Долу Сорос и септември ще бъде май!

Коментар на доц. Георги Лозанов по темите от изминалата седмица

Доц. Георги Лозанов 28 септември 2018 в 12:56 9397 8

Снимка Bulgaria ON AIR

Георги Лозанов

Искът, внесен тази седмица в Европейския съд за правата на човека от фондация „Отворено общество” на Джордж Сорос срещу унгарския закон „Стоп Сорос”, е само поредният епизод (този път в опит за самозащита) от войната, която се води срещу милиардера. В нея с удоволствие участва цялата антилиберална общност на днешна Европа, но безспорният ѝ предводител стана бившият стипендиант на Сорос и настоящ премиер на Унгария Орбан.

Трудно е да се обсъждат насериозно обвиненията към Сорос, които стигат до „гробокопач на Европа” и на християнската цивилизация като цяло, най-малкото защото очевидно не са по силите на отделен човек, пък бил той и милиардер. Но тук реализъм не се търси, а символичен враг, какъвто беше Чичо Сам по време на Студената война, за когото да внушиш на хората, че ги заплашва, така че те да подкрепят репресивни закони и действия, насочени в последна сметка срещу тях самите. Това е изпитана хватка на репресивните режими. Не напразно първият, който изгони „Отворено общество” от страната си, беше Путин. Следващата държава, която фондацията напуска, както може да се очаква, е Унгария.

В този смисъл предложението на Европейския парламент за санкции срещу унгарското правителство, независимо какво мисли българското, не е в защита на Сорос, нито на бежанците, на които той иска да помага, а на демокрацията, докато още има някой, който се интересува от нея в световната политика...

На 23 септември Корнелия Нинова използва повода да поздрави привържениците си с 95 години от първото антифашистко въстание, каквато историческа фалшификация пък далеч не се случва за първи път. Пришиването със стара дата на този етикет към бунтовете от 1923-а в страната е шлагер на червената партийна пропаганда. Ако те трябва да бъдат поставени в по-широк контекст и въобще се приемат за въстание, то в най-добрия случай може да бъде наречено болшевишко. Което обаче не устройва комунистите, защото техният исторически шанс е колкото се може по-рано и по-често да се заявяват като антифашисти. Това е единственото демократично алиби за насилието, което извършват навсякъде, където дойдат на власт. А и така крият поразителната си прилика със самите фашисти, разобличена навремето у нас от книгата на Желю Желев „Фашизмът”, до степен, че не знаеш за коя партия е написана – фашистката или комунистическата.

По подобен начин комунистите се опитват да се възползват от поемата „Септември” на Гео Милев и въобще от революционните настроения от началото на миналия век, изразени в изкуството от модернизма, да изкарат, че те са в тяхна подкрепа, че с различни средства се стремят към една и съща цел. Доколко това е така, личи по съдбата на представителите на руския авангард след идването на болшевиките – ако не успяват да напуснат страната, неизбежно стават жертва на репресии. Едва ли и на Гео Милев щяха да му се разминат, ако беше доживял Девети септември и „златното време” на социалистическия реализъм.

Коментарът на доц. Георги Лозанов е от авторското му предаване "Необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria ON AIR, което се излъчва всеки петък от 22 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

29.09 2018 в 10:50

Просто не го.
Не познавам лично нито едното от двете лица, нито даже съм се интересувал от биографиите им. Така и лежа, чист пред Бога.
Сам, беден, и в нужда.
- Купи тая тухла, а? Евтино я давам бате, и сто милиона няма ...
- Ъ-ъ, не ща.
- Ми на ти я тогава даром!
- Не ща бе, всичко си имам.
- Не щеш ли бе, кучи сине, на ти бонус 9 грама!

23293

5

Стефан

29.09 2018 в 08:27

Бате, ще стане вече петнайсетина години, как даже джиперите не вилнеят по трасетата си "с разширено съзнание":) Хем там мирни хора, диви животни и цивилен добитък няма. Пък ти между мирни граждани ... Стегни се малко бе, тука може да четат и малолетни!

5900

4

Старши

28.09 2018 в 20:47

Не съм предполагал че уж интелигента Лозанов може да падне толкова ниско.

77927

1

El Commandante

28.09 2018 в 14:14

Гого Лозанов и един тъп пингвин,от чието мнение не зависи нищо.

Което е добре.