Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Вежди Рашидов отговори на Стефан Цанев за наградените доносници от ДС

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 януари 2017 в 17:48114909

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов излезе с изявление в отговор на отвореното писмо от Стефан Цанев, в което именитият драматург и писател заявява, че отказва да приеме наградата "Златен век".

"В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим", обърна се Цанев към министъра на културата.

Публикуваме пълния текст на изявлението на Рашидов:

Скъпи Стефане,

Нека да ти честитя твоя 80-годишен юбилей, като искрено ти желая дълъг и пълен с творчество живот.

Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен.

Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша. Но тук ще кажа, че в близкото минало подписах една награда и то с голямо удоволствие – лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда „Христо Г. Данов“, заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш.

А колкото до Димитър Иванов, хубаво е, че мога чрез теб да разясня как се раздават в една демократична институция награди. За него пристигнаха предложения от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират.

От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим.

Скъпи приятелю,

Още веднъж ти желая най-искрено честит юбилей, много творчески успехи и не на последно място – здраве, чиято цена аз вече добре знам. Честит празник, Поете!

Вежди Рашидов
Ba4uKiko

Рейтинг : -10789

10.01 2017 в 01:18 9

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

Stamboloff

Рейтинг : 1199

09.01 2017 в 22:15 8
+ 2
- 0
Вежди, що не си затрая бе човече? Глупаво е за едно нещо да се изложиш два пъти.
In Trum we trust

Рейтинг : 2647

09.01 2017 в 20:12 7
+ 6
- 8
Обясненията на този гнусен алкохолик изобщо няма да ги чета! Браво на Стефан Цанев!
Професор Балкански

Рейтинг : 74990

09.01 2017 в 19:41 6
+ 10
- 1
Бълбукане и червено-кафяви зловонни изпарения в блатото на бившата комунделска култур-трегерска бохема.
panel

Рейтинг : 1475

09.01 2017 в 19:35 5
+ 4
- 18
Мулташка гнЪс!
Първо сравняваш и уеднаквяваш Митьо Гестапото с творец като Стефан Цанев, след това разиграваш сценки от Неродена мома- ти мене, защо ме обиждаш на ДС агент.
Отрврат!
Нострадамус

Рейтинг : 4211

09.01 2017 в 18:34 4
+ 5
- 23
ДИЛЯНА ДИМИТРОВА : Със съпротива срещу властта започна новият сезон в Народния театър. Първата премиера е срещу премиера. В „Процесът против богомилите“ виждаме Бойко Борисов като еманация на покварата във властта. Пиесата на Стефан Цанев обхожда 10 века и обобщава: Играта се повтаря. Оправданието от Средните векове „Аз съм царят“ днес звучи различно – властелинът повтаря отчаяния рефрен на народа: Бедни сме, крадат ни, престъпността е навсякъде… https://clubz.bg/27735-bojko_borisov_%E2%80%93_car_v_narodniq_teatyr
flyingchair

Рейтинг : 819

09.01 2017 в 18:29 3
+ 8
- 20
Гнусната вежда верен на ДС-принципите да си нагъл до край.
Нострадамус

Рейтинг : 4211

09.01 2017 в 18:10 2
+ 10
- 23
Скъпи приятелю,скъпи Стефане,съм аз най-потърпевш от комунизма от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре до времето когато бях агент на ДС, а също и дядо ми е убит от комунистите, както дядото на премиера ни в оставка Борисов и дядото на майчицата ни Цецка Цачева...( сълзи алигаторски )
Denis Rizanov

Рейтинг : 20702

09.01 2017 в 18:09 1
+ 16
- 0
Тоя пък да не остане назад, и той!
Абе замълчи си малко ти поне бе. Поканил си го, уведомил си го, той ти е отказал, пий една студена вода, погледни се в огледалото, кажи си: "По добре мултак, отколкото голтак!" и си ЗАМЪЛЧИ!
И двамата с по един крак в могилата... тръгнали да си купувал индулгенции за мръсна съвест, по скоро за безсъвестност, че знаят какви са ги творили преди.
 
Още от : Култура
24 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.