Вежди Рашидов отговори на Стефан Цанев за наградените доносници от ДС

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2017 в 17:48 13886 9

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов излезе с изявление в отговор на отвореното писмо от Стефан Цанев, в което именитият драматург и писател заявява, че отказва да приеме наградата "Златен век".

"В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим", обърна се Цанев към министъра на културата.

Публикуваме пълния текст на изявлението на Рашидов:

Скъпи Стефане,

Нека да ти честитя твоя 80-годишен юбилей, като искрено ти желая дълъг и пълен с творчество живот.

Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен.

Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша. Но тук ще кажа, че в близкото минало подписах една награда и то с голямо удоволствие – лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда „Христо Г. Данов“, заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш.

А колкото до Димитър Иванов, хубаво е, че мога чрез теб да разясня как се раздават в една демократична институция награди. За него пристигнаха предложения от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират.

От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим.

Скъпи приятелю,

Още веднъж ти желая най-искрено честит юбилей, много творчески успехи и не на последно място – здраве, чиято цена аз вече добре знам. Честит празник, Поете!

Вежди Рашидов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8256

8

Stamboloff

09.01 2017 в 22:15

Вежди, що не си затрая бе човече? Глупаво е за едно нещо да се изложиш два пъти.

9604

7

In Trum we trust

09.01 2017 в 20:12

Обясненията на този гнусен алкохолик изобщо няма да ги чета! Браво на Стефан Цанев!

14751

4

Нострадамус

09.01 2017 в 18:34

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА : Със съпротива срещу властта започна новият сезон в Народния театър. Първата премиера е срещу премиера. В „Процесът против богомилите“ виждаме Бойко Борисов като еманация на покварата във властта. Пиесата на Стефан Цанев обхожда 10 века и обобщава: Играта се повтаря. Оправданието от Средните векове „Аз съм царят“ днес звучи различно – властелинът повтаря отчаяния рефрен на народа: Бедни сме, крадат ни, престъпността е навсякъде… https://clubz.bg/27735-bojko_borisov_%E2%80%93_car_v_narodniq_teatyr

14751

2

Нострадамус

09.01 2017 в 18:10

Скъпи приятелю,скъпи Стефане,съм аз най-потърпевш от комунизма от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре до времето когато бях агент на ДС, а също и дядо ми е убит от комунистите, както дядото на премиера ни в оставка Борисов и дядото на майчицата ни Цецка Цачева...( сълзи алигаторски )

38251

1

Denis Rizanov

09.01 2017 в 18:09

Тоя пък да не остане назад, и той!
Абе замълчи си малко ти поне бе. Поканил си го, уведомил си го, той ти е отказал, пий една студена вода, погледни се в огледалото, кажи си: "По добре мултак, отколкото голтак!" и си ЗАМЪЛЧИ!
И двамата с по един крак в могилата... тръгнали да си купувал индулгенции за мръсна съвест, по скоро за безсъвестност, че знаят какви са ги творили преди.