Русия ни замеси във взрива на Кримския мост: ''Преди това камионът е бил в България''

OFFNews 09 октомври 2022 в 22:22 14249 16

Според разпространеното видео от охранителни камери камионът-бомба е като този International ProStar

Снимка Mash

Според разпространеното видео от охранителни камери камионът-бомба е като този International ProStar

Камионът, който според основните версии на руските власти е предизвикал експлозията на Кримския мост, е бил в България, откъдето през Грузия, Северна Осетия, Армения и Краснодар е минал маршрутът му преди сутринта на 8 октомври.

Това е официалната версия на Кремъл, разпространена тази вечер и съобщена от Анадолската агенция.

Руският президент Владимир Путин нарече днес експлозията "терористичен акт, насочен срещу критична инфраструктура". Той твърди, че зад нея стоят украинските служби за сигурност.

"Както току-що съобщихте, няма никакво съмнение. Това е терористична атака, насочена към разрушаване на критичната гражданска инфраструктура на Руската федерация. Автори, извършители и клиенти са украинските специални служби", заяви руският президент на среща с ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин.

На свой ред ръководителят на Следствения комитет заяви, че руски и чуждестранни граждани са помогнали на украинските специални служби в подготовката на "терористичния акт". Той каза, че преди експлозията камионът е преминал през България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар.

Според Бастрикин органите на реда са успели да установят самоличността на заподозрените, които са подготвяли експлозията на Кримския мост. Той добави, че във връзка с инцидентите руският Следствен комитет е образувал дело по член 205, част 2 "Тероризъм".

Ако твърденията на руския следствен комитет са верни, камионът би трябвало да е тръгнал с ферибота от Бургас (Бургас - Поти (Батуми).

Според любимото на руския президент Владимир Путин издание „Московски комсомолец“ е възможно камионът да е бил „зареден с бомба“ в автосервиз. Авторите на МК разглеждат две хипотези относно това кога адската машина се е оказала в камиона. Едната е, че това е станало преди натоварването на стоката, която шофьорът Махир Юсубов е трябвало да откара до Симферопол. Втората версия – самата стока е била „минирана“.

След внимателен анализ на руските служби на потребителските данни в системата за навигация, в системата за поръчка на стоки и в търсачките на приложенията за навигация е установено, че преди пътуването на 6 октомври шофьорът многократно е проверявал един и същ маршрут в покрайнините на Белореченск – преди Краснодар на около 340 километра от Кримския мост. Според координатите, които е въвеждал, там се намира автосервиз.

Логично е преди пътуване шофьорът да провери машината, но според разследващите има едно голямо НО. На пешеходно разстояние от сервиза има химически завод за торове, където има селитра и всякакви други компоненти, от които могат да се възползват украинските служби. Така се ражда версията за това, че камионът може да е зареден в автосервиза. Втората е – че е натоварен „зареден“ товар.

И при двете версии, обаче, е ирелевантно дали в седмиците и месеците преди взрива камионът е пътувал в България, Грузия или Северна Осетия. Споменаването на България, дори товарният автомобил да е бил на наша територия някога, в този аспект прилича повече на елемент от хибридна война с намесване на името на страната ни.

История на моста

Мостът е построен през 1944 г. през Керченския проток в бившия Съветски съюз по време на Втората световна война.

През 1945 г. той се срутва поради движението на леда от Азовско море.

Въпреки че през 1954 г. е създаден фериботен преход през Керченския проток, въпросът за изграждането на нов мост се повдига от време на време.

През 2014 г. Русия анексира Крим и свърза полуострова със своята територия, като построи Керченския мост между 2015 и 2018 г. Мостът струва на Русия около 3,6 милиарда долара. Той се намира между руския Краснодарски край и Крим и е изграден върху 595 пътни и железопътни подпори. Има четирилентов път (по две ленти във всяка посока) и железопътна линия. Капацитетът му е 40 000 превозни средства и 47 двойки влакове на ден. Мостът е дълъг 19 км и се смята за най-дългият в Европа.

Инженерите твърдят, че Керченският мост е устойчив на земетресения с магнитуд 9 и може да се използва поне 100 години.

