OffNews.bg

Русия обвини Украйна за експлозията на Кримския мост, взривът бил изпратен от Одеса до Русе

Осем души са задържани за експлозията на Кримския мост, съобщи Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), цитирана от Ройтерс.

Арестувани са петима руснаци и трима граждани на Украйна и Армения.

От ФСБ твърдят, че взривът е организиран от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната и неговия директор Кирило Буданов.

Взривът, използван на Кримския мост, бил изпратен през август от Одеса до Русе, откъдето бил транспортиран през Грузия и Армения, твърди още ФСС, цитирана от ТАСС. В РИА Новости пък се твърди, че това се е случило съгласно договор между Транслогистик ЮА ООД (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе).

От България пратката се отправила към грузинското пристанище Поти. На 4 октомври камион с грузинска регистрация преминал руско-грузинската граница при "Горен Ларс" и на 6 октомври товарът бил разтоварен в база в Краснодарския край. На 7 октомври пратката, насочена към несъществуваща фирма в Крим, е качена на камиона на руския гражданин Махир Юсубов, който заминава за Симферопол.

Констатациите на ФСС са в съответствие с твърденията на руския президент Владимир Путин, че Киев е отговорен за атаката, докато украински официални лица обвиниха Москва, че е организирала атаката, за да оправдае последвалите си ракетни удари по украински градове.

За Украйна новите твърдения са "пълни глупости"

"Цялата дейност на Федералната служба за сигурност и Следствения комитет е пълна глупост", заяви Андрий Юсов, говорител на украинския вътрешен министър, цитиран от БТА.

ФСС и Следствения комитет са "фалшиви структури, които служат на режима на Путин, така че ние определено няма да коментираме изявленията им", добавя Юсов.

Очаква се коментар и от Министерски съвет. Междувременно от българската фирма Baltex Capital S.A. казаха пред bTV, че вчера са били търсени от властите.

Очаквайте подробности!

Кримският мост бе взривен в събота. Част от него рухна в морето, а жп линията остана затворена за няколко дни. Заради взрива загинаха трима души - двама пътуващи в автомобил, както и шофьорът на взривилия се камион. Ден след взрива Русия замеси България в случая. Твърдеше се, че камионът е бил в България. Междувременно Путин определи с експлозията "терористичен акт, насочен срещу критична инфраструктура", зад който стоят  украинските служби за сигурност. На свой ред ръководителят на Следствения комитет заяви, че руски и чуждестранни граждани са помогнали на украинските специални служби в подготовката на "терористичния акт". Той каза, че преди експлозията камионът е преминал през България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар. По-късно бе тиражирана и друга теза - че експлозивът, използван за взривяването на Кримския мост е дошъл от България и е бил заложен в стоката, превозвана от камиона-бомба у нас. Тази теза бе разпространена в „Комсомолска Правда" от руския военен кореспондент Александър Коц. Вчера прокуратурата и служебният премиер Гълъб Донев поискаха проверки от службите. В късния от МС съобщиха, че взривеният камион на Кримския мост никога не е бил в България. Това се потвърждава и от проверката на службите.