OffNews.bg

Борисов пред президента: Няма как да се състави правителство. Съжалявам, отиваме на избори

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов отново бе категоричен, че няма как да се състави правителство и отново отиваме на предсрочни парламентарни избори. Въпреки това обаче по време на консултациите с президента Румен Радев Борисов заяви, че партията му че положи усилия. 

"Партиите по никакъв начин не могат да излязат от предизборната си реторика, вместо да говорим как да съставим правителство. На практика няма как да се състави правителство. В такова антагонистично говорене няма как да се случи нещо, освен да има правителство с първия мандат. Няма как да се случи с втория, нито с третия. Нито е логично, нито е правилно. Ще положим още усилия, но вчера чухме ИТН - с първия и втория не може. Това предопределя отиването на избори. Съжалявам", така лидерът на ГЕРБ-СДС отговори на въпроса на държавния глава какъв е ходът на преговорите с останалите партии и как ГЕРБ оценява възможностите за съставяне на правителство.

Точно в 09:00 президентът Румен Радев даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите. Бойко Борисов, Томислав Дончев и Делян Добрев представляваха първата политическа сила.

Радев ги поздрави за успеха на изборите, но обърна внимание на рекордно ниската избирателна активност.

"Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха статута на първа политическа сила. Този резултат ви натовари със задачата за сформиране на мнозинство и правителство. Предстои да ви връча проучвателният мандат. Продължават анализите на тези избори. Продължават да се търсят отговорите на редица въпроси, един от които защо българите не излязоха да гласуват. Интересно ми е да чуя вашето мнение", каза държавният глава.

Борисов също отбеляза, че ниската избирателна активност притеснява всички и това състезание между партиите вече стига своя връх. Още след изборите той заяви, че е възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ.

След консултациите Борисов заяви, че си носят отговорността и ще предложат правителство, което ще бъде на малцинството.

"Аз съм бил три пъти премиер и четвърти мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ. Най-вероятно аз ще взема папката, заедно с кандидата за премиер", допълни той.

Борисов поясни, че очаква подкрепа за такова правителство от всички отговорни хора, които не искат страната да ходи за седми път на избори. По думите му избирателната система е взела депутати от ГЕРБ и ги е прехвърлила на по-малките партии, което е поставило ГЕРБ-СДС в невъзможност да направи стабилно правителство.

"Ще се получи същият резултат или по-лош за всички. Другият вариант е да се смени избирателната система. Предпредпоследният и предпоследният поставят ултиматуми, че само с техния мандат може да стане правителство, това предопределя всякакви разговори, ние сме в хипотеза, че освен с първия мандат с друг не може да стане. Начертани са червени линии, които ние няма как да преодолеем, това е последният шанс, ако при тези преговори се разберем да получим от подкрепа, особено от ПП-ДБ", каза още лидерът на ГЕРБ.

На организираните от първата политическа сила разговори за съставяне на кабинет се отзоваха само от ДПС и "Има такъв народ", като Слави Трифонов е категоричен, че партията му няма да подкрепи кабинет нито с първия, нито с втория мандат.

ПП-ДБ отхвърлиха поканата от днес за днес: Няма да преговарят с ГЕРБ

И ''Възраждане'' отказа среща с ГЕРБ, ще подкрепи правителство само със собствен мандат

И БСП отказа среща с преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на правителство

ИТН изразиха готовност да съставят кабинет с третия мандат, ако им бъде връчен. От "Възраждане" също са готови да предложат правителство с третия мандат. И седмата политическа сила "Величие" заяви, че е готова да получи мандата, а от ПП-ДБ са скептични, че Румен Радев ще го връчи на тях. 

След ГЕРБ-СДС Румен Радев ще се срещне с ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България". Все още не е ясно кога ще са консултациите с останалите партии- "Възраждане", БСП, ИТН и "Величие".

След приключването на разговорите ще се задейства конституционната процедура и президентът ще връчи първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила- ГЕРБ-СДС.