Мостът, официално открит от Путин през 2018 г., е от стратегическо значение за Русия, тъй като осигурява пътни връзки с Крим.

Русия ефективно използва Кримския полуостров за придвижване на жива сила и оръжия от началото на войната с Украйна на 24 февруари, което показва логистичното значение на моста. По Керченския мост се доставят с железопътен транспорт горивата и военното оборудване, необходими в бойните действия, до фронтовете с Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

16

user4eto

11.10 2022 в 19:36

Минал през Краснодар. И как е минал от там?
Ей тъй си е развявал байряка от Грузия през Краснодар та до моста - няколко стотин километра през супер, дупер великата военна сила. Натъпкан с експлозиви, стига до най-охранявания мост в света, чрез сателити, делфини, черни и бели нинджи, ватенки и рицари с арбалети.

Приказки от 1001 оркски кратуни.

1000

15

Да_Ни

10.10 2022 в 19:05

Ах, недей! Русия ни замесила. Ние сами изобщо никъде не сме се замесили :) :) :)

2099

14

Mateevk

10.10 2022 в 07:55

Тия стават все по-бързи в разследванията! За убийстовто на Дугина им трябваха 48 часа, а сега малко повче от 24 часа! А за убийството на Немцов и години не стигат...И това вече навява на някои мисли. Нашето забъркване в историята - също. но това за този, който иска и може да мисли.

-1974

13

Владè

10.10 2022 в 02:18

Костя пази мостя ( с фунийки с карфички подсилени с Кале )

-1974

12

Владè

10.10 2022 в 02:13

ГА ГА ГА РАДЕВША ПИКА КЕРОСИН . ША'Й ТОПЛО ЗИМЪСКА ГАТО СНЯК ЗАБРЪСКА ...
ТРИФУНУВУТУ Ш'РИЬЕ НА МУТРИФАНОВОТО НА ГЪ.....А ДУПКА . МАЛИИИИИИИИИИИ БЪГАРИЙЙЙЙЙЙКА .

345

11

Джендо Джедев

10.10 2022 в 00:02

Ба си, льотчикът Радев какви чупки в кръста и наколенки прави уж за да не ни вкара във война, а някакъв тираджия за 10 милисекунди му прецака всичките напъни. :D

10298

10

AntiZ

09.10 2022 в 23:51

Цялата тази свинщина е дело на свинарника, наречен руска федерация. Лично аз съм изключително щастлив от случилото се и само съжалявам, че не се срути целия. На дебилния руснак винаги му трябва враг. Без враг, става напълно безпомощен и затова винаги го намира. Изобщо има ли някъде терористичен акт по света, 99% е замесен руснак.

1215

9

Lyubo

09.10 2022 в 23:33

Руски блогер пише, че от България е изпратен товарът - 22 палета с рулони фолио, около 9 тона до Поти, Грузия по море. От там с камион през Армения, С. Осетия до гр. Армавир в Русия, От там се натоварва на камиона, който се взриви на моста.

-1100

8

qwertz

09.10 2022 в 23:24

ХАХАХАХАХА! Я се скрийте бе ватници одрискани!

"Добра новина за руските наборници, правителството намери добри дрехи от памучна вата за зимата (от 1937 г.).

Депутатът от Държавната дума Андрей Колесник предложи да се издават ватирани якета на мобилизираните военнослужещи. За това пише радиостанцията
Андрей Колесник обясни, че съвременната форма "се превръща в стъкло на студа". В същото време, подчерта парламентаристът, по-рано те се биеха в ватирани якета, подплатени, зашити. Бяха достатъчно удобни.
Според него, предвид факта, че скоро започва зимата, на мобилизираните трябва да се раздадат ватирани якета.

news.rambler.ru/army/49484547-v-gosdume-predlozhili-vydavat-mobilizovannym-vatniki/

9347

7

Анализи

09.10 2022 в 23:12

Заради изказванията на Радев, рашките започнаха с провокациите си. Трябва да им се затвори устата , Радев очевидно е неспособен. Камионът е преминал през Румъния, преди това е бил може би в Турция и къде ли не или е хвръкнал от България и е кацнал на моста. Между другото мостът не е в територията на Русия така, че рашки омитайте се немедлено.