OffNews.bg

Тонев: Е-направленията достигат стабилно ниво, издадени са над 1 милион за седмица

 "В тези 7 дни, с едно непрекъснато покачване на бройките електронни документи, смятаме, че сме достигнали едно стабилно ниво, издадени са 1 126 732 електронни направления, съобщи по БНТ председателят на Комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев и увери, че "оттук насетне случаите на несъответствие ще намаляват до момент, в който ще изчезнат напълно".

По думите на Тонев един от изпълнителите - частна фирма, трябва да промени софтуера си, така че да няма повече такива дефекти.

Фалстарт на е-направленията

Той поясни, че в момента Министерство на здравеопазването и "Информационно обслужване", "която е шапката на всички тези промени за въвеждане на електронното здравеопазване", нямат такъв тип договорни отношения, върху които да стъпят и да поискат някакво санкциониране.

"Става въпрос за отношения между лекари и софтуерна фирма, в които ние не сме страна", каза шефът на здравната комисия и уточни, че ще бъдат предложени законови промени.

Д-р Брънзалов: Проблеми има с един доставчик на медицински софтуер, който владее 60% от пазара

"Първата част от тези законови промени ще бъдат една рамка от изисквания, които всеки, който иска да предлага софтуерни услуги, трябва да вземе - тук говорим за определен ресурс от хора, определен брой ъпдейти и други технически детайли, които ще бъдат предложени от Министерство на здравеопазването. С това ще наложим и санкции при липса на 100% ефективност на предлаганите софтуерни продукти", каза д-р Тонев и посочи, че санкциите ще са финансови - процент от оборота.

Сербезова за фалстарта на е-направленията: Подобна безотговорност трябва да се санкционира

Подготвят се и група от промени, които ще визират и намаляване на административната тежест за общопрактикуващите лекари, съобщи той.

"От една страна, вървим към изчезване на хартията, което неизбежно ще се случи. От друга страна, правим анализ колко време прекарва един личен лекар точно до пациента, преглеждайки го, и колко време трябва да отдели, обективизирайки своя преглед, съответно да може да отговори и на бъдещите проверки", каза д-р Тонев.

Обмислят глоби за пациентите, които подвеждат лекаря за състоянието си

При въвеждането на новите електронни услуги всеки отделен модул стартира само след като са покрити и критериите за защита, подчерта шефът на здравната комисия.