цяла нощ съм стояла да гледам от страх да няма убити, да се притеснявам за хора ,които сами искаха да бъдат наранени ,явно си мислят ,че така ще им се обърне повее внимание !Защо Герб в началото са се наредили да се качват в автобуса ,после изведнъж са се отказали ,такава режисура и цяла България й се върза! По същия начин както на Ахмед Доган ,на 19.01 за опита за убийство! Толкова ли сте наивни ,не вярвайте на журналистите ,аз тотално съм се разочаровала ,виждам ги как си пишат във фейсбук и се надъхват един друг ,кой знае какви суми са им обещани!Реално след оставката на това правителство ,нищо друго не може да стане освен пак ГЕРБ да се върнат на власт и тогава да видите как журналистите и ПР агенциите ще се успокоят ,ще опънат един голям чадър над идиотщините които ще направят и покрият ,както беше до сега! Герб тотално сринаха икономиката ни ,имаше скандали които се потулваха пак за отрицателно време точно от тия журналисти ,които сега скачат много по паветата!Народе не бъди наивен ,1000 човека ни правят на маймуни!Това е силата на медиите и ПР агенциите ,примерно тази на Ивет Добромирова ,пак някогашна журналистка!Тя измисли "красивият протест" между другото! Писна ми ,накрая ще ни накарат всички нормални да емигрираме и спокойно освен нашите политици ,държавата ни ще я точат и американци и европейци и всеки който се докопа да стане ,както Герб обичаха да ги наричат "инвеститори" (монополи демек )!Тогава много ли ще сте доволни за децата си?!?! Сега хубаво ще изкарате по някой лев ,ама после какво?!?! Едно време точно по същия начин комунистите са взели властта!Обявили са група от хора ,които са имали пари и са им пречели за "олигарси" взели са им парите ,някой са ги осъдили ,други убили! Сега комунистите не са социалистите ,а тия на протеста колкото и абсурдно да ви звучи!

26.07 2013 в 23:27

Май живеем в различни светове. Много хора забравят, че ББ правеше точно това преди месеци!!! ''Стига с тия митове другарю. Преди 89 може да е било добре за вас и други не много способни функционери. На другите ни се казваше какво да правим от такива като вас. Какво да харесваме, какво да мразим, какво да слушаме, какво да четем и на какво да вярваме. И ако имахме въпроси не ни насърчаваха да ги задаваме.''

26.07 2013 в 23:16

Не мислите ли ,че закъсняхте с протестите с 2-3 години. Къде бяхте когато ББ се гавреше с личността на българите, който са от простолюдието , а и продължава да го прави заедно с цялото си обкръжение. За какъв се има ? Кой му позволява да ходи на работа, когато му е кеф? Ако аз не ходя на работа 5 дни защото не ми харесва , дали шефа ще ме търпи ? Какво искате от правителството и Вие не знаете, защото ако знаехте щяхте да имате точни и ясни искания, който да изкажете, а не всеки ден да сте с нови. И дадохте ли шанс на това правителство да работи нормално, да покаже нещо че е свършило ? НЕ !!! За какво са ВИ предсрочни избори, като няма да промените нищо !!! Само ще се харчат милиони левчета за наша сметка ! А други като ББ ще ги приберат . За вас ще е от трите най- дългото.

26.07 2013 в 17:47

"Идеята да се вреже рейса в тълпата целеше именно това. Полицаите го разбраха по-добре от протестиращите и въпреки че се оказаха между два огъня, направиха всичко възможно да се пролее по-малко кръв, отколкото беше планирано."
ТОВА БЕШЕ И НАЙ-ВАЖНОТО!

26.07 2013 в 17:43

Браво, господин Йончев! Поздравления и за смелостта и за интелекта (и двете, като че ли са негативни качества у нас, уви). Полицаите (тук аз включвам Полиция, Охранителна полиция, Жандармерия и прн.) са професионалисти. Те си вършат работата, и много точно сте написали каква е била тя, онази вечер. Да, сигурно и сред тях има 10% кретени, но не за тях говорим. сигурно и сред протестиращите също има поне 10% кретени. Но сте прав....

26.07 2013 в 17:04

Поздравления г-н Йончев, това беше от най-стойностните неща, които съм чел.