OffNews.bg

Петър Славов пита по какви критерии Димитър Иванов е получил "Златен век"

Депутатът Петър Славов и негови колеги са отправили питане по какви критерии Димитър Иванов е получил наградата "Златен век". Поводът е отказът на драматурга Стефан Цанев да получи наградата заради бившия директор на Шести отдел в Шесто управление на ДС. 

"С колеги от #ГрупаЗаНатиск задаваме въпрос на министъра на културата, по какви критерии точно бяха счетени и Димитър Иванов (последния шеф на 6-ти отдел на VI управление на комунистическата ДС, известен като "политическата милиция"), и обичаният български поет, драматург и писател, Стефан Цанев, за заслужили най-високата награда на министерството.
Защото, със ‘Златен век’ следва да се удостояват хора с изключителен принос към българската култура, а не лица със спорна биография или по субективни и неясни причини", написа в профила си във Фейсбук депутатът.

В понеделник в отговор на Стефан Цанев министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че не е взето решение драматургът да бъде награден. "Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен", написа в писмо до Стефан Цанев министърът.