Министерски съвет: Взривеният камион на Кримския мост никога не е бил в България

OFFNews 11 октомври 2022 в 17:38 3334 9

Кримския мост

Снимка БТА/АП

Взривът и пожарът на Кримския мост

Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут. Това става ясно от проверка на службите за сигурност, наредена от служебния премиер Гълъб Донев. 

На 8 октомври беше взривен камион на Кримския мост, а руският президент Владимир Путин свиква правителствена комисия. Ден по-късно Руската федерация замеси страната ни, като обяви, че "камионът, който според основните версии на руските власти е предизвикал експлозията на Кримския мост, е бил в България, откъдето през Грузия, Северна Осетия, Армения и Краснодар е минал маршрутът му преди сутринта на 8 октомври".

Путин нарече експлозията "терористичен акт, насочен срещу критична инфраструктура". Той твърди, че зад нея стоят украинските служби за сигурност.

Говорител на Европейската комисия заяви, че не може да се вярва на изявленията на руските разследващи служби, че камионът, за който се твърди, че се е взривил в събота на Керченския (Кримския) мост, е тръгнал от България и е преминал през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да пристигне в района на Краснодар (Русия).

Руски военен кореспондент: Взривът за Кримския мост е поставен в палети с фолио в България

От Министерския съвет съобщават, че "във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя е извършена проверка от службите за сигурност".

Според твърденията на руски медии взривеният на 8 октомври 2022 г. камион е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските служби установи също, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит.

По време на престоя на стоката в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия.

От проверката става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион. Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата.

"Правителството няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност", завършват от МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

9

Сга трябва и да се дистанцираме от терористичния режим в Украйна.

3650

8

ImBlack

12.10 2022 в 07:34

РеZидентът Радев и гълъбарникът му по-добре да не ходят да целуват жопа на кремълското джудже, че току виж другарите им от руZките служби са ги натопили, че са му пръснали кауна.

345

7

Джендо Джедев

11.10 2022 в 21:48

Бармалейко,

Гледам явно имаш опит с хващането за палците и общуване с "братушките" ти. Успех и за бъдеще! :D

12073

6

IvanofRumen

11.10 2022 в 20:05

Рашистките сами си го взривиха моста, за да имат оправдание да хвърлят ракети срещу украинска територия. Рашиските свине са страхливци и вместо да влизат в бой, предпочитат да разрушават градове и избиват мирно население.

10298

5

AntiZ

11.10 2022 в 19:30

Жалко! Тайничко се надявах да сме ударили едно рамо!

2099

3

Mateevk

11.10 2022 в 18:13

Как??? Др. Путин лъже, така ли? Та той никога не лъже, само малко преувеличава. Или неговите хора го лъжат? Веднага тогава да бъде уволнен оня белокосия лъжец, който сладко-сладко му нашепваше, че сме виновни.

-1650

2

ob1

11.10 2022 в 17:46

Отделно, че съвсем не е сигурно, че камионът е взривил моста...

345

1

Джендо Джедев

11.10 2022 в 17:41

Рашняците пак обосрались!
 
X

Да помогнем на украинските деца!