Днешният протест е без съмнение автентичен и спонтанен

Радан Кънев Последна промяна на 20 ноември 2018 в 13:35 8022 3

1) Протестът е израз на гняв - гневът на “Народа”, или поне съществени части от народа, без кавички.

2) Затова и протест не може да се “организира” - и всички опити свършват плачевно, и “нашите”, и “чуждите”. Протест има тогава и там, където има достатъчно гняв срещу властта.

И днес е такава ситуация. В София - по-малко, в средния град - повече.

3) Затова и властта има своя вечен аргумент - протестът нищо не предлага. Нито идеи, нито алтернатива.

И това е нормално. Опитите гневът да бъде систематизиран в списък от искания са капан - гневът се оказва “twisted by knaves, to make a trap for fools”... Тези искания обикновено са наивни, глупави и/или опасни. А хората, които ги систематизират - наивници, куки или мошеници. Виждали сме и от трите. Моят спомен от най-близките ми протести - лятото 2013 г., е - колкото повече “Протестна мрежа”, толкова по-малко протест...

4) Протестът винаги иска промяна. Но автентичното и всеобщо искане, без инженерствата по т.3), обикновено се свежда до смяна на властта.

С нещо друго.

5) Затова е нормално и естествено опозицията/опозициите да подкрепят един протест, да опитват да насочват исканията му, да канализират гнева, дори да поведат недоволството.

След успеха на ОДС през ‘97 - неизбежно неуспешно. Това беше последният успешно политизиран спонтанен протест.

6) И през ‘97 - повечето бяхме там и помним - нямаше нито всеобщо подкрепени искания, нито еднородна маса протестиращи, най-малко - идеологическа обосновка.

Имаше огромна маса буквално изгладнели хора, които нямаха хляб на масата и Хумана за бебетата. Имаше и стихийно възмущение и отчаяние от банковите фалити, мутрите и угоената власт.

Бяхме седесари, националисти, студенти, и преди всичко - много, и гневни.

Всъщност, имаше сред нас и забележителни боклуци, ченгета, агентура, дребни мутри и цял сонм добре ориентирани кариеристи, надушили власт и кинти. И много от тях чудесно се нагласиха след това, че и до днес...

Но онези протести, каквито си бяха, смениха за добро посоката на държавата и обществото ни. Две години след тях започнахме преговори с ЕС, още две по-късно паднаха визите. (Прочее, падането на визите е и досега най-важното единично събитие в “Прехода”, важно за бедни и богати, столица и село, българи и цигани... Но това е отделна тема)

7) В заключение:

Днешният протест е без съмнение, в голямата си част, автентичен и спонтанен. Той има в основата си тежко недоволство от социалната и икономическа политика, от смазването на шанса за възникване на дребна средна класа, особено извън София.

А за цел има очевидното - смяна на властта.

Да, има ясни знаци за външно, мутренско и на БСП влияние в организацията. Има със сигурност ченгета, мошеници, и вся осталная.

Има очевидно безумни и вредни идеи, както винаги...

Задачата на демократичната опозиция е не да анализира снимки във ФБ, нито да опитва да “яхне” гнева - няма да стане.

А - просто и ясно - да поддържа искането за смяна на властта, като бъде политически гарант, че тази смяна няма да бъде на цената на гражданския мир, конституционната демокрация, свободата и европейския избор на България.

Б. ред. - Мнението на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев е от профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

3

red-army

20.11 2018 в 17:23

За начало вчерашен и днешен протест няма. Можеше да каже вчерашния протест от 3500 души разделени на 30-тина групи в цялата страна т.е. по 100-тина човека групи в средните и големи градове. В това число бройм и около 500-600 човека протест на ромите, евангелистите и протестантите срещу един конкретен закон. Тука бройм и 100-тина майки на деца с увреждания. Та големия протест е около 2500 калпака в 30 града охранявани от 2000 полицаи....

Тоя протест на 2500-те може да цели каквото си ще. Очеизвадно никого не представлява освен тия 2500 човека. Е дреме ни на шмайзера за 2500 заблудени овце!

А истината е, че спонтанния доста малоумен по своята същност протест на 2500-те е организиран от БСП с кинти предоставени от сегашния кабинет!!!

А за малоумието им можем да съдимпо организацията - автопоходи из страната със 1700 коли (пак по данни на МВР) и огромни разходи за гориво, забележете против цените на горивата!!! По-голяма глупост може ли да измислите?

11719

2

Краси

20.11 2018 в 16:33

Добре, искаме да сменим властта, защото второто издание на бай Тошо е дори по-лошо от първото. Дотук всичко е ясно.
Но възниква въпросът с какво да я сменим - вариантите не са блестящи:
1. БСП с Корнела - ужасен вариант, не по-добър от ГЕРБ
2. Борисов 4 с поредния коалиционен партньор (то не останаха вече незатрити партии освен ДПС) - пак същото, няма защо да трошим пари за избори.
3. Вие, Радане, сте най-добрата перспектива, но ще доживеем ли да надмогнете егото на отделните си лидери, да се съберете в една единна партия и да ни дадете възможност да ви качим на власт? Този въпрос го задавам като най-обикновен избирател, който гласува за вас с ясното съзнание, че гласът му отива на вятъра. Но по-добре на вятъра, отколкото при престъпниците.

6000

1

Танзопен

20.11 2018 в 14:09

БайХой пак се опитва да се намъкне.