OffNews.bg

Путин може да обяви анексирането на окупираните територии на Украйна на 30 септември

Президентът на Руската федерация ще направи обръщение към двете камари на руския парламент в петък, 30 септември. Според британското разузнаване "съществува реална възможност" по време на това обръщение Владимир Путин официално да обяви присъединяването на окупираните територии на Украйна към Руската федерация.

Референдумите, които в момента се провеждат в Донбас и Южна Украйна под дулото на руското оръжие, трябва да приключат днес, 27 септември.

Гласуването в т.нар. референдуми за присъединяване към Русия, организирани от Москва, започна миналата седмица в провинциите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие на изток и югоизток. Те представляват около 15% от територията на Украйна. На местното население е забранено да напуска местонахождението си до приключване на четиридневното гласуване. Въоръжени войници влизали в домовете да "призовават" за гласуване, имало е и заплахи с уволнение от работа при отказ, според свидетелства разказани пред информационни агенции.

Държавните ръководители на Русия почти сигурно се надяват, че всяко съобщение за присъединяване ще бъде възприето като оправдание за "специална военна операция", както Путин нарича войната в Украйна, и ще засили подкрепата за войната сред "патриотичните" сили - пише още Министерството на отбраната на Великобритания, но допуска, че тази подкрепа може да бъде подкопана от нарастващото недоволство поради неуспехите на Русия на фронта и "значителното безпокойство" от обявената мобилизация.

Ден по-рано говорителят на президента Дмитрий Песков, запитан за обръщението на Путин на 30 септември, заяви, че не може да потвърди изнесената информация.