OffNews.bg

Парламентът разреши изпращането на военна помощ на Украйна, Божанков се опълчи на Нинова

Народното събрание реши България да изпрати военна помощ на Украйна. Проекторешението, внесено от Министерския съвет, бе одобрено със 148 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ, БВ и 1 от БСП), 48 "против" ("Възраждане" и БСП) и 1 "въздържал се" (ПП).

По-рано през деня то влезе в дневния ред на парламента със скандал и опит за бойкот на изпращането на оръжия от страна на БСП. Преди заседанието да бъде проведено при закрити врата, от левицата заговориха за "коалиция на войната", а Христо Иванов от ДБ обвини БСП и "Възраждане", че бранят руския мир.

След 50-минутен скандал камерите на медиите бяха изключени, но депутатите от БСП решиха да ги заместят и включиха телефоните си, за да излъчват на живо - макар и незаконно - заседанието в социалните мрежи. Председателстващият се опита да овладее хаоса и да ги изгони, но му бе възразено, че това значи да изгони цяла парламентарна група. И така заседанието продължи, но отново открито.

Хаос в парламента: Депутатите от БСП излъчват незаконно закритото заседание за Украйна

В началото на откритата част лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че България сама влошава отношенията си с Русия, пропускайки факта, че от месеци страната ни е официално обявена от Москва за неприятелска, много преди да се гласува проекторешението за оръжия.

"Ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", заяви Стоян Михалев от ДБ.

В хода на дебата Явор Божанков от БСП се опълчи на партийната позиция и бе единственият от левицата, който гласува "за" изпращането на оръжия за Украйна. Малко преди гласуването той излезе на трибуната и заяви, че изпращането на оръжия не ни включва във военния конфликт. Той даде пример със Северна Македония, която изпрати оръжия, но не е въвлечена във войната. Божанков добави, че хората се плашат с "политически цели".

"Решението е важно, то е символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна и то когато бяхме твърде приятелски настроени, нито оръжия пращахме, нито, както казват някои, сме участвали в конфликта. Все пак Русия ни обяви за неприятелска страна и това е тяхното отношение към нас. Няма нищо общо историческата благодарност, няма нищо общо нашето уважение към руската култура с действителността днес и с факта, че Русия е агресор, и с факта, че Русия нападна Украйна, и с факта, че целият цивилизационен свят зае тази позиция. Тук делението на цивилизован и нецивилозаван свят е истинско...Аз съм абсолютно убеден в своята позиция, с ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен...Аз мога да Ви кажа едно - Русия няма да спечели тази война", заключи той.

Изказването му бе посрещнато с аплодисменти от групите на ПП, ГЕРБ-СДС и ДБ. Стоян Таслаков от "Възраждане" прогнозира, че заради различното му мнение следващият път ще изпратят Божанков "по-далече и от кактусите" (След като Божанков се противопостави на връщането на хартиената бюлетина, БСП го командироваха в САЩ, откъдето пусна снимка с кактуси - б.а.). Христо Гаджев от ГЕРБ пък заяви, че в левицата има хора които наистина са за мира, а не само за руския мир.

Корнелия Нинова пък заяви, че само 16 депутати от 240 знаят за какво ще гласуват. По думите ѝ преди заседанието само 16 души са се запознали с материалите в секретното деловодство на парламента. Тя призна, че в левицата има различни мнения, което е нормално и добави, че в ПП с различно мнение е Асен Василев.

След гласуването Борислав Гуцанов определи проекторешението като национално предателство.

Веднага след това депутатите приеха на първо четене ратификацията  на споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.