OffNews.bg

Меркел на среща за мира в Украйна с Путин, Оланд и Порошенко утре

Германският канцлер Ангела Меркел ще посрещне в сряда в Берлин президентите на Русия, Украйна и Франция, за да обсъдят стъпките към мир в Източна Украйна, предават от офиса й, цитирани от "Гардиън".

Меркел е поканила Владимир Путин, Петро Порошенко и Франсоа Оланд, за да "оценят прилагането на споразумението от Минск след предишната среща и да обсъдят по-нататъшни стъпки", казва говорителят й Щефан Сайберт. 

Споразумението, договорено с помощта на Франция и Германия в Минск през февруари 2015 г., спомогна за преустановяването на мащабни сражения между украинските военни и проруски сепаратисти в Източна Украйна, но сблъсъците продължават, а опитите за решаване на проблема по политически път са в застой. 

Четиримата лидери провеждат спорадични срещи, последната от които в Париж през октомври миналата година. 

Никой не трябва да очаква, че срещата ще реши всички проблеми, коментира Сайберт: "От примирието, което наистина не е такова, до политическия процес в застой, много неща изобщо не са задоволителни. Но Минск е единственото, което имаме, единственото, на което можем да разчитаме и което поставя мирен и политически път за всички", каза говорителят.