OffNews.bg

Световна система трябва да регулира изкуствения интелект, предупреди Сам Олтман

Основателят на изследователска лаборатория за изкуствен интелект OpenAI Сам Олтман заяви, че регулацията на ИИ все още се обсъжда, но че в близките години ще трябва "да се действа". Според него трябва да се създаде регулаторно опитно поле, за да може да се експериментира с ИИ в защитена среда.

"Нуждаем се от световна система за регулация", каза той по време на видеоконферентна връзка в провеждащата се в Дубай Световна правителствена среща, предаде БТА. Олтман подчерта, че изкуственият интелект (ИИ) ще засегне цялото човечество и ще изисква голяма степен на сътрудничество и обединяване на световните лидери.

Олтман беше уволнен изненадващо от собствената си компания през ноември, но бунт на служителите в OpenAI принуди управителния съвет да го върне начело.

Днес той заяви, че образованието е най-важната област, в която ИИ може да намери приложение. Според Олтман ИИ инстументи като чат платформата ChatGPT правят учените по-продуктивни.

По повод дългоочаквания модел ChatGPT 5 Олтман коментира, че той "ще бъде по-умен". "Има вероятност с времето още технологии на OpenAI да бъдат направени с отворен код, но е трудно да се каже кога", добави той.

Сам Олтман обясни, че потенциалните опасности, свързани с развитието на ИИ, се крият в "леките грешки в изчисленията, водещи до обществено несъответствие, в следствие на което нещата могат да се объркат ужасно много".

И все пак създателят на ChatGPT каза, че ИИ предоставя изключителни възможности, благодарение на които всеки може да получи по-добро качество на живот, отколкото има днес.