Обмислят глоби за пациентите, които подвеждат лекаря за състоянието си

OFFNews 06 юни 2022 в 14:53 4982 3

доц. Антон Тонев

Снимка Архив/БТА

доц. Антон Тонев, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание

"Трябва задължително да има текст, който да е между това да бъде информативен и да предвижда административно наказание - глоба, когато пациентите не успеят да се впишат в общия процес на поставяне на правилната диагноза."

Това заяви пред БНР доц. д-р Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната комисия в Народното събрание.

"Понякога са възможни подвеждания, понякога пациентът иска да ни подведе в посока, която предварително си е съставил. Затова са обсъждани възможности със законов текст да бъде посочено какви са точно правата и задълженията на пациенти, които търсят медицинска помощ, особено в случаите на спешност", аргументира се Тонев във връзка с предложението за подобно законодателно изменение, направено от д-р Александър Симидчиев от ДБ.

По думите му в някои моменти лекарят е изправен пред предизвикателството "да разплете всеки отделен случай и да вземе най-правилните решения".

Според Тонев "малките отклонения" в обясненията на пациента не създават проблеми и лекарите са подготвени за тях, но се визират "случаите, когато някой преднамерено, с конкретна цел иска да заведе разговора в друга посока".

Тонев потвърди, че сред коалиционните партньори има добра комуникация за сектор "Здравеопазване".

"В момента законът не може да се използва за ситуация, с която да угасим нововъзникнал пожар", коментира председателят на здравната комисия по повод проблемите с електронните направления и реакциите в бъдещи подобни ситуации.

Фалстарт на е-направленията

"В този договор е можело да бъдат посочени условия, ако се допуснат до недобри практики, това да води до неустойки и наказания за всяка една от страните."

По повод дълговете на "Пирогов" и влизането на прокурист в лечебното заведение заради дълговете му Антон Тонев посочи като конкретна причина предоговарянето на болницата с доставчици, за да не изпадне в състояние на декапитализация.

Пирогов с над 16 млн. лева просрочени дългове, назначават прокурист

Обсъждат се законови промени в основните закони, касаещи работата на лечебните заведения, уточни Тонев в предаването "Преди всички".

Дължим на нашето общество публичен разговор какви причини са довели до недоброто състояние на лечебните заведения. Сега е моментът да отворим тези закони и да се опитаме да наложим нови модели за финансиране и менажиране на нашата здравна система - преминавате от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Дълги години не е налагана сериозна реформа, натрупани са доста проблеми, на които в момента обемът е значителен и имаме нужда от реформа, коментира председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

3

зора

14.06 2022 в 13:46

А ще поставят ли глоби на лекари, които дават грешни диагнози? Защото това е по-често явление от подвеждане от страна на пациента.

5827

2

pisnamiotmutri

06.06 2022 в 17:19

А за лекари пишещи симптоми които преглежданият няма за да имат оправдание да го тровят с антибиотици

925

1

ешо

06.06 2022 в 14:58

даже ако пациента почине на съд го дайте