OffNews.bg

НАТО увеличава силите за бързо реагиране от 13 на 40 хил.

НАТО смята да разшири броя на войските си за бързо реагиране от 13 000 на 40 000 души, стана ясно след среща на военните министри на съюза в Брюксел.

Освен това алиансът ще създаде изнесени командни центрове не само в България, Естония, Полша, Латвия, Литва и Румъния, но и в други държави. В тях ще работят по 40 души, като функционирането им ще започне в края на годината. Основната им дейност ще бъде подготовката на предварителни планове за действие. 

Върховният главнокомандващ на съюзните войски ще получи повече права по привеждане на армията в бойна готовност. Това би означавало, че НАТО би могъл да реагира на военна заплаха в рамките на часове. 

"Сигурен съм, че Русия знае много добре, че НАТО е подготвена да защити своите страни членки от всякаква заплаха. Адаптираме начина, по който го правим, защото светът се променя. Русия, сигурен съм, е информирана за тази адаптация – увеличената готовност на силите, повишаването на военното присъствие в източната част на алинаса, повече охрана на въздушното пространство, военни тренировки, кораби в Черно море и Баалтийско море", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.