Бунт в Open AI след скандалното уволнение на Сам Олтман, създателят на ChatGPT

Служителите на компанията искат управителният съвет да си подаде оставката

OFFNews 21 ноември 2023 в 09:51 1765 0

Сам Атлман

Снимка Getty Images

Сам Атлман

Служителите на компанията за изкуствен интелект Open AI призоваха управителния съвет да подаде оставка след шокиращото уволнение на бившия ѝ шеф Сам Олтман, предаде Би Би Си.

Вчера създателят на чат платформата за изкуствен интелект ChatGPT - Open AI Сам Олтман съобщи, че ще се присъедини към Microsoft. В края на миналата седмица той беше безцеремонно изгонен от компанията, на която е съосновател.

Днес служителите на Open AI написаха отворено писмо, в което поставят под въпрос компетентността на борда и го обвиняват, че подкопава работата на компанията. Те искат оставка на управителния съвет на компанията и настояват за връщането на Сам Олтман.

Олтман обаче изглежда няма намерение да се връща, а да остане в Microsoft, където скоро се очаква да оглави "нов изследователски екип за усъвършенстван изкуствен интелект".

"Нашият основен приоритет остава да гарантираме, че Open AI ще продължи да процъфтява. Ангажирани сме да осигурим пълна непрекъснатост на дейността на нашите партньори и клиенти. Партньорството между Open AI и Microsoft прави това много лесно осъществимо", написа в социалните мрежи Сам Олтман.

Вратите на Microsoft са отворени

Сред стотиците, подписали писмото, има и много висши служители. Те предупреждават, че могат сами да подадат оставка, ако исканията им не бъдат изпълнени. В писмото до борда на Open AI също така пише, че Microsoft ги е уверил, че има работа за всички служители на Open AI, ако искат да се присъединят към компанията.

Microsoft е най-големият инвеститор в Open AI.

Пред Би Би Си главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че е готов да работи с Open AI или със служителите на Open AI, които ще дойдат в Microsoft. "На този етап е ясно, че нещо трябва да се промени около управлението на компанията. Ще водим диалог", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!